Rinnakkaishakija mukaan lainahakemukseen?

|

Suunnittelin asuntolainanhakemista. Kuten tapana on, kuuntelin ehdotuksia ja neuvoja siitä, miten minun pitäisi toimia, ja otin sitten viimein yhteyttä pankkiin. Pankki oli innokas auttamaan minua. He kuuntelivat, mitä minulla oli sanottavanani, ja kyselivät tietoja tuloistani, menoistani, säästöistäni jne. Muutaman keskustelun jälkeen he ymmärsivät tarpeeni ja tekivät ehdotuksen. He arvioivat maksukykyäni ja kehottivat minua hankkimaan rinnakkaishakijan, jotta voisin saada hakemani lainan. Opin näiden keskusteluiden aikana paljon ja kerron tässä hieman tarkemmin kokemuksistani.

Rinnakkaishakija on se lisätuki, jonka voit hankkia lainan saamiseksi. Sinusta tulee päähakija ja toinen henkilö tulee toiseksi hakijaksi samaan lainaan. Jos pankki kelpuuttaa sinut lainanottajaksi, miksi tarvitsisit rinnakkaishakijaa? Rinnakkaishakija parantaa luottokelpoisuuttasi, jolloin sinulla on paremmat lainansaantimahdollisuudet. Jos olet hakemassa asuntolainaa, kanssahakijasi saa myös asuntoa koskevia oikeuksia. Joten yleensä tällaisia lainoja otetaan yhdessä liikekumppaneiden tai puolisoiden kanssa.

Kun menin hakemaan asuntolainaa, pankki ehdotti minulle rinnakkaishakijan hankkimista. Sanoin sen sopivan. Sitten he kertoivat minulle seuraavat vaatimukset:

1. Suhde rinnakkaishakijaan: Yleensä pankki edellyttää, että rinnakkaishakijasi on samassa taloudessa asuva puolisosi. Tämä lisää luotettavuutta, jolloin pankkien on helpompi lainata sinulle rahaa. Joskus myös liikekumppanit hyväksytään, koska kumppanuus on oikeudellisesti vahvistettu. Pankki tarvitsee kumppanuutta koskevat asiakirjat, jotta se voi myöntää sinulle lainan.

2. Rinnakkaishakijan tulot: Jos puolisollasi ei ole työpaikkaa, pankit eivät välttämättä hyväksy häntä rinnakkaishakijaksi. Pankki tekee aina kokonaisarvion myös rinnakkaishakijan tilanteesta, ja työtilanne on yksi arvioon vaikuttavista tekijöistä. Rinnakkaishakijalla tulisi olla riittävästi säännöllisiä tuloja, joilla voi tarvittaessa maksaa myös lainanlyhennyksiä.

3. Rinnakkaishakijan maksukäyttäytyminen: Jos rinnakkaishakijalla on jo pankkilaina eikä hän ole maksanut lyhennyksiä ajallaan, pankki ei todennäköisesti hyväksy hakijaa. Rinnakkaishakijan luottotiedot täytyy olla kunnossa.

4. Rinnakkaishakijan menot: Jos rinnakkaishakijalla on säännöllisiä tuloja, mutta nykyiset menot ovat tuloja suuremmat, ei pankki välttämättä voi hyväksyä häntä lainanhakijaksi.

Huomio kaikki nämä seikat, kun mietit rinnakkaishakijaa mukaan niin kulutusluotto- kuin asuntolainahakemukseen. Näin parannat mahdollisuuksiasi saada juuri sinun tarpeitasi vastaava laina.

Etua.fi-lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa matkalainat, kulutusluotot, remonttilainat, autolainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.