Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. Lue tästä, mitä kannattaa huomioida kotitalousvähennystä haettaessa.

Kotitalousvähennyksen hyödyt

Kotitalousvähennys helpottaa kotitalouksien verotusta ja kannustaa käyttämään ulkopuolisia palveluita. Tämä hyödyttää paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä.

Mitä hyötyjä kotitalousvähennyksestä on?

  • Pienemmät verot: Vähennys pienentää suoraan maksettavaa veroa.
  • Sujuvampi arki: Palveluiden käyttö voi helpottaa arkea ja vapauttaa aikaa muuhun.
  • Harmaan talouden väheneminen: Virallisesti ostettujen palveluiden osuus kasvaa, kun vähennys kannustaa käyttämään ennakkoperintärekisteriin merkittyjä yrityksiä.
  • Lisääntynyt yrittäjyys ja työllisyys: Kysyntään vastaaminen luo uusia työpaikkoja ja yrittäjyysmahdollisuuksia palvelualoilla.

Kotitalousvähennys on siis monella tapaa hyödyllinen työkalu, joka hyödyttää sekä yksittäisiä kotitalouksia että koko yhteiskuntaa.

Mistä kotitalousvähennyksen saa?

Kotitalousvähennys on verotuksessa huomioitava vähennys kotona tai mökillä teetetyistä töistä. Edun saa esimerkiksi siivouksesta, lastenhoidosta, hoivatyöstä, remonteista sekä tietokoneen asennuksista.

Kotitalousvähennyksen saa se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeutettavan työn. Työ täytyy olla teetetty hänen kotonaan, vapaa-ajan asunnolla, vanhempien tai isovanhempien luona.  

Vähennystä ei saa, jos työn tekevä yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Asia kannattaa tarkistaa ennen kuin sopii yrityksen kanssa työstä. Tieto ilmenee esimerkiksi yrityshausta osoitteesta ytj.fi.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?

Kotitalousvähennyksen suuruuteen vaikuttaa se, millaista työtä teettää. Työn luonne vaikuttaa vähennyksen suuruuteen ja enimmäismäärään.

Vuonna 2024 voi saada enintään 3 500 euron vähennyksen henkilöä kohti koti-, hoiva- tai hoitotöistä tai jos luopuu öljylämmityksestä. Muissa kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvissa töissä enimmäismäärä on 2 250 euroa. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennyksen määrä lasketaan korotetun vähennyksen piiriin kuuluvan työn (mm. koti- ja hoivatyö) arvonlisäverollisesta hinnasta seuraavasti:

  • Vuonna 2024 voi saada 3500 euron maksimivähennyksen, jos yritykseltä ostamissa palveluissa työn osuus on yhteensä 6 000 euroa [(6 000 x 60 %) – 100) = 3 500 euroa].

Muiden kuin korotetun vähennyksen piiriin kuuluvien töiden (mm. remonttityö) perusteella laskettua vähennystä voi sisältyä enintään 2 250 euroa. Näissä laskukaava on:

  • 2 250 euron vähennyksen saa, jos yritykseltä ostamissa palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) – 100) = 2 250 euroa].

Puolisoille vähennys myönnetään siten, kuten he ovat sitä pyytäneet. Jos esimerkiksi 3 500 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää automaattisesti toisen puolison veroista sen osan, joka jäi vähentämättä. Jos veroja on vain toisella, vähennys voidaan tehdä sen puolison veroista, jolla niitä on.

Kotitalousvähennystä saa teetetystä työstä

Kotitalousvähennystä saa vain teetetystä työstä eikä esimerkiksi remonttitarvikkeista tai laskutettavista matkoista. Yrityksen lähettämässä laskussa täytyy olla erittely työn ja tarvikkeiden hinnasta ennen kuin verottajalta voi hakea vähennystä.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista töistä:

  • siivous
  • ruuanlaitto
  • lasten, vanhusten ja vammaisten hoito
  • pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
  • piha-alueen ja puutarhan hoito
  • lumenluonti
  • nurmikon leikkaus
  • tietokoneiden asennus
  • keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remontointi
  • omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
  • omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt
  • ulkorakennuksen maalaus. 

Kotona annettu fysioterapia tai toimintaterapia: Vuonna 2024 kotitalousvähennystä voi saada myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Tällöin edellytetään, että hoitoa tarjoaa laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, yrityksellä on oikeus tarjota näitä palveluita ja se on ennakkoperintärekisterissä.

Fysio- tai toimintaterapiasta johtuvaa vähennystä ei voi vielä vaatia vuoden 2023 veroilmoituksella, mutta sen voi ilmoittaa vuoden 2024 verokortille.

Kaikista teetetyistä töistä ei saa kotitalousvähennystä. Esimerkiksi nuohous, kuntotarkastukset tai asunnon laajennus eivät oikeuta vähennykseen. Vähennystä ei myöskään voi saada, jos valtiolta saa samaan työsuoritukseen tukea, esimerkiksi kotihoidon tukea, palkkatukea, korjaus- tai energia-avustusta. Verohallinnon sivuilla on kerrottu tarkemmin, mitkä työt ovat kotitalousvähennyksen piirissä ja mitkä eivät.

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys myönnetään sinä vuonna, jolloin on maksanut yrityksen laskun. Jos esimerkiksi remontti ajoittuu loppuvuoteen, mutta laskutetaan seuraavan vuoden alussa, kotitalousvähennys huomioidaan työn laskutusvuonna.

Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan, jos teetetty työ ajoittuu vuodenvaihteeseen. Tällöin omavastuu maksetaan molempina vuosina.

Jos verot eivät kata koko kotitalousvähennystä, jäljelle jäänyttä osuutta ei voi siirtää tuleville vuosille.

Kuinka kotitalousvähennystä haetaan?

Varmista ensin, että yritys on rekisteröity ennakkoperintärekisteriin. Sen jälkeen tarkista laskusta, paljonko maksoit yritykselle työstä. Tarkista myös, että työn hintaan sisältyy arvonlisävero.

Työn teettäjä hakee kotitalousvähennystä verottajalta ja helpoiten se käy OmaVero-palvelussa. Työn tekevä yritys, esimerkiksi siivous- tai remonttifirma ei voi hakea vähennystä.

Kotitalousvähennyksen ilmoitusta varten tarvitaan kuitti yritykseltä, josta ilmenee yrityksen Y-tunnus ja työn osuus laskun loppusummasta.

Huomaa, että et saa kotitalousvähennystä esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Kun yrittäjä lähettää sinulle laskun töistä, laskussa täytyy olla erittely. Erittelystä näet, mikä on työn hinta. Sen jälkeen voit hakea kotitalousvähennystä työn hinnasta.

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Jos kyseessä on esimerkiksi remonttityö, voit saada 40 % vähennyksen hinnasta. Jos kyseessä on taas koti-, hoiva- tai hoitotöiden tai öljylämmityksen luopumisesta, voit saada 60 % prosentin vähennyksen työn hinnasta. Vähennä vielä omavastuu, joka on 100 euroa. Tämä summa on lopulta kotitalousvähennyksesi määrä.

Kotitalousvähennyksen tiedot voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen.

Jos ilmoittaa tiedot verokortille, saa edun vähennyksestä heti. Muutosta ennakonpidätysprosenttiin ja uutta verokorttia voi hakea Omaverossa.

Jos ilmoittaa teetetyt työt seuraavaan esitäytettyyn veroilmoitukseen, saa vähennyksen veronpalautuksena tai pienempänä jäännösverona vuoden lopussa.

Muistathan tarkistaa aina esitäytetyn veroilmoituksen ja vaatia kotitalousvähennystä, jos tiedot puuttuvat. Vähennys myönnetään yleensä sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu. Tämä on tärkeä huomioida, jotta vähennys saadaan oikea-aikaisesti ja vaivattomasti.

Lue myös: Vertailu: Remonttihinnat Suomen suurimmissa kaupungeissa

Lähde: Vero.fi

Lue seuraavaksi


Verovähennykset kannattaa tarkistaa veroilmoituksesta ja hyödyntää ainakin yleisimmät verovähennykset.

Verovähennykset vuodelta 2023 – näitä kuluja voit vähentää verotuksessa

26.4.2024

Nyt on aika tarkistaa viime vuoden veroilmoituksen tiedot ja verovähennykset. Lue tästä, mitä kuluja voit vähentää verotuksessa. Viime vuoden esitäytetyistä veroilmoituksista kannattaa tarkistaa tulo- ja vähennystiedot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa on laskettu verotuksen lopputulos niillä […]


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Copyright © 2024 Etua.fi