Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Kotitalousvähennys 2021 – kuinka haetaan ja milloin?

9.11.2021

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys on verotuksessa huomioitava vähennys kotona tai mökillä teetetyistä töistä.

Edun saa esimerkiksi siivouksesta, lastenhoidosta, hoivatyöstä, remonteista sekä tietokoneen asennuksista.

Kotitalousvähennyksen saa se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeutettavan työn. Työ täytyy olla teetetty hänen kotonaan, vapaa-ajan asunnolla, vanhempien tai isovanhempien luona.  

Vähennystä ei saa, jos työn tekevä yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Asia kannattaa tarkistaa ennen kuin sopii yrityksen kanssa työstä. Tieto ilmenee esimerkiksi yrityshausta osoitteesta ytj.fi.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi saada?

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2021 on 2 250 euroa henkilöä kohden. Tämä määrä huomioidaan verotuksessa, jos on maksanut yritykselle 5 875 euroa työn osuutta. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta näin:

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

 • Vuonna 2021 maksimivähennyksen eli 2 250 euron vähennyksen saa, jos yritykseltä ostamissa palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) – 100) = 2 250 euroa].

Puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4 500 euroa vuodessa. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Tällöin omavastuu vähennetään vain kertaalleen. 

Kotitalousvähennystä saa teetetystä työstä

Kotitalousvähennystä saa vain teetetystä työstä eikä esimerkiksi remonttitarvikkeista tai laskutettavista matkoista. Yrityksen lähettämässä laskussa täytyy olla erittely työn ja tarvikkeiden hinnasta ennen kuin verottajalta voi hakea vähennystä.

Kotitalousvähennystä voi saada esimerkiksi seuraavista töistä:

 • siivous
 • ruuanlaitto
 • lasten, vanhusten ja vammaisten hoito
 • pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
 • piha-alueen ja puutarhan hoito
 • lumenluonti
 • nurmikon leikkaus
 • tietokoneiden asennus
 • keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remontointi
 • omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontointi
 • omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt
 • ulkorakennuksen maalaus. 

Kaikista teetetyistä töistä ei saa kotitalousvähennystä. Esimerkiksi nuohous, kuntotarkastukset tai asunnon laajennus eivät oikeuta vähennykseen. Verohallinnon sivuilla on kerrottu tarkemmin, mitkä työt ovat kotitalousvähennyksen piirissä ja mitkä eivät.

Vähennystä ei myöskään voi saada, jos valtiolta saa samaan työsuoritukseen tukea, esimerkiksi kotihoidon tukea, palkkatukea, korjaus- tai energia-avustusta. Näistäkin on lista Verohallinnon sivuilla.

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen

Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Vähennys myönnetään sinä vuonna, jolloin on maksanut yrityksen laskun.

Jos esimerkiksi remontti ajoittuu loppuvuoteen, mutta laskutetaan seuraavan vuoden alussa, kotitalousvähennys huomioidaan työn laskutusvuonna.

Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan, jos teetetty työ ajoittuu vuodenvaihteeseen. Tällöin omavastuu maksetaan molempina vuosina.

Kuinka kotitalousvähennystä haetaan?

Työn teettäjä hakee kotitalousvähennystä verottajalta ja helpoiten se käy OmaVero-palvelussa. Työn tekevä yritys, esimerkiksi siivous- tai remonttifirma ei voi hakea vähennystä.

Kotitalousvähennyksen ilmoitusta varten tarvitaan kuitti yritykseltä, josta ilmenee yrityksen Y-tunnus ja työn osuus laskun loppusummasta.

Kotitalousvähennyksen tiedot voi ilmoittaa joko verokortille tai veroilmoitukseen.

Jos ilmoittaa tiedot verokortille, saa edun vähennyksestä heti. Muutosta ennakonpidätysprosenttiin ja uutta verokorttia voi hakea Omaverossa.

Jos ilmoittaa teetetyt työt seuraavaan esitäytettyyn veroilmoitukseen, saa vähennyksen veronpalautuksena tai pienempänä jäännösverona vuoden lopussa.

Lue myös: Kotitalousvähennys muuttuu vuonna 2022

Lähde: Vero.fi

Lue seuraavaksi


Edullinen venelaina nopeasti ja luotettavasti

15.2.2024

Veneen ostoon liittyy monia kysymyksiä, joista yksi keskeinen on veneen rahoitus. Venelainavertailu kannattaa aina tehdä, sillä lainakuluissa on eroja. Vain vertailemalla lainan kokonaiskustannuksia selviää, mikä on halvin venelaina. Haaveiletko omasta veneestä, mutta rahoitus […]


Veronpalautuspäivät 2024 ovat heinä-joulukuussa riippuen siitä, miloin oma verotus päättyy.

Veronpalautuspäivät 2024

5.1.2024

Veronpalautukset maksetaan vuonna 2024 heinä-joulukuussa riippuen siitä, milloin oma verotus päättyy. Voit selvittää oman veronpalautuksen maksupäivän ja määrän verotuspäätöksestä tai OmaVero-palvelusta. Valtaosa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa. Verotuksen päättymiskuukausi Veronpalautuksen maksupäivä tilille […]


Nainen shoppailee Black Friday 2023 aikaan ja etsii parhaita alennuksia.

Black Friday 2023: Nämä hinnoitteluun liittyvät asiat sinun tulee tietää

22.11.2023

Hintojen vertailu ja hintahistorian seuraaminen pidemmältä ajalta takaa parhaiden alennusten löytämisen. Tuotteita voi saada hyvällä alennuksella Black Friday 2023 -aikana, mutta kaikki tarjoukset eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin miltä ne aluksi näyttävät. […]


Copyright © 2024 Etua.fi