Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

25.11.2021

Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan.

Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia asunnon ostamista varten. Finanssivalvonta on määrännyt sen, kuinka paljon pankki voi myöntää asiakkaalle lainaa suhteessa vakuuksien käypään arvoon.

Lakisääteisen lainakaton mukaan asuntoa ei siis saa ostaa kokonaan velaksi. Vaadittava asuntolainan käsiraha on erilainen riippuen siitä, onko ensiasunnon ostaja, APS-lainaa vai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Paljonko tarvitsee käsirahaa asuntolainaa varten?

Asuntolainan käsirahalla turvataan lainan takaisinmaksua pankille ja hillitään suomalaisten velkaantumista. Siksi asuntoa ei voi hankkia kokonaan velkarahalla ja tarvitaan omia säästöjä tai muita vakuuksia asunnon ostamista varten.

Ensiasunnon ostajalta edellytetään vähintään 5 prosenttia asuntolainan käsirahaa eli ennalta säästettyä summaa asunnon hinnasta asuntolainaa varten.  Muilta asunnon ostajilta vaaditaan vähintään 15 prosenttia omarahoitusosuutta ja ASP-säästäjiltä 10 prosenttia säästöjä asunnon hinnasta ennen kuin pankki voi myöntää asuntolainaa.

Esimerkiksi 85 prosentin lainakaton vaatimus tarkoittaa, että jos asunto maksaa 100 000 euroa, lainaa voi saada korkeintaan 85 000 euroa ja omia säästöjä täytyy olla 15 000 euroa. Jos 100 000 euron hintaista asuntoa on hankkimassa ensiasunnon ostaja, tulisi asuntolainan käsirahaa olla vähintään 5 000 euroa säästettynä ja ASP-tilin haltijalla 10 000 euroa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntolainan käsirahan lisäksi pankit vaativat vielä lisävakuuksia, sillä vain noin 70–75 prosenttia asunnon ostohinnasta kelpaa pankeille vakuudeksi asuntolainaa varten. Esimerkiksi 100 000 euron hintaisessa asunnossa riittäisi pankeille vakuudeksi vain 70 000 euroa. Siten puuttuvalle 15 000 eurolle tarvitaan lisävakuuksia.

Asuntolainan käsirahan lisäksi pankit vaativat lisävakuuksia

Asunnon ostamiseen tarvitaan sekä säästöjä että vakuuksia. Jos lainan määrä on suurempi kuin 70–75 % ostettavan asunnon arvosta, vaatii pankki ostettavan asunnon lisäksi muita vakuuksia. Finanssivalvonnan mukaa hyväksyttäviä vakuuksia ovat esimerkiksi ostettava asunto tai kiinteistö, kesämökki, vanhempien velaton asunto tai muut reaalivakuudet, kuten osakkeet ja talletukset.

Pankit laskevat vakuuksien arvon aina tapauskohtaisesti. Asuntolainaa ei voida taata henkilötakauksella, mutta vanhemmat tai muut lähisukulaiset voivat antaa vakuuden omasta asunnosta tai kesämökistä.

Myös maksullinen takaus on mahdollinen, esimerkiksi maksullinen valtiontakaus tai pankin takaus. ASP-korkotukilainan vakuudeksi riittää yleensä valtiontakaus ostettavan asunnon lisäksi.

Käsiraha asuntolainaa varten – aloita säästäminen ajoissa

Käsirahan säästäminen asuntolainaa varten kannatta aloittaa ajoissa, sillä vaadittava omarahoitusosuutta ei välttämättä saa heti säästettyä. Esimerkiksi jos asunto maksaa 150 000 euroa, tulee ASP-säästäjän säästää asunnon hinnasta vaadittava 10 % eli 15 000 euroa. Tämä tarkoittaa 417 EUR/kk kolmen vuoden ajan tai 250 EUR/kk viiden vuoden ajan.

Asuntosäästäminen kannattaa siis aloittaa mahdollisimman ajoissa. Säästää voi pieniäkin summia ja laittaa satunnaisia tuloja, kuten lahjarahoja ja veronpalautuksia säästötilille.

Jos haluat saada tietää vielä lisää, tutustu useimmin kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua mielellämme.

Oletko ostamassa asuntoa? Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta.

Kilpailuta asuntolainasi tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluotonvälittäjä.

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi