Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024
Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä.

1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus asuntolainalle

Ensiasunnon ostajan etuna on muita asunnonostajia pienempi lainakatto, kun ensiasunnon ostoa varten vaaditaan asunnon hinnasta vain 5 % omia säästöjä tai vakuuksia. Eli ensiasunnon ostaja voi saada pankilta lainaa jopa 95 % asunnon hinnasta (ASP-säästäjä 90 %), kun muille lainakatto on 90 %.

Omarahoitusosuus on katettava joko omilla säästöillä tai muilla reaalivakuuksilla, esimerkiksi vanhempien asunnolla. Tämän lisäksi tarvitaan vielä lisävakuus, koska pankille ostettavan asunnon arvosta vain noin 70-75 prosenttia kelpaa vakuudeksi asuntolainaa vastaan.

2. Valtion takaus ASP-lainassa

Valtio tukee ensiasunnon ostajaa asuntosäästöpalkkiotilin muodossa, mikä on merkittävä ensiasunnon ostajan etu. ASP-lainan voi saada ensiasuntoon, kun asunnon arvosta on säästettynä ASP-tilille vähintään 10 prosenttia. Esimerkiksi 180 000 euron asunnosta tämä tarkoittaa 18 000 euroa. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, voi hakea asuntolainaa, jolle valtio myöntää maksuttoman takauksen.

ASP-järjestelmän maksuton valtiontakaus on noussut 60 000 euroon. Tämä helpottaa ensiasunnon ostamista ilman, että esimerkiksi tarvitaan vanhempien takausta. Itse pitää säästää 10 prosenttia asunnon hinnasta ja valtio takaa lainan 60 000 euroon asti. Asunto toimii vakuutena loppuosalle lainasta.

Ilmaisen valtion takauksen lisäksi ASP-lainassa korko ja muuta lainaehdot ovat usein edulliset. Lainaan saa myös ensimmäiselle kymmenelle vuodelle valtion korkotuen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

ASP-tili kannattaa avata mahdollisimman ajoissa pankkiin, joka tarjoaa parhaan tuoton säästöille. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, myös ASP-laina kannattaa kilpailuttaa muutaman pankin kesken. Asuntolainaa ei tarvitse ottaa samasta pankista, jossa ASP-tili on.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

3. Huomioi myyntivoittovero ja kotitalousvähennys

Ensiasunnon ostajan on hyvä tietää myös myyntivoittoverosta ja kotitalousvähennyksestä.

Oman asunnon myynnistä saatu myyntivoitto on verotonta, jos on omistanut asunnon ja asunut siinä vähintään kaksi vuotta. Mutta on muistettava, että lyhytaikainenkin asunnon vuokraus katkaisee tämän verottajan vaatiman kahden vuoden yhtäjaksoisuusajan.

Ensiasunnossa teetettävään remontointityöhön voi hyödyntää kotitalousvähennystä heti asuntokaupan teon jälkeen. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää.

4. Kilpailuta asuntolaina, myös ensiasuntolaina ja ASP-laina

Kilpailuttamalla asuntolainasi voit helposti säästää jopa tuhansia euroja, kun huomioit koko laina-ajan. Asuntolainan kilpailutus kannattaa, olipa kyseessä sitten ensiasunnon osto tai vanha asuntolaina.

Asuntolaina ei ole kaikille samanhintaista, ja eri pankeista voi sama henkilö saada eri marginaalin. Siksi asuntolainatarjousta kannattaa kysyä useasta pankista.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lue myös: Käteistä, kiinteistöjä, sijoituksia – mikä kelpaa asuntolainan vakuudeksi?
7 vinkkiä asuntolainan hakemiseen

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi