Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ensiasunnon ostajan edut – varainsiirtovero ja muut rahanarvoiset vinkit

23.6.2021
Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä.

1. Ensiasunnon ostajan varainsiirtovero

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mikä muuten maksetaan asunto-osaketta tai kiinteistöä ostaessa. Normaalisti varainsiirtovero on kaksi prosenttia asunto-osakkeiden velattomasta kauppahinnasta ja neljä prosenttia kiinteistön kauppahinnasta.

Ensiasunnon ostajan ei tarvitsee maksaa varainsiirtoveroa, jos
-ensiasunnon ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias
-omistaa kaupan jälkeen vähintään 50 % asunnosta
-ostaa asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muuttaa siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta
-ei ole aiemmin omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Vaikka ensiasunnosta ei joutuisi maksamaan varainsiirtoveroa, täytyy ostajan silti tehdä varainsiirtoveroilmoitus verottajalle kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan teosta. Jos asunnon ostaa kiinteistövälittäjän kautta, tekee välittäjä ilmoituksen, kunhan myyjä tietää ostajan olevan ensiasunnon hankkija. Uudiskohteissa varainsiirtoilmoitus on tehtävä itse.

Kaikkien asunnon ostajien täytyy tehdä oma varainsiirtoilmoitus. Pariskunnan asunnon omistussuhde määrää varainsiirtoverosta vapautumisen. Jos molemmat ostavat tasan puolet (50 % ja 50 %) asunnosta, ei kummankaan tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Mutta jos toinen omistaa asunnosta enemmän, esimerkiksi suhteessa 55 % ja 45 %, niin pienemmän osuuden omistaja maksaa osuudestaan varainsiirtoveron.

Ensiasunnon ostajan etuna saama verovapaus koskee ainoastaan vakituista asuntoa, ei siis esimerkiksi asunnon yhteydessä mahdollisesti ostettua autopaikkaa tai varastoa. Näistä varainsiirtovero täytyy maksaa normaalisti.

2. Ensiasunnon ostajan korkovähennys

Ensiasunnon ostaja voi vähentää asuntolainan koroista 32 % verotuksessa. Asuntolainan korkojen vähennyskelpoinen osuus vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. Jos pääomatuloja ei ole, vähennys myönnetään ansiotulojen, yleensä palkan, veroista alijäämähyvityksenä. Tämän vähennyksen voi saada ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pankki ilmoittaa lainan ja sen korot verottajalle verotusta varten, joten tämä ensiasunnon ostajan etu huomioidaan automaattisesti veroprosentin pienentämisellä. Pankin ilmoittama lainan käyttötarkoitus ja korkotiedot kannattaa silti aina tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta. 

3. Valtion takaus ASP-lainassa

Valtio tukee ensiasunnon ostajaa asuntosäästöpalkkiotilin muodossa, mikä on merkittävä ensiasunnon ostajan etu. ASP-lainan voi saada ensiasuntoon, kun asunnon arvosta on säästettynä ASP-tilille vähintään 10 prosenttia. Esimerkiksi 180 000 euron asunnosta tämä tarkoittaa 18 000 euroa. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, voi hakea asuntolainaa, jolle valtio myöntää maksuttoman takauksen.

Ilmaisen valtion takauksen lisäksi ASP-lainassa korko ja muuta lainaehdot ovat usein edulliset. Lainaan saa myös ensimmäiselle kymmenelle vuodelle valtion korkotuen.

ASP-tili kannattaa avata mahdollisimman ajoissa pankkiin, joka tarjoaa parhaan tuoton säästöille. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, myös ASP-laina kannattaa kilpailuttaa muutaman pankin kesken. Asuntolainaa ei tarvitse ottaa samasta pankista, jossa ASP-tili on.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

4. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus asuntolainalle

Ensiasunnon ostajan etuna on myös muita asunnonostajia pienempi lainakatto, kun ensiasunnon ostoa varten vaaditaan asunnon hinnasta vain 5 % omia säästöjä tai vakuuksia. Eli ensiasunnon ostaja voi saada pankilta lainaa jopa 95 % asunnon hinnasta (ASP-säästäjä 90 %), kun muille lainakatto on 85 %.

Omarahoitusosuus on katettava joko omilla säästöillä tai muilla reaalivakuuksilla, esimerkiksi vanhempien asunnolla. Tämän lisäksi tarvitaan vielä lisävakuus, koska pankille ostettavan asunnon arvosta vain noin 70-75 prosenttia kelpaa vakuudeksi asuntolainaa vastaan.

5. Huomioi myyntivoittovero ja kotitalousvähennys

Ensiasunnon ostajan on hyvä tietää myös myyntivoittoverosta ja kotitalousvähennyksestä.

Oman asunnon myynnistä saatu myyntivoitto on verotonta, jos on omistanut asunnon ja asunut siinä vähintään kaksi vuotta. Mutta on muistettava, että lyhytaikainenkin asunnon vuokraus katkaisee tämän verottajan vaatiman kahden vuoden yhtäjaksoisuusajan.

Ensiasunnossa teetettävään remontointityöhön voi hyödyntää kotitalousvähennystä heti asuntokaupan teon jälkeen. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää.

6. Kilpailuta asuntolaina, myös ensiasuntolaina ja ASP-laina

Kilpailuttamalla asuntolainasi voit helposti säästää jopa tuhansia euroja, kun huomioit koko laina-ajan. Asuntolainan kilpailutus kannattaa, olipa kyseessä sitten ensiasunnon osto tai vanha asuntolaina.

Asuntolaina ei ole kaikille samanhintaista, ja eri pankeista voi sama henkilö saada eri marginaalin. Siksi asuntolainatarjousta kannattaa kysyä useasta pankista.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lue myös: Käteistä, kiinteistöjä, sijoituksia – mikä kelpaa asuntolainan vakuudeksi?
7 vinkkiä asuntolainan hakemiseen

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi