Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Paljonko saan lainaa?

16.6.2022
paljonko saan lainaa

Tulot eivät yksinään määritä sitä, paljonko saan lainaa. Lue tästä lisää, mitkä seikat vaikuttavat lainapäätökseen.

Pankit ja muut lainayhtiöt arvioivat hakijan taloudellista tilannetta ja maksu-käyttäytymistä monelta eri kulmalta ennen lainapäätöstä. Tulot ovat tärkeä tekijä lainan saannissa, mutta eivät yksin ratkaise lainan myöntämistä.

Tulot ja menot vaikuttavat siihen, paljonko saan lainaa

Rahoitusyhtiöt haluavat varmistua siitä, että lainanhakija kykenee maksamaan lainaa takaisiin sovitun mukaisesti. Pelkät tulot eivät takaa lainan takaisinmaksua ja siksi lainanmyöntäjä kiinnittääkin erityistä huomioita hakijan tuloihin ja menoihin eli maksuvaraan.

Toki tulojen suuruudellakin on merkitystä sille, paljonko saa lainaa. Mutta onpa tuloja miten paljon tahansa, lainaa ei saa, jos menot ovat tuloja suuremmat ja pankki arvioi, että hakija ei kykene suoriutumaan lainan takaisinmaksusta. Eli pankki lainaa vain sen verran, mitä se arvioi lainanhakijan voivan maksaa takaisin.

Lainan saamiseen vaikuttaa hakijan maksukyky

Jokaisen lainanhakijan maksukyky arvioidaan asiakaskohtaisesti tulo-, meno- ja maksukäyttäytymisen perusteella. Lisäksi lainanmyöntäjät kiinnittävät huomiota muun muassa työsuhteen kestoon, toimialan yleiseen työllisyyteen, hakeeko lainaa yksin vai yhdessä puolison kanssa sekä siihen, miten lainoja ja muita laskuja on maksettu takaisin. Paljonko saa lainaa on siis monen tekijän summa.

Maksukyvyn kannalta tärkeintä on säännölliset tulot ja se, että lainakulujen jälkeen rahaa riittää myös muihin menoihin ja elämiseen. Lainan takaisinmaksukykyä voi myös arvioida itse. Palkasta käteen jäävästä osuudesta eli nettotuloista voi vähentää

  • kaikki säännölliset menot, kuten yhtiövastikkeen/vuokran, sähkö- ja vesimaksut
  • nykyiset lainojen takaisinmaksuerät
  • muut menot (ruoka, vaatteet, vakuutusmaksut, terveydenhoito, puhelin- ja lehtimaksut, työmatkat, lapsiin liittyvät menot).

= Jäljelle jäävä osa on maksukyky kuukaudessa uuden lainan hoitamiseen. Tätä arvioitaessa kannattaa huomioida myös säästöt yllättäviä menoja varten.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Paljonko lainaa 2000 € tuloilla?

Lainanhakijan tulojen ja menojen erotus vaikuttaa siihen, paljonko lainaa 2000 € tuloilla saa ja mikä on kuukausittainen lainaerä. Nyrkkisääntönä on, että lainanhoitokuluihin saa mennä korkeintaan noin 30–40 % nettotuloista eli käteen jäävästä palkasta.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos lainanhakija saa palkkaa bruttona 2 000 € ja nettona
1 600 €, niin tästä käteen jäävästä palkasta lainanhoitokuluihin saisi mennä korkeintaan
1 600 € x 0,3 % = 480 € euroa kuussa. Jos lainanhakijan säännölliset menot eivät ylitä
1 100 € ja rahaa jää myös muuhun elämiseen, käytännössä lainanhoitokuluihin voisi mennä enintään 200–300 € kuussa.

Tällöin lainaa 2000 € tuloilla voisi saada esimerkiksi 7 000 € kolmen vuoden takaisinmaksuajalla, jolloin lainan kuukausierä olisi noin 220 €. Mutta jos hakijan menot ovat korkeat, laskee se myönnetyn lainasumman suuruutta.

Lainalaskurista voi hahmotella, millaista kuukausierää voi maksaa takaisin, kun tietää omat nettotulot, säännölliset menot ja jättää rahaa myös yllättävien tilanteiden varalle.

Paljonko lainaa 3000 € tuloilla?

Lainanhakijan maksukyky on perusta sille, paljonko lainaa 3000 € tuloilla saa ja paljonko sitä lyhentää joka kuukausi. Lainanhoitokulut saisi olla enintään noin kolmasosa kuussa käteen jäävästä palkasta.

Esimerkiksi jos lainanottaja saa palkkaa bruttona 3 000 € ja nettona 2 200 €, niin tästä käteen jäävästä palkasta lainanhoitokuluihin saisi mennä korkeintaan 660 € euroa kuussa. Jos lainanhakijan säännölliset menot eivät ylitä 1 500 € ja rahaa jää myös käyttöön, todellisuudessa lainanhoitokuluihin voisi mennä enintään 300–400 € kuussa.

Tällöin lainaa 3 000 € tuloilla voisi saada esimerkiksi 10 000 € kolmen vuoden maksuajalla, jolloin lainan kuukausierä olisi noin 310 €. Mutta jos säännölliset menot ovat korkeat, lainayhtiö myöntää tätä pienemmän lainan.

Itselleen sopivaa lainan kuukausittaista takaisinmaksuerää voi laskea lainalaskurin avulla, kun tietää omat nettotulot ja säännölliset menot ja jättää rahaa puskurivaraksi.

Paljonko lainaa 4000 € tuloilla?

Lainanhakijan kuukausitulojen ja menojen erotus vaikuttaa siihen, paljonko lainaa
4000 € tuloilla saa ja mikä on lainan kuukausierä. Lainakulut saisivat olla korkeintaan 30–40 % hakijan nettotuloista.

Jos lainanottaja saa palkkaa bruttona 4 000 € ja nettona 2 800 €, niin käteen jäävästä palkasta lainamenoihin saisi korkeintaan kulua 840 € kuussa. Jos lainanhakijan säännölliset menot eivät ylitä 2000 € ja rahaa jää muuhun elämiseen, voisi lainakuluihin mennä enintään 500–600 € kuussa.

Tällöin lainaa 4 000 € tuloilla voisi saada esimerkiksi 15 000 € kolmen vuoden maksuajalla, jolloin lainan kuukausierä olisi noin 470 €. Käytännössä rahoitusyhtiö ei voi myöntää lainaa näinkään suurella kuukausierällä, jos lainanhakijalla on suuret menot.

Sopivaa lainan kuukausierää voi hahmotella lainalaskurista, kun tietää omat nettotulot ja säännölliset menot sekä jättää rahaa myös yllättävien tilanteiden varalle.

Paljonko lainaa 5000 € tuloilla?

Paljonko lainaa saa 5000 € tuloilla riippuu siitä, mikä on säännöllisten tulojen ja menojen välinen suhde eli paljon hakijalla jää kuukausittaista maksuvaraa lainan lyhennykseen. Lainanhoitomenot eivät saisi ylittää kolmasosaa kuukauden nettotuloista.

Jos lainanottaja saa palkkaa bruttona 5000 € ja nettona 3200 €, niin käteen jäävästä palkasta lainamenoihin saisi korkeintaan kulua 960 € euroa kuussa. Jos lainanhakijan säännölliset menot eivät ylitä 2200 € ja rahaa jää muuhun elämiseen, voisi lainakuluihin mennä enintään 600–700 € kuussa.

Silloin lainaa 5 000 € tuloilla voisi saada esimerkiksi 20 000 € kolmen vuoden maksuajalla, jolloin lainan kuukausierä olisi noin 630 €. Mutta jos lainanhakijalla on suuret menot, ei rahoitusyhtiö myönnä niin suurta lainaa kyseisellä kuukausierällä.

Sopivaa lainan kuukausierää voi hahmotella lainalaskurista, kun tietää omat nettotulot, säännölliset menot sekä jättää rahaa myös yllättävien tilanteiden varalle.

Lainaa kannattaa hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Rinnakkaishakija, samassa taloudessa asuva avo- tai aviopuoliso, parantaa lainansaantia ja mahdollistaa paremmat lainaehdot. Erityisesti lainaa kannattaa hakea yhdessä puolison kanssa, jos omat tulot ovat pienet tai haettava lainasumma on suurehko.

Yhteishakija vähentää rahoitusyhtiön lainanmyöntöön liittyviä riskejä, sillä lainan takaisinmaksusta on vastuussa kaksi henkilöä. Siksi yhteishakijan kanssa haetun lainan korko ja muut ehdot ovat usein paremmat ja lainaa saa varmemmin.

Lainalaskurin avulla voit arvioida sinulle sopivan lainan määrän

Lainalaskurilla voit helposti laskea, millaiseen lainaan sinulla on varaa. Laskurissa voit muuttaa lainamäärää ja takaisinmaksuaikaa ja katsoa, miten muutokset vaikuttavat kuukausierään.

Kun tiedät omat tulosi ja menosi, huomaat millaista summaa voit ongelmitta maksaa kuukausittain takaisin. Lainan määrä on sopiva, kun elämiseen ja säästöön jää riittävästi rahaa myös lainan lyhennyksen jälkeen. Huomioithan myös, että pidemmällä laina-ajalla voit saada lainan kuukausierän pienemmäksi, mutta lainan kokonaiskustannukset ovat silloin suuremmat.  

Kilpailuta laina Etuan avulla

Kilpailuttamalla lainasi usean lainanmyöntäjän kesken ja vertailemalla lainatarjouksia tiedät minkä suuruista lainaa voit saada. Myönnettävät lainamäärät ja korot ovat aina asiakaskohtaisia ja pankkien tarjoamissa lainatarjouksissa on eroja.

Kilpailuttamalla voit löytää myös halvimman lainan, sillä pienetkin erot koroissa voivat merkitä huomattavia eroja lainakuluissa, etenkin isommissa lainasummissa ja pidemmillä takaisinmaksuajoilla.

Kätevimmin lainan kilpailutus käy Etuan sivujen kautta, sillä Etua kilpailuttaa puolestasi eri lainayhtiöt helposti ja nopeasti. Lainahakemuksen tekeminen on maksutonta eikä velvoita mihinkään.

Kilpailuta lainasi helposti tästä.

Etuan avulla voit myös kilpailuttaa asuntolainasi tästä.

Lue myös: Asuntolainan määrä suhteessa tuloihin – näin tulot vaikuttavat asuntolainan saantiin  

Lue seuraavaksi


Veronpalautuspäivät 2021

Veronpalautuspäivät 2023

20.3.2023

Veronpalautukset maksetaan vuonna 2023 heinä-joulukuussa riippuen siitä, milloin oma verotus päättyy. Voit selvittää oman veronpalautuksen maksupäivän ja määrän verotuspäätöksestä tai OmaVero-palvelusta. Valtaosa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa. Verotuksen päättymiskuukausi Veronpalautuksen maksupäivä tilille […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


luottokortit luottokortti

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla ja milloin kulutusluotolla?

14.9.2022

Luottokortti on monen lompakosta löytyvä maksuväline, joka antaa joustoa omaan talouteen. Mutta milloin kannattaa käyttää luottokorttia ja milloin on järkevämpää harkita muita maksutapoja? Mitä tarkoittaa luottokortti? Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia […]


Copyright © 2023 Etua.fi