Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miksi en saa lainaa? Katso tästä yleisimmät syyt lainahakemuksen hylkäämiseen

10.1.2022
Miksi lainahakemukseni hylättiin?

Yrititkö hakea lainaa, mutta sait pankilta kieltävän vastauksen? Lue tästä jutusta, miksi saatoit saada kielteisen päätöksen lainahakemukseesi ja miten voit silti saada mahdollisesti lainaa.

Miksi lainahakemukseni hylättiin?

Kielteinen lainapäätös on ikävä yllätys ja saattaa hämmentää hakijaa. Varsinkin jos olet palkkatyössä ja luottotietosi ovat kunnossa, herättää lainahakemuksen hylkääminen kysymyksiä.

Lainahakemuksen hylkäämiseen on lukuisia syitä, joista voi olla hankala sanoa juuri mikä niistä on hylätyn päätöksen taustalla. Pankin päätös lainan myöntämisestä perustuu kokonaisarvioon hakijan taloudellisesta tilanteesta ja takaisinmaksukyvystä, sillä pankki haluaa ensisijaisesti varmistaa, että hakija kykenee maksamaan nostetun lainan pankille takaisin.

Arvioon hakijan taloudellisesta tilanteesta vaikuttavat esimerkiksi hakijan kuukausitulojen suuruus sekä mahdolliset muut aiemmat lainat tai luottokorttivelat. Jos sinulla on jo entuudestaan paljon lainaa takaisin maksettavana, saattaa pankki olla epävarma, pystytkö lyhentämään lainojen aikataulussa ja nähdä lisälainan myöntämisen riskinä.

Yleensä hakijan tulee saadakseen lainaa myös täyttää pankin määrittämät peruskriteerit, jotka vaihtelevat hieman pankeittain. Hakijan tulee usein olla vähintään 18-vuotias henkilö, jolla on vakituiset kuukausitulot ja vakituinen asuinpaikka Suomessa. Jos joku näistä ei täyty kohdallasi, selittää se yleensä hakemuksen hylkäämisen.

Monilla pankeilla maksuhäiriömerkinnät ja vaikeudet aiempien lainojen takaisinmaksussa ovat syy siihen, ettei hakijalle myönnetä lainaa.

Koska pankki haluaa olla varma asiakkaan kyvystä maksaa laina takaisin, saattaa liian suuri lainasumma tai liian pitkä laina-aika aiheuttaa myös hakemuksen hylkäämisen. Lainasumman tulee olla tulotasoosi nähden kohtuullinen, niin että lainan lyhentäminen ei vie kuukausittaisesta budjetistasi liian suurta osaa. Mikäli pankki uskoo hakemasi lainasumman aiheuttavan liikaa kuormitusta taloudelliseen tilanteeseesi, on päätös usein kielteinen, sillä pankit eivät myöskään halua tukea asiakkaiden ylivelkaantumista.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Jos mikään näistä ei kuulosta mahdolliselta syyltä hakemuksen hylkäämiselle, tarkista vielä, ettei alkuperäinen hakemuksesi ollut virheellinen ja että täytit kaikki vaaditut tiedot oikein. Joskus hylkääminen saattaa johtua väärin tai huolimattomasti täytetystä hakemuksesta. Ole siis aina huolellinen hakemusta tehdessäsi, että annat pyydetyt tiedot oikein ja täytät varmasti jokaisen vaaditun kohdan hakemuksessa.

Näin parannat mahdollisuuksiasi saada lainaa

Vaikka ensimmäinen lainahakemus olisi päättynyt kielteiseen päätökseen, voi sinun olla mahdollista parantaa mahdollisuuksiasi lainan saamiseen.

Haitko aiemmin lainaa vain yhdestä pankista? Jos vastaus on kyllä, kannattaa ennen lainahaaveiden hylkäämistä kokeilla lainan hakemista muilta pankeilta. Jokaisella pankilla on hieman erilaiset kriteerit hakijoille ja lainanmyöntämiselle, joten yksi kielteinen lainapäätös ei tarkoita, etteikö lainaa voisi saada jostain muualta. Mitä useammalle pankille lähetät lainahakemuksen, sitä paremmat ovat mahdollisuutesi saada myönteinen lainapäätös.

Jos toiveenasi on saada suurempi laina esimerkiksi remonttia tai isompaa hankintaa varten, mahdollisuutesi saada lainaa paranevat, mikäli haet lainaa yhdessä rinnakkaishakijan, kuten puolisosi kanssa. Tällöin vastaatte yhdessä lainan takaisinmaksusta, mikä pienentää lainan myöntämisen riskiä pankin silmissä.

Mieti myös voisitko pärjätä hieman pienemmällä summalla lainaa tai taipuisiko kuukausibudjettisi hieman lyhyempään laina-aikaan, niin että lyhentäisit lainaa ensin suunnittelemaasi aikataulua nopeammin. Pienempi lainasumma parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa, joten jos pystyt pudottamaan summaa, kannattaa kokeilla hakemuksen tekemistä uudelleen. Jos olet esimerkiksi suunnitellut hakevasi lainaa remonttia varten, voit miettiä pystyisitkö tekemään remonttia pienemmissä osissa niin, ettet tarvitse heti alkuun niin paljon lainaa.

Hae lainaa Etuan kautta

Lainaa myöntäviä pankkeja ja rahoitusyhtiöitä on lukuisia eivätkä kaikki ole välttämättä sinulle entuudestaan tuttuja. Hyödyntämällä Etuan lainavertailupalvelua varmistat, että lainahakemuksesi lähtee suurelle joukolle mahdollisia luotettavia lainanmyöntäjiä.

Etuan kautta saat helposti yhdellä lainahakemuksella lainatarjouksia useilta eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Etuan kumppaniverkostoon kuuluu noin parikymmentä eri toimijaa, joten mahdollisuutesi saada lainaa nousevat huomattavasti ja kielteisen päätöksen sijaan voit saada jopa useita lainatarjouksia. Lainahakemuksen täyttäminen Etuan on turvallista ja aina ilmaista, eikä hakemus vielä sido sinua nostamaan lainaa.

Lähetettyäsi hakemuksen saat lainatarjouksia nähtäville parhaimmillaan jopa alle kymmenessä minuutissa. Näet tarjoukset kätevästi yhdelle sivulle koottuna, joten pystyt helposti vertailla tarjouksia keskenään esimerkiksi koron perusteella.

Kokeile Etuan vertailupalvelua ja tee uusi lainahakemus jo tänään!

Lue myös: Aloita vuosi laittamalla laina-asiat kuntoon ja säästä rahaa – näin se onnistuu

Lue seuraavaksi


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


paljonko saan lainaa

Kuinka paljon lainaa saan tuloillani? – Asiantuntijoiden arviot

3.4.2024

Tulot eivät yksinään määritä sitä, paljonko saan lainaa. Lue tästä lisää, mitkä seikat vaikuttavat lainapäätökseen. Pankit ja muut lainayhtiöt arvioivat hakijan taloudellista tilannetta ja maksukäyttäytymistä monelta eri kulmalta ennen lainapäätöstä. Tulot ovat tärkeä […]


Etuan kautta löytynyt yhdistelylaina säästää Nikolle lähes 2000 euroa vuodessa 

13.3.2024

Kolme eri lainaa rasittivat Pirkanmaalla asuvan Nikon, 43, arkea. Vuosia sitten otetuissa kulutusluotoissa oli korkeat lainakorot, eikä rahaa jäänyt tarpeeksi muuhun elämiseen. Niko päätti hakea yhdistelylainaa, jotta kertyneet lainat saisi järjestettyä yhdeksi lainaksi. […]


Copyright © 2024 Etua.fi