Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Löydä edullisin
ASP-laina

Kilpailuta ASP-lainat heti Etuan kautta ja olet askeleen lähempänä unelmiesi asuntoa
vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Kilpailuta ASP-laina

Haaveiletko ensimmäisen asunnon ostamisesta? ASP-tili on kätevä tapa ensikertalaiselle säästää omaa asuntoa varten, sillä ASP-lainalla voit päästä asunnon omistajaksi kohtuullisilla säästöillä ja edullisella lainalla.

Kilpailuta ASP-lainat heti Etuan kautta ja olet askeleen lähempänä unelmiesi asuntoa.

Aktia logo

Näin palvelumme toimii

1. Täytä lainahakemus

Aloita täyttämällä pyydetyt tiedot. Nopeimmillaan tämä vie vain pari minuuttia.

Täytä hakemus

2. Kilpailutamme pankit

Nopeasti ja ilmaiseksi. Hakemus ei sido sinua mihinkään. Kilpailutamme puolestasi useita pankkeja.

Kilpailuta lainat

3. Olet valmis!

Saat pankeilta lainatarjouksen tai kutsun henkilökohtaiseen lainaneuvotteluun ja
voit valita tarjouksista parhaan.

Miksi käyttää Etuaa?

Näin ASP-säästäminen toimii

ASP on asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, jolla valtio tukee ensiasunnon hankintaa. ASP-laina on tarkoitettu 15–44-vuotiaille ensimmäisen oman asunnon ostamiseen. ASP-lainaa eivät voi siis saada ne asiakkaat, joilla on jo aiemmin ollut yli 50 prosentin omistus muusta asunnosta. Asunnon hankkijan täytyy tehdä pankin kanssa ASP-säästösopimus ja avata ASP-säästötili.

Aloittaaksesi ASP-säästämisen et tarvitse suuria tuloja, sillä alkuun pääsee jo pienilläkin summilla. Siksi säästäminen kannattaakin aloittaa mahdollisimman pian omien asuntohaaveiden herättyä. Jos olet 15–17-vuotias, pystyt aloittamaan asuntosäästämisen, mikäli sinulla on omia tuloja. Lainan voi kuitenkin nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana.

ASP-tilin voit avata valitsemaasi pankkiin, kuten vaikkapa Osuuspankkiin, Nordeaan, Aktiaan, S-Pankkiin, Danske Bankiin ja Säästöpankkiin.

Voit valita haluatko tallettaa säästötilille rahaa kerran kuukaudessa vai kerran kolmessa kuukaudessa. Kuukausittaisen erän tulee olla vähintään 50 euroa ja enintään 1000 euroa. Jos taas talletat rahaa kolmen kuukauden välein, on minimisumma 150 euroa ja maksimi 3000 euroa.

Palvelumme on tarkoitettu sinulle, joka

  • haet ASP-lainaa
  • haluat kilpailuttaa nykyisen ASP-asuntolainasi marginaalin

Kilpailuta ASP-lainat heti

Kilpailuta ASP-lainat heti Etuan kautta ja olet askeleen lähempänä unelmiesi asuntoa!

Kilpailuta lainat

ASP-lainan nostaminen ja kilpailuttaminen

ASP-lainan voit saada, kun sinulla on säästettynä 10 prosenttia asunnon arvosta. Pankki lainaa siis asunnon arvosta jopa 90 prosenttia. Ilman ASP-tiliä valtion takaaman lainan osuus on enintään 85 prosenttia, joten tarvitset enemmän omia säästöjä tai vakuuksia. ASP-lainassa 10 prosenttia on minimisäästö, mutta voit toki kerryttää säästöä myös huomattavasti enemmän, jolloin et tarvitse lainaa yhtä paljon. Säästöaika ASP-tilissä on vähintään kaksi vuotta eli ennen aikarajan täyttymistä ei ASP-lainaa voi nostaa.

ASP-lainassa korko ja muuta lainaehdot ovat usein edulliset ja lainaan saa ensimmäiselle kymmenelle vuodelle valtion korkotuen. Jos lainan korko on korkotukiaikana yli 3,8 %, valtio maksaa 70 prosenttia tason ylittävästä korosta. Laina-aika ASP-lainoissa on usein enintään 20 tai 25 vuotta riippuen pankista.

Kun olet löytänyt sopivan asunnon ja päättänyt käyttää ASP-säästötilisi varat sen hankintaan, kannattaa myös ASP-laina aina kilpailuttaa. Näin löydät varmasti parhaan lainan edullisimmilla lainaehdoilla. Sinun ei siis tarvitse nostaa ASP-lainaa samasta pankista, johon olet asuntosäästötilin avannut, vaan ASP-tilin voi siirtää myös toiseen pankkiin.

Asiakkaidemme kokemuksia

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kenelle ASP-laina on tarkoitettu?

ASP-säästämisen voi aloittaa 15-vuotiaana ja viimeistään 44-vuotiaana. Alle 18-vuotiaat voivat säästää vain itse hankituista tuloista.

Yli 44-vuotias voi saada ASP-lainan, jos hän on avannut ASP-tilin ja tehnyt vähintään yhden hyväksytyn talletuksen (vähintään 150 euroa) ASP-tilille alle 45-vuotiaana.

Asuntosäästötallettajaksi ei voi ryhtyä henkilö, joka on aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asuinhuoneistosta.

ASP ei käy pelkän tontin tai asumisoikeusasunnon ostoon. Osaomistusasunnosta pitää tulla omistukseen osakkeista tai osuuksista vähintään 50 %. Ostettavan asunnon tulee sijaita Suomessa ja ASP-lainoitettu asunto täytyy ottaa omaan käyttöön.

Paljonko voin saada korkotuettua lainaa?

ASP-korkotukilainan suuruudelle on aluekohtaiset enimmäisrajat (15.4.2021 alkaen):

– Helsingissä enintään 215 000 €
– Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla enintään 160 000 €
– Tampereella ja Turussa enintään 140 000 € ja
– muualla Suomessa enintään 120 000 €.

ASP-lainan ehdot muuttuivat 1.1.23, jolloin yläikärajan nostamisen (44 vuotta) lisäksi yhteisen asunnon ostaminen helpottui.

ASP-lainaa voi saada 50 prosenttia enemmän silloin, kun molemmat asunnon ostajat käyttävät asunnon hankintaan omia ASP-tilien säästöjä. Lainan enimmäismäärä on silloin Helsingissä 322 500 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 240 000 euroa, Turussa ja Tampereella 210 000 euroa ja muissa kunnissa 180 000 euroa.

Jos ASP-lainan maksimimäärä ei riitä asunnon hankintaan, voi lisäksi hakea tavallista asuntolainaa.
ASP-lainan enimmäismääriä nostettiin huhtikuussa 2021 yksin hakevalle. Korkotukilainojen enimmäismäärien korottaminen tuli voimaan 15.4.2021, ja se koskee ASP-lainoja, jotka nostetaan tuona päivämääränä tai sen jälkeen.

Saako ASP-säästäjä verotonta korkoa?

ASP-säästäjää palkitaan verottomalla korolla. Lain mukaan säästöjen korko on koko säästöajalta 1 %. Sen päälle tulee pankin kanssa sovittava 2-4 prosentin lisäkorko ensimmäisen viiden vuoden ajalta. Lisäkorko maksetaan, kun asuntokaupat on tehty.

Ennen kuin asp-tilin avaa, kannattaa vertailla pankkeja ja tarkistaa pankista lisäkoron suuruus.

Milloin ASP-lainaa voi saada?

ASP-lainaa voi saada, kun on säästänyt asp-tilille vähintään 10 % ostettavan asunnon hinnasta. Tilille on säästettävä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä eli kahtena vuotena. Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, joten säästämisessä voi pitää taukoa. Tilille on talletettava vähintään 150 euroa ja enintään 3 000 euroa vuosineljännestä kohti.

Saako ASP-lainalle valtion korkotukea?

Valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan, jos korko nousee yli 3,8 prosentin.

Voiko pankkia vaihtaa ja kilpailuttaa asuntolainan?

Asuntolainan voi säästämisen jälkeen kilpailuttaa ja ottaa lainan myös toisesta pankista kuin missä ASP-tili sijaitsee. Pankin vaihtotilanteessa lisäkoron maksuvelvollisuus siirtyy vastaanottavalle pankille.

Copyright © 2024 Etua.fi