Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan marginaalit

Etuan kuukausittainen asuntolainojen marginaalivertailu kerää yhteen tuoreimman tiedon eri pankkien marginaaleista pääkaupunkiseudulla.
vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Löydä edullisin asuntolaina

Haluatko tietää ajankohtaisimman asuntolainan marginaalin vuonna 2023? Etuan kuukausittainen asuntolainojen marginaalivertailu kerää yhteen tuoreimman tiedon eri pankkien marginaaleista pääkaupunkiseudulla.

Vertailussa näkyvät myös pankkien lainatarjousten todellinen vuosikorko, lainan muut kulut sekä käytetty viitekorko.

Aktia logo

Näin palvelumme toimii

1. Täytä lainahakemus

Aloita täyttämällä pyydetyt tiedot. Nopeimmillaan tämä vie vain pari minuuttia.

Täytä hakemus

2. Kilpailutamme pankit

Nopeasti ja ilmaiseksi. Hakemus ei sido sinua mihinkään. Kilpailutamme puolestasi useita pankkeja.

Kilpailuta lainat

3. Olet valmis!

Saat pankeilta lainatarjouksen tai kutsun henkilökohtaiseen lainaneuvotteluun ja
voit valita tarjouksista parhaan.

Miksi käyttää Etuaa?

Asuntolainan marginaalit –
Miten marginaalien vertailu toimii?

Asuntolainan marginaalivertailua varten kymmeneltä pääkaupunkiseudulla toimivalta pankilta pyydetään joka kuukausi lainatarjous 150 000 euron esimerkkilainalle 20 vuoden laina-ajalla. Vertailun Etualle tuottaa Suomen Rahatieto, joka kokoaa ajankohtaisia raha-asioihin liittyviä aineistoja.

Vertailussa näkyvät myös pankkien lainatarjousten todellinen vuosikorko, lainan muut kulut sekä käytetty viitekorko.

Palvelumme on tarkoitettu sinulle, joka

  • harkitset uutta asuntolainaa 
  • haluat kilpailuttaa nykyisen asuntolainasi marginaalin 
  • haet ASP-lainaa 
  • haet lainaa mökin tai sijoitusasunnon ostoon. 

Lue lisää asuntolainasi kilpailuttamisesta:

Näin palvelu toimii
Asuntolainan hakijan muistilista

Vertaile asuntolainan marginaaleja

Marginaalivertailun avulla löydät kaikkien suurimpien pankkien marginaalitiedot helposti koottuna yhteen paikkaan.

Kilpailuta lainat

Pankin marginaalit yhdessä paikassa

Marginaalivertailun avulla löydät kaikkien suurimpien pankkien marginaalitiedot helposti koottuna yhteen paikkaan. Vertailussa ovat mukana Nordea, OP, Aktia, S-Pankki, Danske Bank, Handelsbanken, POP Pankkki, Hypo, Ålandsbanken ja Nooa Säästöpankki.

Marginaalit esitetään selkeänä taulukkona, josta näet helposti jokaisen pankin marginaalin.

Vaikka jokainen pankki määrittelee marginaalin aina asiakaskohtaisesti, tarjoaa vertailu mahdollisuuden tutustua pankkien välisiin marginaalieroihin yleisellä tasolla. Voit siis katsoa vertailusta esimerkiksi, millainen oman pankkisi marginaalitarjous on suhteessa muihin pankkeihin.

Kilpailuta asuntolainat Etuan avulla

Asuntolainan kilpailutus kannattaa aina, sillä vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia, löydät varmasti itsellesi sopivimman lainan parhaalla mahdollisella marginaalilla ja lainaehdoilla.

Etuan kautta kilpailutat asuntolainat helposti ja luotettavasti, sillä Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia.

Kilpailuta asuntolainasi jo tänään!

Reaaliaikaiset asuntolainan marginaalit

Etuan asuntolainojen marginaalivertailu tarjoaa kuluttajille aina reaaliaikaisen tiedon marginaalien kehityksestä, jotta sinulla on mahdollisuus tutustua ajankohtaisimpaan marginaalitilanteeseen ja tehdä päätöksiä asuntolainaasi liittyen tiedon pohjalta.

Kesäkuussa 2023 edullisimman marginaalin uuteen asuntolainaan sai Hypolta, joka tarjosi lainaa 0,55 prosentin marginaalilla. Kalleimmat marginaalitarjoukset olivat Nordealla, Aktia Pankilla ja Ålandsbankenilla, joilta lainaa sai 0,80 prosentin marginaalilla. Kesäkuussa vertailupankkien keskimarginaali oli 0,72 prosenttia.

Asuntolainan korko koostuu hakijakohtaisesta marginaalista ja viitekorosta. Asuntolainojen keskikorko on noussut, kun uuden asuntolainan keskimääräinen todellinen kokonaiskorko oli 2023 toukokuussa 4,62 prosenttia ja kesäkuun alussa 4,67 prosenttia. Pankkien primekorot olivat toukokuun alussa 0,95 – 3,15 prosentin välillä pankista riippuen.

Asuntolainan korkomenot kasvussa

Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor nousi keväällä 2022 positiiviseksi, ja sen jälkeen koron nousu on ollut nopeaa. 12 kk euribor oli kesäkuun 2023 alussa 3,875 %. Tämä tarkoittaa asuntolainan takaisinmaksuerän suurentumista.

Esimerkiksi jos nosti kesäkuun alussa 2022 asuntolainan, jonka lainakorko oli 1,117 prosenttia, niin korkojakson vaihtuessa 1.6.2023 lainakorko on 4,575 prosenttia eli muutos on 3,458  prosenttiyksikköä. Siten 150 000 euron 20 vuoden asuntolainassa annuiteettimaksu olisi 1.6.2023 jopa 955,06 € (kun 1.6.2022 annuiteettimaksu oli 697,70 €). Kuukausimaksu kasvaa korkojakson vaihtuessa siis 257,36 € ja vuodessa korotus tarkoittaa 3088,32 €. Muistaa kannattaa myös, että vuonna 2023 asuntolainan korkovähennys on poistunut kokonaan.

Kesäkuun 2023 marginaalivertailu

PankkiMarginaali %Tod. korko %Muut kulut, €Viitekorko
Hypo0,554,501200,00eur 12 kk
Nooa Säästöpankki0,604,571450,00eur 12 kk
S-Pankki Oyj**0,704,64 950,00eur 12 kk
POP Pankki Suomen Op0,704,661350,00eur 12 kk
Danske Bank0,754,69 948,00eur 12 kk
Handelsbanken0,754,701130,00eur 12 kk
OP Uusimaa*0,754,701200,00eur 12 kk
Aktia Pankki Oyj0,804,74 952,00eur 12 kk
Nordea0,804,751152,00eur 12 kk
Ålandsbanken0,804,761276,00eur 12 kk

* bonuskertymä 487 €/v, ** Suositus 50 % euribor ja 50 % kiinteä korko

Todellinen kokonaiskorko = marginaali + viitekorko + nostokulut + laskutuspalkkiot laina-ajalle jaksotettuna (efektiivinen korko)

Lähde: Suomen Rahatieto kysyy joka kuukausi lainatarjoukset 10 pääkaupunkiseudulla toimivalta asuntolainapankilta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kyllä voit! Kilpailuttamalla asuntolainan Etuan kautta, voit saada tarjouksia useilta eri pankeilta. Edullisimman marginaalin valitsemalla voit säästää jopa tuhansia euroja lainakustannuksissa!

Kyllä. Voit kilpailuttaa asuntolainat, kulutusluotot ja yhdistelylainat palvelussamme täysin maksutta ja riskittä.

Asuntolainan marginaali on aina asiakaskohtainen ja siihen vaikuttaa pankin tekemä kokonaisarvio hakijan tilanteesta. Marginaaliin vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asiakkaan tulot ja menot, käytettävät vakuudet sekä ostettava kohde ja sen sijainti.

Marginaalit vaihtelevat pankeittain ja edullisin asuntolainan marginaali löytyy kysymällä tarjous useasta pankista. Helpoiten tämä käy täyttämällä hakemus Etuan sivuilla.

Vaikka jokainen pankki määrittelee marginaalin hakijakohtaisesti, voi pankkien välisiin marginaalieroihin tutustua yleisellä tasolla Etuan kuukausittaisessa asuntolainojen marginaalivertailusta.

Pankit tarjoavat korkojen nousun varalta usein korkotunneleita (jolloin asuntolainaan on erikseen määritetty minimi- ja maksimikorot) sekä määräaikaisia korkokattoja, joiden aikana korot eivät ylitä tiettyä korkoprosenttia. Jos otat asuntolainaasi korkokaton varmistat, että lainan korko ei nouse yli tietyn rajan.

Pankki mitoittaa asuntolainan takaisinmaksun ja maksuerien suuruuden asiakkaan tilanteen mukaan. Tavallisesti asuntolainan takaisinmakuaika on enintään 30 vuotta.

Asuntolainaa haetaan täyttämällä asuntolainahakemuksen sivuillamme. Hakemuksessa kysytään tuloja, menoja ja velkoja sekä tietoja varallisuudesta. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Asuntolainan määrä riippuu paljon omista tuloistasi, kuluistasi ja vakuuksista. Määrä selviää lainaneuvotteluissa. Jos sinulla on säännölliset tulot ja luottotiedot kunnossa, kannattaa sinun laskea kuukausierät asuntolainalaskurilla.

Suomessa asuntolainojen lainakatto määrittelee, että lainaa voi saada enintään 85 prosenttia asunnon arvosta. Tällöin omia säästöjä tai reaalivakuuksia tulisi olla vähintään 15 prosenttia (ensiasunnon ostajilla 5 prosenttia, ASP-säästäjillä 10 prosenttia).

Ostettava asunto toimii lainan vakuutena, mutta koska asunnon vakuusarvo pankille on yleensä noin 70-75 prosenttia asunnon kauppahinnasta, tarvitaan lainaa varten usein lisävakuuksia.

Lisävakuuksia voivat olla esimerkiksi säästöt tai vanhempien omistamat kiinteistöt, mutta näiden lisäksi asuntolainaan voi ostaa takauksen valtiolta tai pankilta.

Pankin kanssa käytävissä lainaneuvotteluissa selvitetään vakuuksien tarve asiakaskohtaisesti.

ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla Suomen valtio auttaa nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. Pankki voi myöntää ASP-lainan, kun vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta on säästetty. ASP-etu toimii niin, että ensiasunnon ostaja säästää tätä tarkoitusta varten avatulle ASP-tilille 10 prosenttia asunnon hinnasta vähintään kahden vuoden ajan. Esimerkiksi 180 000 euron asunnosta tämä tarkoittaa 18 000 euroa. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, voi hakea asuntolainaa, jolle valtio myöntää maksuttoman takauksen.

Lainapalvelumme käsittelee hakemuksen reaaliaikaisesti ja välittää sen heti eri pankkien lainakäsittelijöille. Voit saada yhteydenoton pankista jo samana päivänä, mutta viimeistään parin pankkipäivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.

Jokainen pankki käsittelee asuntolainahakemuksen oman lainaprosessinsa mukaisesti ja ottaa lainanhakijaan suoraan yhteyttä jatkoneuvotteluja varten. Tällöin asiakas voi vielä tarkentaa omaa tilannettaan ja esittää toiveitaan esimerkiksi aikataulun suhteen.

Copyright © 2023 Etua.fi