Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan marginaalit

Etuan kuukausittainen asuntolainojen marginaalivertailu kerää yhteen tuoreimman tiedon eri pankkien marginaaleista pääkaupunkiseudulla.
vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Löydä edullisin asuntolaina

Haluatko tietää ajankohtaisimman asuntolainan marginaalin vuonna 2023? Etuan kuukausittainen asuntolainojen marginaalivertailu kerää yhteen tuoreimman tiedon eri pankkien marginaaleista pääkaupunkiseudulla.

Vertailussa näkyvät myös pankkien lainatarjousten todellinen vuosikorko, lainan muut kulut sekä käytetty viitekorko.

Aktia logo

Näin palvelumme toimii

1. Täytä lainahakemus

Aloita täyttämällä pyydetyt tiedot. Nopeimmillaan tämä vie vain pari minuuttia.

Täytä hakemus

2. Kilpailutamme pankit

Nopeasti ja ilmaiseksi. Hakemus ei sido sinua mihinkään. Kilpailutamme puolestasi useita pankkeja.

Kilpailuta lainat

3. Olet valmis!

Saat pankeilta lainatarjouksen tai kutsun henkilökohtaiseen lainaneuvotteluun ja
voit valita tarjouksista parhaan.

Miksi käyttää Etuaa?

Asuntolainan marginaalit –
Miten marginaalien vertailu toimii?

Asuntolainan marginaalivertailua varten kymmeneltä pääkaupunkiseudulla toimivalta pankilta pyydetään joka kuukausi lainatarjous 150 000 euron esimerkkilainalle 20 vuoden laina-ajalla. Vertailun Etualle tuottaa Suomen Rahatieto, joka kokoaa ajankohtaisia raha-asioihin liittyviä aineistoja.

Vertailussa näkyvät myös pankkien lainatarjousten todellinen vuosikorko, lainan muut kulut sekä käytetty viitekorko.

Palvelumme on tarkoitettu sinulle, joka

  • harkitset uutta asuntolainaa 
  • haluat kilpailuttaa nykyisen asuntolainasi marginaalin 
  • haet ASP-lainaa 
  • haet lainaa mökin tai sijoitusasunnon ostoon. 

Lue lisää asuntolainasi kilpailuttamisesta:

Näin palvelu toimii
Asuntolainan hakijan muistilista

Vertaile asuntolainan marginaaleja

Marginaalivertailun avulla löydät kaikkien suurimpien pankkien marginaalitiedot helposti koottuna yhteen paikkaan.

Kilpailuta lainat

Pankin marginaalit yhdessä paikassa

Marginaalivertailun avulla löydät kaikkien suurimpien pankkien marginaalitiedot helposti koottuna yhteen paikkaan. Vertailussa ovat mukana Nordea, OP, Aktia, S-Pankki, Danske Bank, Handelsbanken, POP Pankkki, Hypo, Ålandsbanken ja Nooa Säästöpankki.

Marginaalit esitetään selkeänä taulukkona, josta näet helposti jokaisen pankin marginaalin.

Vaikka jokainen pankki määrittelee marginaalin aina asiakaskohtaisesti, tarjoaa vertailu mahdollisuuden tutustua pankkien välisiin marginaalieroihin yleisellä tasolla. Voit siis katsoa vertailusta esimerkiksi, millainen oman pankkisi marginaalitarjous on suhteessa muihin pankkeihin.

Kilpailuta asuntolainat Etuan avulla

Asuntolainan kilpailutus kannattaa aina, sillä vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia, löydät varmasti itsellesi sopivimman lainan parhaalla mahdollisella marginaalilla ja lainaehdoilla.

Etuan kautta kilpailutat asuntolainat helposti ja luotettavasti, sillä Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia.

Kilpailuta asuntolainasi jo tänään!

Reaaliaikaiset asuntolainan marginaalit

Etuan asuntolainojen marginaalivertailu tarjoaa kuluttajille aina reaaliaikaisen tiedon marginaalien kehityksestä, jotta sinulla on mahdollisuus tutustua ajankohtaisimpaan marginaalitilanteeseen ja tehdä päätöksiä asuntolainaasi liittyen tiedon pohjalta.

Huhtikuussa 2024 vertailussa mukana olevien pankkien tarjoamat marginaalit vaihtelivat pankista riippuen 0,60 prosentin ja 0,80 prosentin välillä. Nooa Säästöpankki, S-pankki ja POP-Pankki Suomen Op tarjoavat vertailun edullisimman marginaalin, 0,60 prosenttia. Kalleimmat marginaalitarjoukset olivat Nordealla ja Ålandsbankenilla, joilta lainaa sai 0,80 prosentin marginaalilla. Huhtikuussa 2024 vertailupankkien keskimarginaali oli 0,70 prosenttia. 

Asuntolainan korko koostuu hakijakohtaisesta marginaalista ja viitekorosta. Uuden asuntolainan keskimääräinen todellinen kokonaiskorko oli huhtikuun alussa 4,46 prosenttia ja maaliskuussa 4,53 prosenttia. Pankkien primekorot olivat helmikuun alussa 1,50–3,50 prosentin välillä pankista riippuen.

Asuntolainan korot laskusuunnassa

Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor nousi keväällä 2022 positiiviseksi. Nyt asuntolainojen korkojen suunta näyttää laskevan. Euribor 12 kk oli 3,669 % 1.4.2024.

Jos nosti huhtikuun alussa 2023 asuntolainan, jonka lainakorko oli 4,351 prosenttia, niin korkojakson vaihtuessa 1.4.2024 lainakorko on 4,369 prosenttia eli muutos on +0,018 prosenttiyksikköä. Siten 150 000 euron 20 vuoden asuntolainassa annuiteettimaksu 1.4.2024 olisi 938,40 euroa (kun 1.4.2023 annuiteettimaksu oli 936,95 euroa). Kuukausimaksu nousee nyt hieman korkojakson vaihtuessa +1,45 euroa ja vuodessa vaikutus on +17,40 euroa. Vuodessa lainamaksuja kertyy nyt 11 260,80 euroa. Korkotason odotetaan laskevan kesää kohden.

Toukokuun 2024 marginaalivertailu

PankkiTodellinen korko (%)Marginaali (%)Muut kulut (€)Viitekorko
S-Pankki Oyj4,360,60950,0012 kk
POP-Pankki Suomen Op4,390,601350,0012 kk
Nooa Säästöpankki4,390,601450,0012 kk
OP Uusimaa4,430,651200,0012 kk
Hypo4,5000,7251200,0012 kk
Danske Bank4,510,75948,0012 kk
Aktia Pankki Oyj4,510,75952,0012 kk
Handelsbanken4,520,751130,0012 kk
Nordea4,570,801152,0012 kk
Ålandsbanken4,580,801276,0012 kk

* bonuskertymä 487 €/v, ** Suositus 50 % euribor ja 50 % kiinteä korko

Todellinen kokonaiskorko = marginaali + viitekorko + nostokulut + laskutuspalkkiot laina-ajalle jaksotettuna (efektiivinen korko)

Lähde: Suomen Rahatieto kysyy joka kuukausi lainatarjoukset 10 pääkaupunkiseudulla toimivalta asuntolainapankilta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voinko kilpailuttaa useita asuntolainatarjouksia yhdellä hakemuksella?

Kyllä voit! Kilpailuttamalla asuntolainan Etuan kautta, voit saada tarjouksia useilta eri pankeilta. Edullisimman marginaalin valitsemalla voit säästää jopa tuhansia euroja lainakustannuksissa!

Onko asuntolainan kilpailuttaminen maksutonta?

Kyllä. Voit kilpailuttaa asuntolainat, kulutusluotot ja yhdistelylainat palvelussamme täysin maksutta ja riskittä.

Kuinka korkea marginaali on?

Asuntolainan marginaali on aina asiakaskohtainen ja siihen vaikuttaa pankin tekemä kokonaisarvio hakijan tilanteesta. Marginaaliin vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa asiakkaan tulot ja menot, käytettävät vakuudet sekä ostettava kohde ja sen sijainti.
Marginaalit vaihtelevat pankeittain ja edullisin asuntolainan marginaali löytyy kysymällä tarjous useasta pankista. Helpoiten tämä käy täyttämällä hakemus Etuan sivuilla.
Vaikka jokainen pankki määrittelee marginaalin hakijakohtaisesti, voi pankkien välisiin marginaalieroihin tutustua yleisellä tasolla Etuan kuukausittaisessa asuntolainojen marginaalivertailusta.

Miten varaudun korkojen nousuun?

Pankit tarjoavat korkojen nousun varalta usein korkotunneleita (jolloin asuntolainaan on erikseen määritetty minimi- ja maksimikorot) sekä määräaikaisia korkokattoja, joiden aikana korot eivät ylitä tiettyä korkoprosenttia. Jos otat asuntolainaasi korkokaton varmistat, että lainan korko ei nouse yli tietyn rajan.

Kuinka pitkä asuntolainan takaisinmaksuaika on?

Pankki mitoittaa asuntolainan takaisinmaksun ja maksuerien suuruuden asiakkaan tilanteen mukaan. Tavallisesti asuntolainan takaisinmakuaika on enintään 30 vuotta.

Miten haen asuntolainaa?

Asuntolainaa haetaan täyttämällä asuntolainahakemuksen sivuillamme. Hakemuksessa kysytään tuloja, menoja ja velkoja sekä tietoja varallisuudesta. Lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Paljonko voin saada asuntolainaa?

Asuntolainan määrä riippuu paljon omista tuloistasi, kuluistasi ja vakuuksista. Määrä selviää lainaneuvotteluissa. Jos sinulla on säännölliset tulot ja luottotiedot kunnossa, kannattaa sinun laskea kuukausierät asuntolainalaskurilla.

Paljon asuntolainaan tarvitaan säästöjä ja vakuuksia?

Suomessa asuntolainojen lainakatto määrittelee, että lainaa voi saada enintään 90 prosenttia lainan vakuutena annettavista varoista. Tällöin omia säästöjä tai reaalivakuuksia tulisi olla vähintään 10 prosenttia (ensiasunnon ostajilla 5 prosenttia, ASP-säästäjillä 10 prosenttia).

Ostettava asunto toimii lainan vakuutena, mutta koska asunnon vakuusarvo pankille on yleensä noin 70-75 prosenttia asunnon kauppahinnasta, tarvitaan lainaa varten usein lisävakuuksia.
Lisävakuuksia voivat olla esimerkiksi säästöt tai vanhempien omistamat kiinteistöt, mutta näiden lisäksi asuntolainaan voi ostaa takauksen valtiolta tai pankilta.
Pankin kanssa käytävissä lainaneuvotteluissa selvitetään vakuuksien tarve asiakaskohtaisesti.

Mikä on ASP-tili?

ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jonka avulla Suomen valtio auttaa nuoria ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa. Pankki voi myöntää ASP-lainan, kun vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta on säästetty. ASP-etu toimii niin, että ensiasunnon ostaja säästää tätä tarkoitusta varten avatulle ASP-tilille 10 prosenttia asunnon hinnasta vähintään kahden vuoden ajan. Esimerkiksi 180 000 euron asunnosta tämä tarkoittaa 18 000 euroa. Kun tavoitesumma on saatu säästettyä, voi hakea asuntolainaa, jolle valtio myöntää maksuttoman takauksen.

Kauan asuntolainahakemuksen käsittely kestää?

Lainapalvelumme käsittelee hakemuksen reaaliaikaisesti ja välittää sen heti eri pankkien lainakäsittelijöille. Voit saada yhteydenoton pankista jo samana päivänä, mutta viimeistään parin pankkipäivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.
Jokainen pankki käsittelee asuntolainahakemuksen oman lainaprosessinsa mukaisesti ja ottaa lainanhakijaan suoraan yhteyttä jatkoneuvotteluja varten. Tällöin asiakas voi vielä tarkentaa omaa tilannettaan ja esittää toiveitaan esimerkiksi aikataulun suhteen.

Copyright © 2024 Etua.fi