Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Käytetyn auton tuonti ulkomailta – toimi näin

13.5.2022

Käytetyn auton tuonti ulkomailta on turvallista, kunhan tietää mitä on tekemässä. Lue tästä vinkit auton ostoon ulkomailta.

Suomeen tuotiin noin 46 000 käytettyä henkilöautoa ja 5 000 käytettyä pakettiautoa vuonna 2019. Suosituin tuontimaa on Ruotsi halvan kruunun takia. Autojen tuonti Saksasta on puolestaan laskenut.

Auton ostoon ulkomailta yleensä houkuttavat auton halvempi hinta, ikä, alhaisemmat kilometrit sekä hyvä varustetaso. Ruotsissa ja Saksassa on laaja tarjonta ja mieleisestään merkistä voi löytyä juuri itselleen sopiva väri ja varustelu.

Autokauppojen onnistumisen takaamiseksi on hyvä tehdä taustatyöt huolella ja perehtyä muun muassa auton tietoihin ja tarvittaviin asiakirjoihin.

Huomioi nämä asiat käytetyn auton tuonnista

Auton voi ostaa joko yksityiseltä tai autoliikkeestä. Ruotsissa myytäviin autoihin voi tutustua esimerkiksi www.blocket.se ja www.bytbil -nettisivuilla, Saksassa www.mobile.de – ja www.au­tos­cout24.de -sivuilla.

Auton hintaa kannattaa luonnollisesti verrata Suomen hintoihin ja arvioida mahdollista säästöä. Yleisesti ottaen sekä Ruotsista että Saksasta kannattaa katsoa vähäpäästöisiä, uudehkoja autoja. Suomessa maksettava autovero määräytyy pääosin CO2-päästötiedon mukaan.

Autoveron määrän voi arvioida Verohallinnon sivuilla. Maksettavaa veroa voi arvioida ajoneuvon tietojen mukaan ja aiemmin tehtyjen verotuspäätösten perusteella. Jos autosta ei ole hiilidioksidipäästötietoa, veroprosentti määräytyy verotaulukossa auton kokonaismassan ja käyttövoiman mukaan.

Itse auton hinnan ja autoveron lisäksi kokonaiskustannuksissa täytyy huomioida muut auton tuontiin liittyvät kulut. Näitä sivukuluja kertyy muun muassa rekisteröinnistä, vakuutuksista, katsastuksesta sekä matkoista.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Paikan päällä autoa ostaessa

Autoa ostaessa on hyvä tarkistaa, että myyjä todellakin omistaa auton. Tämä käy vertaamalla auton rekisteriotteen tietoja myyjän henkilöllisyystodistukseen.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, että auton kunto ja varusteet vastaavat myynti-ilmoituksen tietoja. Yleisimpiä riskejä tuontiautoissa ovat kolariautot ja matkamittariväärennökset.

Auton huoltokirjaan kannattaa siis tutustua huolella ja tarkistaa mm. kilometrilukema. Koeajoakaan ei sovi unohtaa.

Seuraavat asiat on ainakin hyvä selvittää ennen auton ostoa: myyjän omistusoikeus, auton valmistenumero, todelliset kilometrit, ajoneuvojen vaatimuksenmukaisuus (mm. EY-tyyppihyväksyntä ja pakolliset varusteet) sekä CO2-päästötieto, jonka mukaan auton veroprosentti pääosin määräytyy.

Kauppasopimus on hyvä tehdä kirjallisesti ja varmistaa, että saa ajoneuvon alkuperäisen rekisteriotteen auton luovutuksen yhteydessä.

Käytetyn auton tuonti Saksasta

Saksassa auton oston jälkeen täytyy ensimmäiseksi tehdä vientirekisteri-ilmoitus rekisteröintitoimistossa. Näin saa vientikilvet, jotka yleensä ovat voimassa 5–7 päivää.  

Myös liikennevakuutus täytyy ottaa vientiä varten. Liikennevakuutus ei korvaa autolle tulevia vahinkoja ja sitä varten voi omasta vakuutusyhtiöstä ottaa kaskon.

Suomeen palatessa täytyy tehdä käyttöönottoilmoitus Verohallinnon sivuilla tai Vuosaaren tai Turun Satamassa. Myös liikennevakuutus ja kasko täytyy olla voimassa Suomessa.

Sak­sa­lai­sil­la vien­ti­kil­vil­lä voi yleensä ajaa noin viikon. Heti Suo­meen saa­vut­tua kan­nat­taa hank­kia vä­li­ai­kai­nen tar­ra­re­kis­te­ri­kil­pi, ns. siir­to­lu­pa. Sen saa kat­sas­tu­sa­se­mal­ta tai Tul­lin toi­mi­pis­teis­tä satamista. Siir­to­lu­val­la voi ajaa, kunnes saa lopulliset rekisterikilvet.

Au­to­ve­roil­moi­tus täytyy tehdä Ve­ro­hal­lin­non si­vuil­la vii­den päi­vän si­säl­lä käyt­töö­not­toil­moi­tuk­sesta. Verottaja toimittaa au­to­ve­ro­tus­pää­töksen säh­köi­ses­ti. Au­to­ve­ro täytyy maksaa 15 päi­vän ku­lu­es­sa pää­tös­päi­väs­tä.

Autoveron eräpäivänä päättyy ajo­neu­von käyt­tö­oi­keus. Tä­män jäl­keen au­to on re­kis­te­röi­tä­vä kat­sas­tu­sa­se­mal­la. Tätä ennen on tehtävä rekisteröintikatsastus katsastusasemalla. Auton voi myös rekisteröidä ennen autoveroilmoituksen tekoa.

Autoliiton sivuilla on tarkat toimintaohjeet auton tuontiin Saksasta.

Auton siirto Ruotsista

Helpoin ratkaisu Ruotsista ostetun auton saamiseksi laivarantaan on pyytää myyjää toimittamaan auto satamaan. Myyjälle siirrosta koituvat kustannukset voi sopia osaksi kauppahintaa.

Jos myyjälle ei tämä käy, on ajoneuvo poistettava ruotsalaisesta ajoneuvorekisteristä Ruotsin Transportstyrelsenin (Ruotsin Traficom) kautta.

Autoliiton sivuilla voi lukea yksityiskohtaiset ohjeet auton siirtämisestä Ruotsista Suomeen.

Miten rahoittaa auton tuonti ulkomailta

Autolainoissa on yllättävän suuria eroja. Eri pankit on järkevää kilpailuttaa, koska edullisin laina löytyy vain vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia keskenään. Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa nopeasti ja ilmaiseksi autolainan usean pankin kesken.

Etua.fi:n avulla kilpailutettuun autolainaan et tarvitse vakuuksia tai käsirahaa ja voit maksaa lainaa pois kuukausierissä. Voit myös maksaa lainaa alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin pois. Etua.fi-lainapalvelun avulla kilpailutat autolainan ilmaiseksi ja luotettavasti usean luotonmyöntäjän kesken.

Autolainalaskurilla voit kätevästi vertailla eri lainavaihtoehtojen kuukausimaksuja ja määritellä sinun tilanteeseesi parhaiten sopivan kuukausierän.

Kauttamme voit kilpailuttaa autolainan aina 60 000 euroon asti.

Kilpailuta autolaina tästä!

Lue myös: Käytetyn auton osto yksityiseltä – vinkit auton ostoon  

Lähteet: Autoliitto, Vero.fi

 

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


Miten säästää rahaa

Miten säästää rahaa? 6 helppoa tapaa tehdä arjen säästöä

20.9.2023

Haluaisitko, että sinulle jäisi enemmän rahaa käteen joka kuukausi? Näillä helpoilla vinkeillä voit kerryttää säästöä joka kuukausi – kokeile heti! 1. Ole tarkkana ruokaostoksilla ja vältä hävikkiä Kotitalouksissa syntyy paljon ruokahävikkiä, mikä tarkoittaa, […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi