Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Käytetyn auton osto yksityiseltä – vinkit auton ostoon

23.2.2022

Käytetyn auton osto voi arveluttaa. Lue tästä, mitä pitää huomioida käytetyn auton ostossa.

Käytetyn auton osto voi askarruttaa monia, näillä neuvoilla onnistut.

Usein auton hinta houkuttaa hankkimaan auton yksityishenkilöltä autoliikkeen sijaan. Moni voi kuitenkin miettiä miten käytetyn auton osto kannattaa.

Ennen käytetyn auton ostoa on hyvä perehtyä auton historiaan, tarkistaa auton kunto ja tehdä koeajo. Jos itsellä ei ole paljoa kokemusta autoista, kannattaa kysyä neuvoa autoista tietävältä kaverilta.

Näitä käytettyjä autoja ostetaan eniten

Käytettyjä autoja ostetaan Suomessa reilut puoli miljoonaa joka vuosi. Merkittävä osa näistä autokaupoista tehdään yksityishenkilöiden välillä.

Suosituimmat käytetyt autot ovat Nettiauton tilastojen mukaan saksalaismerkkisiä. Myös Toyota ja Skoda ovat Suomessa suosittuja merkkejä. Bensiiniautot ovat edelleen ostetuimpia, mutta kiinnostus sähköautoja ja hybridiautoja kohtaan on nopeasti kasvanut. Eniten ostetaan alle 15 000 euron autoja.

Ostetuimmat automerkit vuonna 2021 olivat:

 • Volkswagen Golf
 • MercedesBenz C
 • Skoda Octavia
 • Volkswagen Passat 
 • MercedesBenz E
 • Audi A4
 • Ford Focus
 • Toyota Corolla
 • Volvo V70
 • Toyta Avensis

 (Lähde: Nettiauto)

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Käytetyn auton osto – mitä käytetyn auton ostossa pitää huomioida

Käytetyn auton ostoon liittyy monia asioita mitä huomioida. Ostettavan auton lisäksi kaupanteossa tarvitaan erilaisia asiakirjoja ja myös vakuutukset ja rekisteröinnit täytyy hoitaa kuntoon. Seuraavaksi käydään tarkemmin läpi, miten käytetyn auton osto tapahtuu ja mitä asioita käytetyn auton ostossa pitää huomioida.

1) Mieti auton käyttötarkoitus ja oma budjetti

Ensimmäiseksi on hyvä miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitsee ja mihin on varaa. Aiotaanko tehdä autolla pääosin kaupunki- vai maantieajoa, miten paljon tarvitsee istumapaikkoja, tavaratilaa jne. Myös budjetti tulisi huomioida ja miettiä mikä olisi omaan talouteen järkevin auto.  

Auton käyttö ja budjetti vaikuttavat auton ja korimallin valintaan. Myös auton taloudellisuus, varustelu, turvallisuus ja tyyppiviat tulisi huomioida. Kun nämä seikat ovat selvillä, on helpompi lähteä auto-ostoksille. 

Käytetyn auton hintaa voi vertailla muihin vastaaviin autoihin esimerkiksi netin vaihtoautoportaaleissa. Hintoja vertaillessa on kuitenkin hyvä muistaa, että käytettyjen autojen kohdalla monet asiat vaikuttavat auton hintaan. Kaikki hintaan vaikuttavat seikat, esimerkiksi auton yleinen kunto, ei suoraan ilmene auton myynti-ilmoituksesta.

2) Tarkista auton omistaja, auton katsastus ja ajoneuvovero

Ennen kuin lähtee katsomaan autoa paikan päälle, voi auton nykyisen omistajan tarkistaa rekisterinumeron perusteella Trafin nettisivuilta. Auto kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta. 

Varmista ennen kaupantekoa, että auto on katsastettu ja liikennekäytössä ja että ajoneuvovero on maksettu. Autolla voi olla maksamatonta ajoneuvoveroa huomattava summa – ajoneuvoveron jälki- ja lisävero on aina vähintään 1010 euroa.

Auto voi olla myös pois liikennekäytöstä, vaikka siinä olisi rekisterikilvet. Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käytöstä, esimerkiksi jos ajaa auton kotiin, koituu lisäveroa. Auton omistajan, ajoneuvoveron ja liikennekäytön voi tarkistaa Trafin sivuilta.

3) Käy katsomassa käytettyä autoa mahdollisimman hyvässä valossa

Autoa on hyvä mennä katsomaan paikan päälle mahdollisimman hyvässä päivänvalossa ja mieluiten kaverin kanssa. Auto olisi myös hyvä olla pesty, jolloin auton ulkoiset virheet huomaa paremmin.

Silmämääräisesti autosta voi tarkistaa ainakin tuulilasin, valojen toimivuuden, auton renkaiden ja maalin kunnon sekä ruostevauriot. Sävyerot maalissa voivat kieliä auton korjauksesta. Luonnollisesti kannattaa tarkistaa auto myös sisältä ja katsoa mm. auton verhoilun kunto.

Jos haluaa varmistaa, että auton kunto ja hinta on kohdillaan, voi auton tarkistuttaa maksullisen Autotohtori-palvelun avulla.

4) Tarkista auton rekisteriote ja huoltokirja

Paikan päällä on hyvä katsastaa auton rekisteriote ja huoltokirja. Rekisteriotteesta ilmenee, onko myyjä auton omistaja eikä vain haltija. Lisäksi valmistusnumeron ja rekisterinumeron yhteneväisyydet kannattaa tarkistaa.

Samalla kannattaa selvittää auton omistushistoria. Monet omistajat läpikäynyt auto kertoo usein ongelmasta auton kanssa.

Auton huoltohistoria kertoo tärkeitä tietoja autosta. Jos autossa on sähköinen huoltokirja, pyydä auton nykyistä omistajaa tilaamaan ja esittämään auton luotettava huoltohistoria. Huoltohistoriasta on syytä tarkistaa mm. huoltotiheys ja vastaako kilometrilukema auton mittaria. Jos huoltohistoriassa on puutteita tai se ei vaikuta luotettavalta, auton voi unohtaa.

5) Koeaja auto

Koeajo on ratkaiseva vaihe käytetyn auton ostossa. Koeajon aikana on hyvä pitää radio kiinni ja kuunnella auton ääniä. Auton käynnistyksen helppoutta kannattaa kuunnella ja autoa pyöritellä parkkipaikalla, jotta ohjauspyörää tulee käänneltyä ääriasentoihin.

Autoa myös kannattaa ajaa erilaisilla pinnoilla ja eri nopeuksilla riittävän pitkä matka. Koeajon aikana on myös syytä testata jarrujen, vaihteiston ja merkkivalojen toimivuus. Tärkeää on myös tarkistaa lämmityslaitteen ja ilmastoinnin toiminta. Lisäksi autokauppaa tehdessä kannattaa huomioida auton ohessa tulevat varusteet, esimerkiksi kesä-/talvirenkaat.

6) Käytetyn auton maksaminen ja mistä edullisin autolaina

Suomalaiset ostavat keskihinnaltaan 10 000–20 000 euron käytettyjä autoja. Harvalla on tätä summaa säästettynä, joten miten maksaa käytetty auto?

Varteenotettava vaihtoehto käytetyn auton ostoon on vakuudeton autolaina. Tällä on mahdollista maksaa auto myyjälle heti, jolloin myös auton omistajuus siirtyy välittömästi auton ostajalle.

Autolainoissa on yllättävän suuria. Eri pankit on järkevää kilpailuttaa, koska edullisin laina löytyy vain vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia keskenään.

Rahoitusta valitessa on hyvä huomioida kaikki lainan kustannukset. Paras tapa on verrata eri lainatarjousten todellista vuosikorkoa, jonka avulla selviää edullisin autolaina.

Kilpailuttamalla lainan voi lainakuluissa säästää huomattavan summan pidemmän päälle. Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa nopeasti ja ilmaiseksi autolainan usean pankin kesken.

7) Tee ilmoitusosa, luovutusasiakirja ja kauppakirja

Käytetyn auton ostossa kannattaa huolehtia siitä, että viralliset asiakirjat tulee hoidettua kuntoon. Näin vältytään mahdollisilta riitatilanteilta myöhemmin.

Huolehdi, että saat myyjältä joko auton voimassa olevan varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan eli II-osan. Tarkista omistajan nimi ja varmenteen voimassaoloaika varmenteen tarkistuspalvelusta osoitteesta traficom.fi/fi/asioi-kanssamme. Varmenteen avulla voit rekisteröidä ajoneuvon itsellesi netissä tai puhelimessa Traficomin sivuilla tai vakuutusyhtiön sivuilla vakuutuksen oston yhteydessä.

Jos saat myyjältä varmenteen sijaan rekisteröinti-ilmoituksen ilmoitusosan, täytä sen kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa. Tarkista, että rekisteriotteen ilmoitus- ja tekninen osa vastaavat toisiaan. Ilmoitusosaa käyttäessä auton rekisteröinti pitää hoitaa katsastustoimipisteessä tai vakuutusyhtiössä.

Luovutusasiakirja on todiste kaupasta myyjälle ja ostajalle. Omistusoikeus ajoneuvoon siirtyy luovutusasiakirjan allekirjoittamisella, ei rekisterimerkinnällä.

Trafin nettisivuilta löytyy tietoa auton ostosta ja tarvittavista asiakirjoista.

8) Kaupanteon jälkeen vakuuta auto ja tee rekisteri-ilmoitus

Kaupanteon jälkeen täytyy auto vakuuttaa viipymättä. Jos autolle ei oteta liikennevakuutusta 7 päivän kuluessa siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut auton, vakuutusmaksua korotetaan.

Myös rekisteri-ilmoitus täytyy tehdä viimeistään 7 päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Ilmoituksen voi tehdä Trafin tai vakuutusyhtiön sähköisessä itsepalvelussa tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä.

9) Kilpailuta autolaina ja vertaa rahoituksen hintoja

Käytetyn auton ostossa kannattaa vertailla eri maksutapoja, sillä autolainoissa on eroja ja edullisin löytyy vain kilpailuttamalla! Etua.fi-lainapalvelun avulla kilpailutat autolainan ilmaiseksi ja luotettavasti usean luotonmyöntäjän kesken.

Etua.fi:n avulla kilpailutettuun autolainaan et tarvitse vakuuksia tai käsirahaa ja voit maksaa lainaa pois kuukausierissä. Voit myös maksaa lainaa alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin pois.

Autolainalaskurilla voit kätevästi vertailla eri lainavaihtoehtojen kuukausimaksuja ja määritellä sinun tilanteeseesi parhaiten sopivan kuukausierän.

Käytetyn auton ostossa huomioitavat seikat

 • auton käyttötarkoitus ja oma budjetti
 • tarkista auton omistaja, ajoneuvoveron maksu ja liikennekäyttö
 • varmista auton kunto paikan päällä, käytä tarvittaessa asiantuntijan apua
 • tarkista auton rekisteriote ja huoltokirja
 • koeaja auto
 • kilpailuta autolaina edullisimman autorahoituksen saamiseksi
 • hoida asiakirjat kuntoon: ilmoitusosa, luovutusasiakirja ja kauppakirja
 • vakuuta auto ja tee rekisteri-ilmoitus heti käytetyn auton oston jälkeen

Löydä vakuudeton autolaina vertailusta

Hakemuksen täyttäminen vie vain 2-3 minuuttia. Kilpailutamme puolestasi yli 20 eri lainantarjoajaa ja
saat henkilökohtaiset lainatarjouksesi muutamassa minuutissa.

Kilpailuta lainat

Lue myös:

Lähteet: Nettiauto, Autotalli.com, Iltalehti, Traficom

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


paljonko saan lainaa

Kuinka paljon lainaa saan tuloillani? – Asiantuntijoiden arviot

3.4.2024

Tulot eivät yksinään määritä sitä, paljonko saan lainaa. Lue tästä lisää, mitkä seikat vaikuttavat lainapäätökseen. Pankit ja muut lainayhtiöt arvioivat hakijan taloudellista tilannetta ja maksukäyttäytymistä monelta eri kulmalta ennen lainapäätöstä. Tulot ovat tärkeä […]


Copyright © 2024 Etua.fi