Odotettu asuntokaupan kasvu ei toteutunut vuonna 2018

|
Asuntokauppa ei kasvanut odotetusti vuonna 2018
Uusia osakeasuntoja valmistuu vuonna 2019 ennätysmäärä.

Asuntoja ostettiin ennakoitua vähemmän vuonna 2018. Koko vuonna myytiin kiinteistönvälittäjien kautta 58 557 vanhaa asuntoa, joka on 2,9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Asuntoja myytiin kuitenkin 3,7 % enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin. Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tietoihin.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppaa tehtiin 5 % ja rivitalojen 2,4 % vähemmän kuin vuonna 2017, mutta omakotitalojen kauppa kävi prosentin verran vilkkaammin kuin vuonna 2017.

Uusia asuntoja myytiin lähes 30 % enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin. Tässä näkyy viime vuosien rakentamisen korkeasuhdanne. Uusien asuntojen kokonaismyyntimäärä vuonna 2018 oli 10 598 kpl, joka oli 8,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Asuntojen hinnannousu maltillista

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuonna 2018 n. 2 % vuoden 2017 hintatasosta.

Helsingissä vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta joulukuussa 2018 oli 5206 euroa, Espoossa 4013 euroa ja Vantaalla 2683 euroa. Muualla Suomessa vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2230 euroa.

Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla vuonna 2018 oli 62 päivää ja muualla Suomessa 90 päivää. Vanhan omakotitalon keskimääräinen myyntiaika vuonna 2018 oli pk-seudulla 121 päivää ja muualla Suomessa 142 päivää. Helsingissä kerrostalokaksion myyntiaika joulukuussa oli 52 päivää ja muualla Suomessa 90 päivää.

Kasvukeskuksien suosio näkyy asuntomarkkinoilla. Kun verrataan vuoden 2018 lukuja pitkäaikaiseen keskiarvoon, asunnot kävivät erityisen hyvin kaupaksi Vantaalla (19,7 %), Turussa (18,8 %), Tampereella (18,3 %) ja Espoossa (18,1 %). Plussan puolelle päästiin myös Lahdessa (9 %) ja Oulussa (4,4 %).

Ikääntyminen vaikuttaa asuntomarkkinoihin

Lähellä palveluita olevien kerrostaloasuntojen kysyntä kasvaa, kun taas haja-asutusalueilla sijaitsevat omakotitalot eivät käy entiseen tahtiin kaupaksi. Kaupunkien keskustassa sijaitsevien asuntojen kysyntä on suurta sekä nuorten että ikääntyneiden keskuudessa.

Myös vuokra-asuminen kasvattaa suosiotaan. Pellervon taloustutkimus PTT:n mukaan vuokra-asuntojen osuus asuntokunnista on nyt korkeimmillaan sitten 1970-luvun. PTT:n 2019 – ennusteen mukaan suurten kaupunkien keskustoissa asuminen on nousseiden hintojen vuoksi monelle mahdollista vain vuokraamisen kautta.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Max Mederin mukaan kaupungistuminen näkyy aina vain vahvemmin vanhojen maaseutuasuntojen myyntitilanteissa ja asuntojen hinnoissa. Hän on myös havainnut, että nuoremmat sukupolvet asuvat pidempään vuokralla ennen asunnon ostamista, ja tämä ilmiö näkyy vuokramarkkinan kasvamisena.

Markkinoilla on myös selkeästi havaittavissa, että ostettavan kohteen kunto kiinnostaa kuluttajia enemmän. ”Talon tai taloyhtiön kunto on nykyään merkittävässä roolissa, myös osakeasunnon nykyaikaisuus ja hyvä kunto ovat tärkeitä kuluttajalle”, Meder selvittää.

Asuntomarkkinoiden näkymät vuodelle 2019

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen arvioi, että vanhojen osakeasuntojen ja omakotitalojen kauppa käy edelleen nihkeästi, ja että uusia omakotitaloja rakennetaan historiallisen vähän. Bruttokansantuotteen kasvun odotetaan hidastuvan.

Lehtinen kuvaa vuoden 2019 asuntomarkkinoiden näkymiä myös positiivisiksi: työllisyys paranee edelleen hieman, palkkojen ostovoima asuntomarkkinoilla paranee, lainakorot ovat edelleen alhaalla ja uusien asuntolainojen kysyntä pysyy edellisvuoden tasolla.

Myönteistä on myös, että uusien osakeasuntojen tarjonta on vilkasta ja esimerkiksi ASP-tilien määrä on kasvussa. Se viittaa siihen, että yhä useammat kotitaloudet harkitsevat ensiasunnon ostamista.

Meder odottaa kohtuullisen hyvää asuntokauppavuotta 2019. Mederin mukaan asuntoja vaihdetaan tänä vuonna vilkkaasti, koska markkinoilla on patoutunutta tarvetta asunnonvaihtoon. Markkinaodotuksissa on myös hieman haasteita. ”Kuluttajien luottamusindeksissä on näkyvissä heikkenemistä ja korkojen nousua on odoteltu jo tovi”, sanoo Meder.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Lähde:Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ry

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »