”Ei kaikkia munia yhteen koriin” – Nordea pidensi asuntolainojen laina-aikaa

|

Kolikoita pinossa, taustalla omakotitalon pienoismalli ja kasvejaNordea on tehnyt päätöksen asuntolainojen laina-aikojen pidentämisestä. Se tarjoaa vastedes asiakkailleen jopa 35 vuoden laina-aikaa.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller perustelee päätöstä siten, että pitkä laina-aika kannustaa suomalaisia kerryttämään itselleen muutakin varallisuutta kuin pelkkä asunto. Koko omaisuuden kiinnittäminen asuntoon on riski. Siispä muunkinlainen vaurastuminen kannattaa, ja jokaisen tulisi Millerin mukaan pohtia omaa vaurastumistaan laajemmin. Pitkä laina-aika mahdollistaa paremmin sen, että kuukausittaiseen lainanlyhennykseen varattavasta summasta osan voi laittaa muihin sijoituskohteisiin.

Pitkän laina-ajan tarkoituksena ei suinkaan ole mahdollistaa lainanmaksajille entistä suurempia lainoja. Tavoitteena on edelleen, että lainansaaja maksaa lainansa takaisin 25 vuoden kuluessa. Suomalaiset ovat tyypillisesti tunnollisia lainanmaksajia, jotka haluavat asuntolainastaan eroon mahdollisimman nopeasti.

Vuonna 2016 asuntolainojen takaisinmaksuajat pidentyivät vuodesta 2015 lähes puolen vuoden ja vuodesta 2014 miltei vuoden verran. Uusien nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 19 vuotta vuonna 2016. Osoitus suomalaisten tunnollisuudesta asuntolainoissa on osaltaan se, että vuonna 2016 ainoastaan 1 % nostetuista asuntolainoista oli takaisinmaksuajaltaan yli 26 vuotta. Asuntolainojen yli 19 vuoden takaisinmaksuajat ovat Suomessa harvinaisia.

Miller muistuttaa pitkän laina-ajan riskeistä. Pitkissä laina-ajoissa kokonaiskustannukset ja korkoriskit kasvavat. Asiakas voi halutessaan ottaa lainaturvan, ja tähän asiakkaiden kiinnostus onkin yleisesti kasvanut: 60 % Nordean asuntolainanhakijoista haluaa lainaansa koronnousun suojauksen.

Uusi Suomi toteaa 8.1.2018 julkaisemassaan artikkelissa, että pitkän laina-ajan ansiosta Nordea saa myymästään rahasta pidempään korkotuloa ja saa samalla lainansaajat pitkäaikaisiksi asiakkaikseen. Pitkä laina-aika siis paitsi kannustaa lainansaajaa kerryttämään varallisuuttaan myös hyödyttää pankkia.

Aiemmin S-Pankki on ilmoittanut tarjoavansa jopa 45 vuoden laina-aikoja.

Siirry täyttämään maksuton asuntolainahakemus.
Tavoitat yhdellä hakemuksella useita pankkeja. Vertaile ja valitse juuri sinulle sopiva asuntolaina. Samalla lomakkeella kilpailutat myös nykyisen lainasi ehdot. Palvelumme on aina maksuton eikä sido mitenkään.

Lähteet: Nordea,  Suomen Pankki, Uusi Suomi

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »