Kilpailuta lainat 60 000 € asti. Yksi hakemus, monta tarjousta.
  • Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Saat lainapäätöksen heti
Lainan määrä 25 000 €
Vähennä Lisää
Laina-aika 10 vuotta
Vähennä Lisää
Arvioitu kuukausierä -

Esimerkki: nimelliskorko 6,99 % ja todellinen vuosikorko 7,9 %, kun lainan määrä on 15 000 euroa, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0€ ja tilinhoitomaksu 5 €/kk). Laina-aika 1-18 vuotta. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,68% - 20% ja vuosittaiset muut kustannukset välillä 0 - 150€. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Keskimääräinen asuntolaina on 98 740 euroa

|

Keskimääräinen asuntolaina on 98 740 euroaAsuntovelallisilla asuntokunnilla oli asuntolainaa vuonna 2017 keskimäärin 98 740 euroa, kertoo Tilastokeskus. Tämä on keskimäärin 219 prosenttia asuntokunnan käytettävissä olevista rahatuloista. Eniten velkaa suhteessa tuloihin oli alle 35-vuotiaiden asuntokunnilla, joilla oli velkaa keskimäärin hieman yli kolme kertaa vuositulojen verran.

Suuria asuntovelkoja oli eniten Ahvenanmaan, pääkaupunkiseudun ja muun Helsinki-Uudenmaan asuntokunnilla.

Asuntovelallisista asuntokunnista Ahvenanmaalla 41 prosentilla, pääkaupunkiseudulla 37 prosentilla ja muualla Helsinki-Uudellamaalla 33 prosentilla oli velkaa vähintään kolme kertaa vuositulot. Vähiten suuria asuntovelkoja oli Pohjois- ja Itä-Suomessa, missä niin paljon velkaa oli neljänneksellä asuntovelallisista asuntokunnista.

Eläkeläisten asuntolainojen määrä kasvoi

Ikääntyneiden asuntovelallisten lainojen määrä on yli nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toisaalta vanhimpien ikäluokkien varallisuuskin on keskimäärin kasvanut.

75-vuotiaiden ja sitä iäkkäämpien kotitalouksien asuntolainojen määrä kasvoi 70 miljoonasta eurosta yli 300 miljoonaan euroon vuosina 2007-2017. Toiseksi eniten kasvoi 65‒74 -vuotiaiden kotitalouksien asuntolainakanta, joka yli kolminkertaistui 340 miljoonasta eurosta lähes 1,2 miljardiin euroon.

Tilastoissa on huomioitu vain oman asunnon lainat eikä esimerkiksi sijoitusasuntojen lainoja.

Yli 75-vuotiaiden velka on kasvanut eniten Uudellamaalla. Kun asuntolainojen määrä muualla Suomessa kasvoi 315 prosenttia, Uudellamaalla kasvu oli 432 prosenttia.

Nuoret aiempaa varovaisempia asuntolainan ottajia

Siinä, missä ikääntyvien kotitalouksien asuntolainakanta on kasvanut, nuoret ottavat asuntolainaa aiempaa varovaisemmin.

Suomen sitkeä talouslama vuoden 2007 jälkeen heikensi nuorten työllistymismahdollisuuksia. Lisäksi kasvukeskusten korkea hintataso on osaltaan vähentänyt mahdollisuuksia ja kiinnostusta omistusasumiseen. Nuoret haluavat myös entistä enemmän nähdä maailmaa ja vakiintuminen tapahtuu myöhemmin.

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna suomalaisten kotitalouksien asuntovelat ovat kokonaisuutena kasvaneet.

Asunnon osto mielessä? Kilpailuttamalla asuntolainan voit säästää tuntuviakin summia.
Kilpailuta uusi tai nykyinen asuntolainasi maksutta tästä.

Lähteet: Tilastokeskus , POP Pankki