Asuntolainojen ehtoja kiristetään – ostajalla oltava enemmän rahaa

|

Finanssivalvonta kiristää asuntoluottojen lainakattoa eli enimmäisluototussuhdetta viidellä prosenttiyksiköllä. Heinäkuun alusta alkaen uudet asuntolainat voivat olla enintään 85 prosenttia asunnon arvosta. Asunnon ostajalla täytyy siis olla vähintään 15 prosenttia omia säästöjä tai riittävästi muita vakuuksia asuntolainaa hakiessa. Viiden prosenttiyksikön lisäys tarkoittaa esimerkiksi 200 000€ lainassa 10 000€ lisäsäätöjä tai muita vakuuksia.

Ensiasunnonostajien lainakatto pysyy ennallaan 95 prosentissa. Päätöksellä halutaan ylläpitää ensiasunnon ostajien pääsyä asuntomarkkinoille.

Asuntolainojen katon kiristämisellä pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvua. Velkaantumistahtia voivat kiihdyttää nopeutunut talouskasvu, poikkeuksellisen matalat korot ja kuluttajien vahva luottamus. Finanssivalvonta arvio, että kotitalouksien velkaantuneisuuden korkea taso on merkittävä rahoitusjärjestelmän haavoittuvuus. Tämä lisää riskejä sekä asuntomarkkinoilla että kokonaistaloudessa.

Uutta asuntolainaa harkitsevan kannattaa huomioida tämä muuutos ja sopeuttaa ostettavan asunnon hinta käytettävissä oleviin säästöihin ja lisävakuuksiin. Pankkien kanssa voi aina keskustella erilaisista vaihtoehdoista, jos omat säästöt eivät kokonaan kata uuden sääntelyn mukaista osuutta asunnon ostohinnasta. Tärkeintä on selvittää oma tilanne hyvissä ajoin ennen mahdollista ostotarjousta uudesta asunnosta. Kannattaa myös huomioida, että uusi sääntely ei vaikuta nykyisiin asuntolainoihin. Niiden vakuusvaatimukset eivät muutu.

Palvelumme avulla tavoitat useita pankkeja ja voit kilpailuttaa kätevästi uuden tai nykyisen asuntolainan. Lainamarginaalin lisäksi kannattaa vertailla myös muita kustannuksia ja lainan ehtoja. Tärkeintä on kuitenkin kysyä tarjoukset useammalta pankilta. Aloita asuntolainan kilpailutus täältä.

Lähde: Finanssivalvonta