Tilapäinen korkokatto kulutusluotoille valmisteilla

|

Hallitus on jatkanut poikkeusolojen johdosta käynnistetyn lakialoiteen valmisteluja liittyen kulutusluottoihin. Hallituksen tavoitteena on vähentää koronavirusepidemian aiheuttamasta taloustilanteen heikentymisestä johtuvaa kuluttajien velkaantumista.

Huhtikuussa annettua hallituksen esitystä kuluttajasuojalain 7 luvun väliaikaisesta muuttamisesta on käsitelty touko- kesäkuun ajan eduskunnan talousvaliokunnassa. Valiokunnassa on ollut kuultavana laaja joukko eri alojen asiantuntijoita, jotka ovat kertoneet kantansa alkuperäiseen esitykseen. Talousvaliokunnan mietintö valmistui 5.6. ja eduskunta hyväksyi lakiehdotuksen 16.6.2020.

Väliaikainen lakimuutos tulee laskemaan kulutusluotoista perittävää korkoa vuoden 2020 loppuun asti. Kulutusluotoista saa lakimuutoksen tultua voimaan periä korkeintaan 10 % korkoa. Muutos ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, joita ovat esimerkiksi verkkokauppojen tai kodinkoneliikkeiden tarjoamat osamaksusopimukset eikä luottokortteja.

On myös huomioitava, että laki koskee vain vuoden 2020 aikana perittävää korkoa. Pankkien on edelleen mahdollista tarjota lainoja, joiden korko ylittää 10%, mutta tämän vuoden loppuun asti korko on tilapäisesti laskettava 10 prosenttiin.

Mikäli laina-aika jatkuu ensi vuodelle, lainasta saa jälleen tammikuusta 2021 alkaen periä yli 10 % korkoa. Tilapäisen korkokaton päätyttyä palataan syyskuussa 2019 säädeltyyn 20 prosentin maksimikorkoon, ellei eduskunta tee tämän syksyn aikana uusia lakialoitteita asiasta.

Loppuvuoden aikana kannattaakin olla erityisen tarkkana kauppojen tarjoamien osamaksusopimusten kanssa, sillä niiden korko saa jatkossakin olla korkeintaan 20 %. Osamaksulla ostettu kodinkone tai verkkokauppaostos saattaa siis tulla selvästi kalliimmaksi kuin saman tuotteen ostaminen kulutusluotolla, jonka korko saa tämän vuoden loppuun olla korkeintaan 10 %.

Valmisteilla oleva laki rajoittaa myös jatkuvien luottojen korkokustannuksia. Jatkuvia luottoja ovat pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamat tililuotot tai joustoluotot, joiden päättymispäivää ei ole erikseen määritelty. Näiden luottojen osalta uutta korkokattolakia sovelletaan lakimuutoksen jälkeen tehtyihin uusiin nostoihin. Ennen lakimuutosta käytössä olleen lainasaldon korko ei kuitenkaan laske, vaan näiden osalta korko säilyy aikaisemmalla korkeintaan 20 % tasolla.

Lakialoite tulee rajoittamaan myös kulutusluottojen markkinointia tilapäisesti. Vuoden 2020 loppuun asti kulutusluottojen suoramarkkinointi tullaan kieltämään, mutta tämä ei koske luottomahdollisuudesta kertomista tavaraoston yhteydessä.

Kuluttajan kannalta uusi korkokatto tulee lisäämään tarvetta vertailla eri maksutapoja. Kauppojen tarjoamat hyödykesidonnaiset luotot jäävät sääntelyn ulkopuolelle, joten jatkossa osamaksu voi olla selvästi kallein tapa rahoittaa isompi hankinta. Myös luottokorttivelan korvaaminen uudella kulutusluotolla voi olla järkevää, sillä lakimuutos ei vaikuta luottokorttien korkoihin. Kilpailuttamalla myös luottokorttivelan voi parhaimmillaan jopa puolittaa lainan koron.

Korkokatto tulee voimaan heinäkuun alkupuolella, mutta lopullinen ajankohta on vielä avoin.

Helpoiten kilpailutat lainat täyttämällä yhden maksuttoman lainahakemuksenEtua.fi-lainapalvelussa.

Tulemme myös jatkossa kertomaan sivuillamme lainoihin liittyvistä ajankohtaisista asioista, jotka auttavat asiakkaitamme säästämäään lainakuluissa.