Kulutusluottojen korkokatto mullisti lainamarkkinat – pikavippien tilalle tulivat edulliset kulutusluotot

|
Kulutusluottojen korkokatto laski vakuudettomien kulutusluottojen korkoja

Vakuudettomien kulutusluottojen korkokatto laski lainojen korkoa. Heinäkuussa vakuudettomia lainoja sai keskimäärin 3 prosenttiyksikköä edullisemmin kuin kesäkuussa. Korkojen muutos koskee ainoastaan uusia lainoja. Nyt kannattaa tarkistuttaa ennen heinäkuuta nostettujen lainojen korot ja kilpailuttaa ne uudestaan.

Heinäkuun alussa voimaan tullut lakimuutos käytännössä lopetti uusien pikavippien myöntämisen Suomessa.

Samalla kun pieniä ja korkeakorkoisia lainoja myöntävät yritykset poistuivat markkinoilta, monet suurempia kulutusluottoja myöntävät pankit ja lainayritykset alensivat lainojen korkoja selvästi. Edullisimmillaan vakuudettomia lainoja saa jopa alle 5 prosentin korolla.

Suomalaisen Etua.fi- lainapalvelun tilastoista käy ilmi, että heinäkuussa vakuudettomia lainoja sai keskimäärin 3 prosenttiyksikköä edullisemmin kuin kesäkuussa. Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen korko on pudonnut peräti 10 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 5 000 euron lainassa satojen eurojen säästöä korkokuluissa vuodessa.

Edullisimmillaan lainaa on saanut ilman vakuuksia tai takaajia vain 4,9 prosentin korolla. Tätä voidaan pitää erittäin alhaisena korkona, sillä monien suomalaisten pankkien myöntämien kulutusluottojen korot vaihtelevat edelleen 7,9 prosentista 9,9 prosenttiin.

Kulutusluottojen korkokatto koskee ainoastaan uusia lainoja. Ennen heinäkuun alkua nostettujen lainojen korot eivät ole muuttuneet.

Kuluttajan kannattaakin nyt tarkistuttaa omien lainojen korkotaso ja kilpailuttaa ne uudestaan. Helpoiten tämä käy täyttämällä yksi maksuton lainahakemus .

Kulutusluottojen korkokatto ei koske luottokortteja tai osamaksuja

Uusi 10 prosentin kulutusluottojen korkokatto koskee vain vakuudettomia lainoja. Esimerkiksi luottokorttien tai osamaksusopimusten korot saavat jatkossakin olla jopa 20 prosenttia.

Tämän johdosta kuluttajan kannattaakin olla tarkkana, mikäli suunnitelmissa on tehdä suurempia hankintoja loppuvuoden aikana. Esimerkiksi huonekalu- tai kodinkonemyymälän tarjoaman osamaksurahoituksen korko voi olla jopa yli kaksinkertainen verrattuna uuden vakuudettoman lainan korkoon. Fiksu kuluttaja pyytäkin lainatarjouksen myös vakuudettomasta lainasta ja vertailee sitä kaupan tarjoamaan maksutapaan.

Olipa lainatarpeesi pieni tai suuri, kannattaa vertailla eri pankkien tarjouksia ja valita itselle paras laina. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin eikä velvoita mitenkään.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »