Mitä lyhennysvapaa tarkoittaa? Katso, kuinka lainan takaisinmaksuun voi saada joustoa

|

Lyhennysvapaa auttaa oman talouden hallinnassa yllättävien menojen ja elämänmuutosten edessä. Lue lisää lyhennysvapaasta ja kuinka sitä voi saada!

Miten lainan lyhennysvapaa toimii?

Lyhennysvapaa tarkoittaa taukoa lainan takaisinmaksussa pankille. Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan vain korot ja mahdolliset muut kulut eli itse laina ei siis lyhene tänä aikana. Lyhennysvapaasta sovitaan aina etukäteen pankin kanssa, jolloin määritellään esimerkiksi lyhennysvapaan kesto.

Lyhennysvapaata voi hakea hieman pankista riippuen erilaisiin lainoihin, kuten asunto- tai opintolainaan sekä vakuudelliseen pankkilainaan. Lyhennysvapaata on monesti mahdollista saada myös vakuudettomiin kulutusluottoihin.

Lyhennysvapaan tarkoitus on helpottaa lainan takaisinmaksua yllättävissä tilanteissa. Erityisesti asuntolainoissa on pitkät laina-ajat, joiden aikana eteen voi tulla suuria elämänmuutoksia. Lyhyennysvapaa auttaakin siis tasapainottamaan omaa taloutta, kunnes lainan lyhentäminen on taas mahdollista.

Lyhennysvapaata hakiessa kannattaa huomioida, että lyhennysvapaa pidentää alkuperäistä laina-aikaa lyhennysvapaiden kuukausien verran.

Mikäli oman taloutesi tuloissa ja menoissa tapahtuu muutoksia, mutta haluaisit silti lyhentää lainaa, on pankkien kanssa usein mahdollista sopia myös kuukausittaisen maksuerän muuttamisesta uuteen taloudelliseen tilanteeseen paremmin sopivaksi.

Kuka voi saada lyhennysvapaata ja miten sitä haetaan?

Monilla pankeilla lyhennysvapaan hakeminen onnistuu kätevästi verkkopankin kautta, mikäli lainaan on mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia. Yleensä lyhennysvapaata voi hakea missä tahansa vaiheessa laina-aikaa.

Pankit arvioivat lyhennysvapaahakemukset tapauskohtaisesti. Suurimmassa osassa tapauksia lyhennysvapaa myönnetään, mikäli lainanottaja on hoitanut lainan takaisinmaksun ongelmitta. Joissakin tapauksissa esimerkiksi aiemmat lyhennysvapaat tai maksuhäiriöt voivat olla este lyhennysvapaan saamiselle.

Monesti pankeilla on määritelty maksimiaika, jolle lyhennysvapaata on mahdollista saada. Tyypillisesti lyhennysvapaata voi saada 1–12 kuukautta, kun taas pidemmistä vapaista neuvotellaan pankin kanssa erikseen. Myönnetyn lyhennysvapaan pituuteen vaikuttavat esimerkiksi laina-aika ja lainan vakuudet.

Kilpailuta asuntolainasi nyt kätevästi Etuan kautta!

Lue myös: Nimelliskorko, viitekorko ja todellinen vuosikorko – katso, mitä termit tarkoittavat