Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Suomalaisten asumisen ihanteissa korostuvat väljyys ja luonnon läheisyys

21.7.2021

Suomalaisten asumisen ihanteita kysyttiin – unelmissa isommat asunnot kauempana kaupungin keskustasta.

Suomalaisen asumisen ihanteet -kyselyn tuloksissa korostuvat omakotitalojen suosion lisääntyminen. Kuvassa omakotitalon terasssi.

Asuntomessujen yhteydessä on julkaistu vuosittain toteutettava Asumisen ihanteet -tutkimus, jossa seurataan suomalaisten asumisen ihanteita. Koronapandemian aikana ei ole tapahtunut isoja muutoksia suomalaisten asumisen toiveissa, mutta nyt ihmiset haaveilevat isommista asunnoista lähempänä luontoa.

Omakotitalojen suosio kasvaa

Kyselyn mukaan yhä useampi (46 % –> 56 %) haluaisi asua omakotitalossa. Erityisesti alle 25-vuotiaiden keskuudessa omakotitalojen suosio on kasvanut ja jopa 68 % nuorista pitää omakotitaloa ihanneasumismuotonaan.

Nuoret aikuiset arvostavat myös luontoa aiempaa enemmän. Kun vuonna 2020 noin 67 % alle 25-vuotiaista piti luontoa merkittävänä asiana hyvinvoinnin kannalta, niin vuonna 2021 oli tätä mieltä peräti 93 prosenttia. Nuoret eivät siis ole tyytyväisiä pelkkään kaupunkiympäristöön.

Asuinalueelta toivotaan hyviä ulkoilumahdollisuuksia

Asuinalueelta toivotaan rauhallisuutta. Kaupunkimaisen ympäristön suosio onkin laskenut ja ihmiset ovat valmiita käyttämään työmatkaan enemmän aikaa.

Myös hyviä ulkoilumaastoja toivotaan, sillä vapaa-ajan viettäminen luonnossa on lisääntynyt. Samoin pienten lasten mahdollisuutta liikkua vapaasti omalla asuinalueellaan arvostetaan.

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat tyytyväisiä asuinalueeseensa, sillä noin puolet kyselyyn vastanneista ovat erittäin tyytyväisiä asuinpaikkaansa. Vain kolme prosenttia vastaajista kertoo olevansa omaan asuinalueeseensa melko tai erittäin tyytymätön tai että haluaisi muuttaa heti pois. Toisaalta puolet kyselyyn vastanneista haaveilee asunnon vaihtamisesta.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Ihannekodissa on sauna ja oma huone eri toiminnoille

Suomalaiset kaipaavat aiempaa suurempiin asuntoihin, n. 120–140 m² kokoisiin koteihin. Myös kiinnostus itse rakennettuun tai itselle rakennutettuun kotiin on kasvanut.

Koronan vaikutus asumistoiveisiin ilmenee siinä, että erillisten tilojen ja huoneiden toive on vahvistunut vuoden aikana: työhuone, vaatehuone, kodinhoitohuone, ja harrastushuone ovat toivelistan kärjessä. Lisäksi suomalaiset arvostavat saunaa. Saunan haluaisi 83 prosenttia vastaajista, ja 64 prosentilla on jo se.

Kaiken kaikkiaan yhtä ainoaa suomalaisen asumisen unelmaa ei ole. Asumiseen liittyvät toiveet riippuvatkin eniten omasta elämän tilanteesta ja tyylistä.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Harkitessasi uuden asunnon ostoa, sinun kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Ja jos asuntolainaneuvotteluistasi on jo jonkin verran aikaa, on mahdollista, että maksat asuntolainastasi enemmän kuin uudet laina-asiakkaat. Asuntolaina niin kuin muutkin sopimukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde: Asumisen ihanteet -tutkimus

Lue seuraavaksi


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – asuntolainojen marginaalit pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi