Asuntolainojen korko 2021

|

Asuntolainojen marginaalit ovat nyt erittäin alhaalla matalan korkotason ja pankkien kiristyneen kilpailun takia. Suomen Pankin tilaston mukaan uusien asuntolainojen keskikorko oli vain 0,69 prosenttia joulukuussa 2020.

Jos asuntolainaneuvotteluistasi on jo jonkin verran aikaa, on mahdollista, että maksat asuntolainastasi enemmän kuin uudet laina-asiakkaat.

Asuntolainan korko ja kustannukset

Asuntolainan kustannukset muodostuvat korosta, marginaalista ja lainanhoitokuluista. Koska viitekorot ovat nyt miinuksella, käytännössä kokonaiskorko on sama kuin asuntolainasta maksettava marginaali.

Marginaali on pankin palkkio siitä, että se lainaa asunnon ostajalle rahaa. Marginaali riippuu sekä sen hetkisestä lainojen hintatasosta että pankin tekemästä arviosta asiakkaan maksukyvystä. Siispä marginaali on aina asiakaskohtainen ja sama laina-asiakaskin voi saada eri pankista eri marginaalin.

Lainan marginaaliin vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, asiakkaan takaisinmaksukyky, ostettava asunto ja sen sijainti sekä kokonaisasiakkuus. (Voit lukea lisää täältä, mitkä asiat vaikuttavat asuntolainan hintaan eli marginaaliin.)

Tällä hetkellä uusien asuntolainojen kokonaiskorot ovat keskimäärin alle 1 prosentin. Asuntolainan marginaali määräytyy asiakaskohtaisesti. Parhaat asiakkaat voivat nyt saada lainaa jopa alle 0,5 prosentin marginaalin.

Reaaliaikaisen asuntolainan marginaalin vuonna 2021 voit tarkistaa Etuan asuntolainojen marginaalivertailusta .

Asuntolainojen korkomarginaalit Suomessa 1.1.2015 – 1.1.2020. Lähde: Suomen Pankki

Huomioi asuntolainan kokonaiskustannukset

Marginaali on kuitenkin vain yksi osa lainakustannuksista. Lainan ottajan kannattaakin vertailla myös muita asuntolainaan liittyviä kustannuksia, esimerkiksi lainan nostamisesta ja hoitamisesta perittäviä maksuja sekä mitä etuja pankki keskittäjälle tarjoaa. Myös lainan takaisinmaksuohjelman joustavuus ja miten se muuntautuu eri elämäntilanteissa, on hyvä huomioida.

Asuntolainatarjousten vertailua helpottaa pankkien lainatarjouksen mukana toimittama ESIS-tietosivu. Se antaa yleiskuvan asuntolainan ehdoista, kuten todellisesta vuosikorosta. Vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset vuosikorkona ilmaistuna ja sen avulla on helpompi verrata asuntolainatarjouksia.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Asuntolainan kilpailutus netissä helppoa

Itselleen sopivimman asuntolainatarjouksen saa vain kilpailuttamalla pankkeja.

Kotimaisen Etua.fi:n lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi usean pankin kesken helposti ja maksutta.Voit joko hakea uutta asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaalin. Täytät vain lainahakemuksen verkossa, ja Etua välittää sen eteenpäin useille pankeille. Aikaa hakemuksen tekemiseen menee viisi minuuttia.

Saat muutaman arkipäivän kuluessa yhteydenoton pankeilta. Sitten valitset vain tarjouksista itsellesi sopivimman.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lue myös:
Asuntolainan korkovähennys 2020
Mikä viitekorko kannattaa valita asuntolainaan