Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

10 vinkkiä onnistuneeseen asuntokauppaan

30.7.2020
10 vinkkiä onnistuneeseen asuntokauppaan

Asunnon osto on yleensä ihmisen suurin hankinta ja siihen kannattaakin valmistautua huolella. Tässä 10 asiantuntijan vinkkiä onnistuneeseen asuntokauppaan.

1. Aloita säästäminen ajoissa

Asunnon ostaminen edellyttää omia säästöjä myös ensiasunnon ostajalta. Säästämisen voi aloittaa, vaikka asunnon ostaminen ei olisikaan vielä ajankohtaista. Alle 39-vuotias voi avata ASP-tilin, jolle pankki maksaa lisäkorkoa. Säätöjä voi kartuttaa myös tavalliselle säästötilille.

2. Arvioi millaiseen asuntoon sinulla on varaa

Pankkien sivuilla on erilaisia asuntolainalaskureita, joiden avulla voi laskea itselle sopivan asuntolainan määrän. Laskureissa kysytään tietoja hakijan tuloista ja menoista sekä nykyisistä varoista ja veloista. Pankit edellyttävät, että lainahakija varautuu myös mahdolliseen korkotason nousuun.

3. Käy kiinteistövälittäjän juttusilla

Asuntojen hintoihin voi tutustua seuraamalla asuntojen pyyntihintoja erilaisissa verkkopalveluissa. Kiinteistövälittäjillä on usein tarkempaa tietoa toteutuneista kauppahinnoista eri alueilla. Myös kiinteistövälittäjä kannustaa asunnon etsijää kilpailuttamaan pankkien asuntolainatarjouksia.

4. Neuvottele rahoitus kuntoon

Pankkien kanssa kannattaa neuvotella jo ennen sopivan asunnon löytymistä. Pankit antavat lainalupauksen, joka on voimassa jopa 3 kuukautta. Lainalupaus ei sido ottamaan lainaa, mutta nopeuttaa asunnon ostamista. Lainalupauksessa pankki sitoutuu antamaan tietyn summan lainaa sovitulla korolla, mikäli lainan vakuutena käytettävä asunto täyttää lainalupauksessa määritellyt kriteerit. Pankit kannattaa aina kilpailuttaa myös lainalupauksia haettaessa.

Etua.fi-palvelun avulla kilpailutat yhdellä hakemuksella monta pankkia.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

5. Vertaile asuntoja

Asunto ostetaan usein tunnepohjalta. Vaikka ihastuisit heti ensimmäiseen kohteeseen, kannattaa vierailla ainakin muutamassa muussa kiinnostavassa asunnossa. Asunnon lisäksi vertaile myös taloyhtiöiden tietoja. Onko yhtiössä esimerkiksi sauna tai muita yhteisiä tiloja? Miten pysäköinti on järjestetty? Hoitaako yhteisiä alueita talonmies, huoltoyhtiö vai asukkaat itse? Millainen piha-alue on ja löytyykö esimerksi pyörille säilytystilaa?

6. Laske asunnon todellinen hinta ja asumiskulut

Asunnon myyntihinta ja velaton hinta ovat kaksi eri asiaa. Varsinkin uusien asuntojen kohdalla myyntihinta voi olla selvästi alhaisempi kuin talonyhtiölainan sisältämä velaton hinta. Velaton on summa kertoo siis asunnon kokonaishinnan. Asunnon hinnan lisäksi kannattaa selvittää myös asunnon neliönhinta ja vertailla sitä alueen muihin asuntoihin. Asumiskulut sisältävät yhtiövastikkeen, lämmitys- ja vesimaksut sekä mahdolliset kiinteistöverot. Edulliset asumiskulut jättävät enemmän rahaa velan lyhentämiseen ja muihin menoihin.

7. Miten taloyhtiö  on hoidettu

Talonyhtiön vastuulla on ylläpitää kiinteistöä ja huolehtia isommista remonteista kuten julkisivu-, katto- ja putkiremonteista. Näiden kustannukset asuntoa kohden saattavat nousta jopa yli 100 000 euroon. Kiinteistövälittäjän tehtävänä on kertoa talonyhtiön tilanteesta asunnon ostajalle  ja hänellä pitäisi olla kopiot talonyhtiön tilinpäätöksestä ja muista tärkeistä dokumenteista. Putkiremontin tarve on yleensä 40-60 vuoden välein, katto- ja julkisivuremonteissa 15-30 vuotta. Talonyhtiön papereista tulisi selvitä kaikki korjaustoimet sekä arvio lähivuosien korjaustarpeesta.

Hyvin hoidetussa talonyhtiössä korjaustöitä tehdään ajallaan ja kiinteistön kuntoa seurataan vuosittain. Usein tämä näkyy myös vastikkeen suuruudessa. Yhtiö kerää tasaisesti vastikemaksuja, joilla voidaan rahoittaa pakollisten menojen lisäksi myös korjaustöitä. Isompiin korjaustöihin varaudutaan keräämällä rahaa etukäteen useamma vuoden ajan. Joku toinen talonyhtiö taas kerää joka kuukausi vain minimivastiketta juoksemiin menoihin, mutta rahoittamaan kaikki korjaustoimet keräämällä ylimääräisiä vastikkeita. Jollakin talonyhtiöillä saattaa olla merkittäviä vuokratuloja omistamistaan asunnoista ja muista tiloista ja nämä vuokratulot alentavat asukkailta perittävän vastikkeen määrää.

8. Remontit ja kuntotarkoitus

Omakotitaloa ostavan kannattaa vaatia kuntokartoitusta, jonka laatii ulkopuolinen asiantuntija. Lisäksi on hyvä pyytää nykyiseltä omistajalta listaus tehdyistä korjaustöistä. Talonyhtiön kohdalla tulee selvittää talonyhtiössä ja asunnossa tehdyt remontit ja pyytää arviota tulevista remonteista. Lähitulevaisuudessa tulevien remonttien tulisi alentaa asunnon hintaa verrattuna täysin remontoituun asuntoon.

9. Asunnon sijainti

Sanonnan mukaan kaiken muun asunnossa voi muuttaa paitsi sijainnin. Kannattaakin tutustua alueeseen ja sen palveluihin ja liikenneyhteyksiin. Syrjäisempi sijainti saattaa lisätä oman auton tarvetta ja kasvattaa polttoainekuluja. Toisaalta asuntojen hinnat yleensä laskevat, kun siirrytään kauemmaksi keskustoista ja palveluista.

10. Jälleenmyyntiarvo

Vaikka asunto ostetaankin omaksi kodiksi, jossain vaiheessa voi tulla eteen muutto. Jos asunnossa on tarkoitus asua vain lyhyehkö aika niin kannattaa suosia hyvällä paikalla olevia pienehköjä asuntoja kasvukeskuksissa. Näiden myyntiajat ovat yleensä lyhyemmät kuin isompia asuntojen kauempana palveluista.

Tutustu asuntolainapalveluumme ja lue lisää asunnon ostamisesta täältä.

Lue myös:
Näin luet isännöitsijäntodistusta
Asuntolainan kilpailutus – näin Timo löysi halvimman asuntolainan

 

Lähde: Taloussanomat 

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi