Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Näin luet isännöitsijäntodistusta

2.9.2021
Isännöitsijäntodistus on tärkein paperi asuntokaupassa. Se kannattaa lukea huolella läpi, ennen kuin jättää ostotarjouksen.

Isännöitsijäntodistus on tärkein paperi asuntokaupassa. Se pitää lukea huolella läpi, ennen kuin jättää ostotarjouksen. Todistuksen tiedot vaikuttavat asunnon hintaan.

Oletko ostamassa vanhaa asuntoa? Olethan perehtynyt isännöitsijäntodistukseen? Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein dokumentti. Oikein tehdyssä todistuksessa on kaikki perustiedot sekä huoneistosta että taloyhtiöstä ja kiinteistöstä.

Koska isännöitsijäntodistukseen kirjatuilla tiedoilla on vaikutusta asunnon hintaan, se on syytä lukea tarkkaan jo ennen ostotarjouksen jättämistä.

Mitä isännöitsijäntodistus kertoo?

Kiinteistömaailman yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Kari Puustinen neuvoo, mitä todistuksesta pitää vähintään tarkistaa:

1. Mikä on isännöitsijäntodistuksen päivämäärä? Lain mukaan kiinteistönvälittäjän antama isännöitsijäntodistus saa olla enintään 3 kuukautta vanha. Jos todistus on monta kuukautta vanha, taloyhtiössä on saatettu todistuksen päiväämisen jälkeen päättää esimerkiksi remonteista tai vastikkeiden korottamisesta.

2. Onko taloyhtiössä ammatti-isännöitsijä vai hoitaako joku osakas tehtävää? Osakas-isännöitsijä on tyypillinen varsinkin pienissä yhtiöissä. Ammattilainen kirjaa isännöitsijäntodistukseen tiedot lakien ja asetusten mukaan, mutta amatööri ei välttämättä osaa. Vastaan voi tulla wordille tehtyjä “todistuksia”. Todistus pitää kuitenkin tehdä vakiopohjalle.

3. Mitä remontteja taloyhtiössä on tehty? Pelkkä tieto siitä, että jonain vuonna on tehty jotain, ei ole riittävä. Asunnon ostajan on syytä selvittää, miten remontti on tehty. On ihan eri asia, jos ikkunat on maalattu kuin jos ne on vaihdettu. Putkiremonttikin on eri asia kuin linjasaneeraus, jossa on uusittu sekä käyttövesiputket että viemärit.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

4. Mitä kunnossapitotarveselvityksessä lukee? Pelkkä tieto siitä, että hallitus esittää jotain remonttia tehtäväksi jonain vuonna, ei riitä. Asunnon ostajan on syytä selvittää, perustuuko suunnitelma kuntotutkimukseen vai onko se vain hallituksen oma arvaus siitä, mitä talossa pitää tehdä.

5. Mitä huoneistossa on tehty? Vuodesta 2010 lähtien osakkaiden on pitänyt saada taloyhtiöltä lupa omille remonteilleen. Niistä pitää olla myös dokumentit. Jos isännöitsijätoimisto on vaihtunut, tietoja tehdyistä remoteista voi yrittää jäljittää vanhalta isännöitsijältä tai suoraan myyjältä. Tiedot saattavat olla myös taloyhtiön hallituksella.

6. Kuinka paljon autopaikkoja todellisuudessa on? Isännöitsijäntodistuksesta pitää käydä ilmi, mikä on kaavan tai rakennusluvan mukaisten autopaikkojen määrä ja mikä on toisaalta toteutuneiden autopaikkojen määrä. Ongelma koskee lähiöitä, joissa autopaikkoja ei ole aina rakennettu niin paljon kuin piti.

7. Mihin kerätyt yhtiövastikkeet perustuvat? Isännöitsijäntodistuksesta näkee, perustuuko yhtiössä maksettava vastike neliöihin vai osakkeiden määrään. Kaikissa taloyhtiöissä neliöt eivät välttämättä vastaa osakkeiden määrää.

8. Onko taloyhtiöllä nostamattomia lainoja? Jos todistuksesta käy ilmi, että yhtiöllä on sekkitililimiittiä 2 miljoonaa euroa, se ei näy vastikkeissa, vaikka se jossain vaiheessa nostetaan lainana.

“Kysy apua, jos et tiedä”

Kari Puustinen muistuttaa, että jos asunnon ostaja ei ymmärrä kaikkea isännöitsijäntodistuksesta, pitää kysyä välittäjältä apua.

“Kannattaa myös soittaa isännöitsijälle ja varmistaa, onko yhtiössä tapahtunut aivan viime aikoina jotain. Joskus on voinut käydä niin, että isännöitsijä on juuri pari päivää aiemmin lähettänyt kutsuja ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa päätetään tulevasta remontista”, Puustinen kertoo.

Tämä ei näy isännöitsijäntodistuksessa, mutta on tietenkin tieto, joka ostajan on hyvä tietää.

Puustinen muistuttaa vielä siitä hyvästä neuvosta, että jos joku asunto tuntuu houkuttelevan edulliselta, sille on yleensä syynsä. Ja se syy löytyy usein isännöitsijäntodistusta lukemalla.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Teksti: Taru Taipale

Lue myös: 7 vinkkiä asuntolainan hakemiseen

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi