Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Muista asuntolainan ja sijoitusasunnon lainojen verovähennys

18.1.2021

Asuntolainan ja sijoitusasunnon lainan korkojen vähennysAsuntolainan verovähennys tuo vielä parin vuoden ajan verohyötyä asuntovelalliselle. Pankki ilmoittaa asuntolainan määrän ja lainan korot verottajalle, mutta tiedot kannattaa silti tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta.

Erityisesti kannattaa tarkistaa, että lainojen käyttötarkoitus on merkitty oikein. Esimerkiksi jos velan käyttötarkoituksesi on merkitty ”muu velka”, ei koroista saa vähennystä, vaikka kyseessä olisi vuokrattuun asuntoon kohdistuva velka.

Oman asunnon hankkimiseen otetun asuntolainan koroista voi vähentää osan verotuksessa, sijoitusasunnon lainan korot ovat täysin vähennyskelpoisia.

Vakituisen asunnon tai sen peruskorjaukseen otettu laina

Asuntolainasta maksetusta korosta saa vähentää osan verotuksessa. Vuonna 2021 maksettavista, oman vakituisen asunnon hankkimiseen otetun tai sen peruskorjaukseen otetun lainan koroista voi vähentää 10 %. Vuonna 2020 asuntolainan koroista sai vähentää 15 %. Asuntolainan verovähennys poistuu kokonaan vuoden 2023 alussa.

Asuntolainan korkoina voi vähentää vain omasta velasta maksetut korot. Kumpikin puoliso voi vähentää pääomatuloistaan vain oman velkansa koron. Korkoja ei siis voi siirtää vähennettäväksi toisen puolison pääomatuloista. Myöskään yhtiövastikkeen yhteydessä maksettua yhtiölainan korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa.

Vähennys tehdään ensisijaisesti pääomatuloista, joita ovat esimerkiksi vuokra- ja osinkotulot. Jos pääomatuloja ei ole, vähennys tehdään palkkatulojen veroista alijäämähyvityksenä.

Vuonna 2021 alijäämähyvityksestä saatava hyöty on 3 % maksetuista koroista.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Etua.fi kilpailuttaa asuntolainan puolestasi. Kilpailuta nykyinen tai uusi asuntolainasi tästä.

Esimerkki alijäämähyvityksen laskemisesta:

Asuntolainan korot/v 1 000 e.
Koroista vähennyskelpoista 10 % = 100 e.
Alijäämähyvitys = 30 % (eli pääomatulon veroprosentti) x 100 = 30 e. Tämä summa vähennetään palkkatuloista perittävästä verosta.
Vähennys huomioon ottaen koroista jää maksettavaksesi 1 000 e – 30 e = 970 e.
Vähennyksestä saama hyöty on 30 euroa eli 3 % 1 000 euron koroista.

Ensiasunnon vähennys

Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on 32 % eli 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin muun asuntolainan koroista.

Vuonna 2021 ensiasunnon ostajalla vähennyskelpoista on sama kuin muilla eli 10 % asuntolainan koroista, mutta  vähennyksestä saatava hyöty on 3,2 % maksetuista koroista. Esimerkiksi tuhannen euron koroista hyöty on 32 euroa, jolloin verovähennys huomioon ottaen koroista jää ensiasunnon ostajan maksettavaksi 968 euroa.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Sijoitusasunto

Sijoitusasuntoa varten otetun lainan korot ovat kokonaan vähennyskelpoisia verotuksessa. Sijoitusasuntoon liittyvän lainan korot vähennetään pääomatuloista, joita ovat esim. asunnon vuokratulot. Jos tulos on negatiivinen, 30 % tästä alijäämästä vähennetään ansiotulojen verosta.

Myös sijoitusasuntoon liittyvät lainan sivukulut voi vähentää pääomatuloista. Tällaisia kuluja on tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut eli esimerkiksi välittäjien palkkiot, vuokrailmoitukset, luottotietojen tarkistusmaksut sekä matkakulut asunnolle.

Veroilmoituksesta kannattaa tarkistaa, että sijoitusasuntoon kohdistuva laina on merkitty tulonhankkimislainaksi. Usein pankit ilmoittavat sen esimerkiksi muuna lainana tai asuntolainana. Tällöin korot vähennetään väärin, sillä tulonhankkimislainan korot ovat täysin vähennyskelpoisia, toisin kuin esimerkiksi asuntolainan korot.

Määräosuuden omistaminen

Asunnosta voi hankkia omistukseensa myös vain määräosuuden. Näissä tilanteissa on huomattava, että asuntovelan korkoina voi vähentää vain omasta velasta maksetut korot. Yhtiövastikkeen yhteydessä maksettua yhtiölainan korkoa ei voi vähentää omassa verotuksessa.

Asumisoikeusmaksua varten otetun velan korot voi vähentää verotuksessa. Myös osaomistusasunnon hankkimiseksi otetun velan korot voi vähentää, mutta vuokraan mahdollisesti sisältyvää korkoa ei voi vähentää.

Vapaa-ajan asunto

Vapaa-ajan asunnon hankintaa varten otetun lainan korkokuluja ei voi vähentää verotuksessa. Laina rinnastetaan kulutusluottoon eli muuksi velaksi.

Lähteet:  Vero.fi

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi