Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Haaveiletko omasta kesämökistä? Näin haet mökkilainaa

20.2.2022
Mökkilaina

Jos tarvitset lainaa vapaa-ajanasunnon hankkimista varten, tästä artikkelista löydät kaiken mitä sinun on hyvä tietää mökkilainoista!

Oma kesämökki, jossa viettää rauhallisia hetkiä kauniin luonnon keskellä, on suomalaisille tuttu haave. Pandemia-aika on kiihdyttänyt mökkikauppaa entisestään ja moni onkin tehnyt mökkiunelmistaan totta.

Jos suunnittelet oman kesämökin hankkimista tai olet ehkä jo löytänyt kiinnostavan kohteen, on seuraavaksi aika miettiä mökin rahoitusta. Mökkilaina auttaa toteuttamaan unelmasi vapaa-ajanasunnosta ja voit päästä nauttimaan omasta mökistä jo tänä kesänä.

Lue lisää mökkilainasta ja kuinka voit sitä hakea!

Mikä on mökkilaina?

Mökkilaina on vapaa-ajanasunnon hankintaan tarkoitettu laina, joka on paljon asuntolainan kaltainen. Lainan vakuutena toimii pääasiassa ostettava kohde, mutta tämän lisäksi tarvitset myös omia säästöjä ja mahdollisesti muita vakuuksia kattamaan loput lainasta.

Tarvittavien säästöjen määrä riippuu mökin vakuusarvosta, jonka pankki määrittää. Tähän vaikuttavat esimerkiksi mökin kunto ja sijainti. Yleensä lainaa myönnetään enintään 85 prosenttia hankittavan kiinteistön hinnasta, mutta mökeissä myönnettävä asuntolaina saattaa olla myös tätä osuutta selkeästi pienempi. Mikäli sinulla ei ole säästöjä kattamaan ylimenevää osuutta, voi loppuosan vakuutena voi käyttää esimerkiksi kiinteistöä tai reaalivakuuksia, kuten osakkeita ja rahasto-osuuksia.

Vakuudellisia mökkilainoja myöntävät kaikki suurimmat pankit, ja ehdot ja neuvottelut ovat monesti hyvin samankaltaiset kuin asuntolainaa hakiessa. Lainan hakeminen onnistuu helposti netin kautta, jonka jälkeen pankista ollaan sinuun yhteydessä lainan hinnan ja ehtojen neuvottelemiseksi.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Vaikka mökkilaina on monilta osin asuntolainan kaltainen lainatuote, yksi mökkilainan ja asuntolainan suurimmista eroista on, että vapaa-ajanasunnon ostamista varten ei voi käyttää valtion takaamaa ASP-lainaa.  

Mökkilainan korko vaihtelee asiakaskohtaisesti

Mökkilainan hinta muodostuu marginaalista, viitekorosta ja lainan muista kuluista, kuten kuukausittaisista tilinhoitomaksuista.

Mökkilainan marginaali on aina asiakaskohtainen ja se perustuu pankin tekemään arvioon asiakkaan taloudellisesta tilanteesta ja takaisinmaksukyvystä. Tämän vuoksi eri pankit saattavat tarjota sinulle mökkilainaa eri marginaalilla.

Asuntolainojen tapaan useimmin käytetty viitekorko mökkilainoissa on 12 kuukauden euribor. Euribor on kuitenkin ollut jo pidempään miinuksella, joten mökkilainojen korko on koostunut marginaalista ja muista lainakuluista.

Kesäkuussa 2021 mökkilainojen keskikorko oli 0,93 prosenttia, mikä tekee mökkilainoista hieman asuntolainojen kalliimpia. Asuntolainojen marginaalit ja korot sekä niiden kehitys ovat kuitenkin suuntaa antavia myös mökkilainojen osalta, ja lisää asuntolainojen tämänhetkisistä marginaaleista voit lukea täältä.

Edullisin mökkilaina löytyy kilpailuttamalla

Kun ostospäätös mökistä on syntynyt ja aika suunnata mökkikaupoille, kannattaa hankkia lainalupaus pankista valmiiksi, jotta tiedät, millaisella budjetilla olet liikkeellä ja jotta unelmien mökien löydyttyä voi kaupat tehdä mahdollisimman nopeasti.

Ennen pankin valitsemista kannattaa mökkilainat aina kilpailuttaa, jotta löydät varmasti edullisimman mökkilainan parhailla ehdoilla. Pyytämällä lainatarjouksia eri pankeilta pystyt kätevästi vertailemaan niitä keskenään esimerkiksi koron ja muiden lainakulujen perusteella.

Vaikka erot eri pankkien tarjoamissa marginaaleissa eivät vaikuta ensi silmäyksellä ehkä kovin suurilta, on mökkilaina pitkäaikaisempi sitoumus, jota maksetaan takaisin useita vuosia. Vaikka kuukausittaisissa takaisinmaksuerissä ei olisi yhtä suurta ero, voi edullisemmalla marginaalilla säästää koko laina-aikana jopa satoja ja tuhansia eroja riippuen esimerkiksi lainan suuruudesta.

Helpoiten edullinen mökkilaina löytyy käyttämällä Etuan lainavertailua, sillä sinun tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus, jolla saat sitten lainatarjouksia usealta pankilta. Jos haluat tehdä mökkihaaveistasi pian totta, kilpailuta mökkilainat jo tänään!

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi