Mökkilainoja nostettiin paljon – kesäkuussa mökkilainan keskikorko oli 0,93 %

|
Mökkilainoja nostettiin runsaasti. Mökkilainan korko on hieman kalliimpi kuin asuntolainan.

Suomalaiset ovat innostuneet hankkimaan mökkejä, mikä näkyy mökkilainojen kysynnän kasvuna. Tammi-kesäkuussa uusi mökkilainoja on nostettu 600 miljoonalla eurolla, mikä on
31 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan tammi–kesäkuussa 2021 meni kaupaksi 1 849 rantamökkiä. Kyseisenä ajanjaksona tehtyjen mökkikauppojen mediaanihinta oli 90 000 euroa.  

Lisääntynyt mökkien kysyntä näkyy myös vapaa-ajan asuntojen hintojen nousuna. Tammi–huhtikuun välisenä aikana mökkien keskihinta nousi 21 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Mökkilainan korko 2021

Uusien mökkilainojen keskikorko oli 0,93 prosenttia kesäkuussa 2021. Siten mökkilainat ovat hieman kalliimpia kuin asuntolainat (kts. asuntolainojen marginaalit),

Mökkilainojen marginaali vaihtelee asiakaskohtaisesti aivan kuten asuntolainoissa. Lainan marginaaliin vaikuttavat mm. pankin arvio asiakkaan maksukyvystä, aiempi asiakassuhde pankissa sekä mökin varustelutaso ja sijainti.

Vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet vuodesta 2014 asti. Kesäkuussa 2021 nostettujen uusien lainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta. Tämä on kymmenen kuukautta enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Mökkien suosio ei ole vain korona-ajan ilmiö

Ihmiset ovat hakeutuneet korona-aikana väljemmille seuduille, mutta kiinteistövälittäjien mukaan korona ei yksinään selitä mökkien kysynnän kasvua. Välittäjien mukaan kyseessä on jo ennen koronaa alkaneesta ilmiöstä, missä ihmiset hakeutuvat luonnon pariin hektisen elämän vastapainoksi.

Tyypillinen mökin ostaja on 40–50-vuotias, mutta myös nuoret aikuiset ovat innostuneet mökkeilystä. Helsingissä ja pk-seudulla asuvat hakevat vapaa-ajan asuntoja 200 kilometrin säteellä kotiosoitteesta, kun muualla Suomessa asuville sopivan mökkimatkan raja kulkee 100 kilometrissä.

Helsinkiläiset ovat kiinnostuneimpia Etelä-Suomen rannikkoseuduista. Hanko, Raasepori ja Kemiönsaari ovat halutuimpia alueita. Myös Kanta-Häme, Päijät-Häme, Loviisa ja Saimaa vetävät puoleensa. Mikkelin seutu on ollut erityisen suosittu ja myös Pohjois-Suomessa laskettelukeskuksien läheisyydessä  kauppa on käynyt hyvin.

Kilpailuta mökkilaina

Haaveiletko omasta mökistä? Mökkilainaa haetaan kuten asuntolainaa, ja lainan vakuutena on ostettava mökki.

Mökkilaina kannattaa kilpailuttaa halvimman mökkilainan löytämiseksi. Helpoin tapa kilpailuttaa kesämökkilaina on täyttää yksi lainahakemus Etua.fi-asuntolainapalvelussa.

Hakemus välitetään useille pankeille, jotka tekevät tarjouksen suoraan asiakkaalle. Pankin tarjous ei sido sinua mihinkään.  Myöskään palvelumme ei velvoita mitenkään ja on lisäksi täysin ilmainen.

Kilpailuta kesämökkilaina helposti ja ilmaiseksi Etua.fi-palvelussa.

Lähteet: Suomen Pankki, SP-koti