Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Hallitus on rajoittamassa asunto- ja taloyhtiölainoja

20.6.2022
taloyhtiölainoja rajoitetaan

Asunto- ja taloyhtiölainoihin on tulossa rajoituksia, kun hallitus hillitsee kotitalouksien velkaantumista.

Valtaosa suomalaisten kotitalouksien lainoista on asumiseen liittyvää velkaa. Erityisesti taloyhtiölainojen osuus kotitalouksien velasta on viime vuosina kasvanut ja siksi hallitus puuttuu uudella lakiesityksellä erityisesti taloyhtiölainoihin. Hallitus on myös rajoittamassa asuntolainojen takaisinmaksuaikoja.

Uuden lait on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun 2023 alussa.

Hallitus esittää rajoituksia taloyhtiölainoihin

Hallituksen esityksen mukaan uudiskohteiden taloyhtiölainat saisivat jatkossa olla enintään 60 prosenttia asuntojen velattomasta hinnasta. Lisäksi uudiskohteiden taloyhtiölainojen takaisinmaksuaika saisi olla enintään 30 vuotta.

Taloyhtiölainoille ei myöskään sallittaisi lyhennysvapaita ensimmäisinä viitenä vuotenä rakennuksen valmistumisesta. Lyhennysvapaa sallittaisiin silti ensimmäisen vuoden aikana.

Tällä hetkellä lakisääteistä enimmäisrajaa taloyhtiölainoille ei ole, ja uudiskohteissa taloyhtiölainoja on voinut olla jopa 80 prosenttia. Isoissa taloyhtiölainoissa on kuitenkin ollut riskinsä. Se on mahdollistanut asunnon ostamisen todellisuutta pienemmällä myyntihinnalla ja jos joku ei kykene maksamaan omaa osuuttaan taloyhtiölainoista, on se voinut jäädä muiden osakkeiden maksettavaksi.

Siksi uudella lakiesityksellä halutaan rajoittaa yhteisvastuullisen taloyhtiölainan määrää. Samalla tuodaan kotitalouden lainan takaisinmaksukyky nykyistä paremmin pankin arvioitavaksi ja pyritään estämään liian kalliin asunnon ostamista omaan maksukykyyn nähden.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntolainoille 30 vuoden enimmäismaksuaika

Jatkossa uudet asuntolainat täytyy maksaa takaisin enintään 30 vuodessa. Viime vuosina asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet, ja pitkät laina-ajat ovat lisänneet lainasta maksettavia kokonaiskuluja.

Uusissa säännöissä on kuitenkin joustonvaraa siten, että pankki voi esimerkiksi poiketa enimmäistakaisinmaksuajasta kymmenessä prosentissa luotonannosta. Myös maksujärjestelyt ovat mahdollisia. Esitys ei sisällä tulosidonnaista enimmäisvelkasuhdetta eli niin sanottua velkakattoa.

Uudistuksella hillitään asuntoluotonannon riskejä

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan uusi lainsäädäntö ehkäisee kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja hillitsee liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi se edistää asiakkaansuojaa ja parantaa luotonmyöntökäytäntöjä.

Uudistus perustuu hallitusohjelmaan. Nopeasti kasvanut velkaantuneisuus tekee kotitalouksista haavoittuvia tulojen supistumiselle ja korkotason nousulle. Lisäksi taustalla on Euroopan järjestelmäriskikomitean suositus, jonka mukaan Suomen tulisi vähentää asuntoluotonannon riskejä.

Lue myös: Asuntolainan määrä suhteessa tuloihin – näin tulot vaikuttavat asuntolainan saantiin
Lainaneuvottelu – näillä vinkeillä onnistut!

Lähteet: Valtioneuvosto, Yle.fi

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi