Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ensiasunnot ovat entistä suurempia ja kalliimpia

2.11.2018

Ensiasunnoiksi ostetaan suurempia ja kalliimpia asuntoja kuin aiemminSuomalaisten ostamat ensiasunnot ovat entistä suurempia ja kalliimpia. Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjän Arto Kosken mukaan ensiasunnot ovat keskimäärin 150 000 – 200 000 euron hintaisia.

Eniten ostetaan uudehkoja kerrostalo- ja rivitalo-osakkeita. Nuoret eivät osta mielellään remontointia vaativia kohtia. Myöskään omakotitalot eivät ole ensiasunnon ostajien suosiossa.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien keski-ikä on tällä hetkellä noin 28 – 29 vuotta.

Lainakatto vaikuttaa

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller yhdistää aiempaa suurempiin ja hintavampiin ensiasuntoihin lainakaton muutokset. Ensiasunnon ostajien lainakatto on 95 %, kun se muilla on 90 %.

Ensiasunnon ostaja voi Millerin mukaan ostaa mahdollisimman suuren asunnon ottamalla ylärajaan asti lainaa. Velkaa saadaan siis enemmän suhteessa tuloihin ja asunnon arvoon. Miller kehottaakin lainan ottajaa miettimään omaa talouden hallintaa ja harkitsemaan tarkkaan maksimilainan ottamista.

Kolmannes asuntolainoista ensiasuntoon

Kolmannes Osuuspankin myöntämistä asuntolainoista on ensiasuntoa varten, kertoo Osuuspankin pankkitoiminnan tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie. Viime vuonna n. 40 % ensiasunnoista oli yhden hengen talouksia ja n. 60 % ostettiin toisen henkilön kanssa.

Christien mukaan lainatarjousta pyydetään yhä aikaisemmassa vaiheessa. Lainatarjous auttaakin miettimään, minkälaiseen asuntoon on varaa ja asunnon etsiminen helpottuu.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

ASP-tilit lähes kolminkertaistuneet

ASP-säästäminen on lisännyt suosiotaan. Esimerkiksi Osuuspankin ASP-tilien määrä on lähes kolminkertaistunut viiden vuoden aikana, kertoo Christie. Suosion lisääntymisen taustalla on vuoden 2015 muutos, jossa ASP-säästämisen aloitusikäraja nostettiin 30 vuodesta 39 vuoteen.

Ensiasunnon ostamisen suunnittelua yhä varhaisemmassa vaiheessa on lisännyt myös se, että jo 15-vuotiaat voivat nykyisin aloittaa ASP-säästämisen.

Danske Bankista kerrotaan, että ensiasunnon ostajat päätyvät tyypillisesti 20 vuoden asuntolainaratkaisuun, joka kattaa myös mahdolliset elämäntilanteiden muutokset.

Yhä useampi haluaa asua keskustassa

Pääkaupunkiseudulla ensiasunnon keskimääräinen hinta on noin 3 600 euroa neliöltä ja muualla Suomessa noin 1 900 euroa. Tilastokeskuksen mukaan eniten ensiasuntoja ostetaan Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Yleinen kaupunkitrendi näkyy kaikenikäisten ensiasunnon ostajien keskuudessa. Keskustassa halutaan asua yhä enemmän eikä lasten syntymän jälkeen automaattisesti muuteta rivitaloon tai omakotitaloon.

Etuan lainapalvelun avulla voit hakea maksutta uutta asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Haaveiletko ensiasunnosta? Lue tästä vinkkejä omarahoitusosuuden säästämiseen.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi