Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ensiasunnot ovat entistä suurempia ja kalliimpia

2.11.2018

Ensiasunnoiksi ostetaan suurempia ja kalliimpia asuntoja kuin aiemminSuomalaisten ostamat ensiasunnot ovat entistä suurempia ja kalliimpia. Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjän Arto Kosken mukaan ensiasunnot ovat keskimäärin 150 000 – 200 000 euron hintaisia.

Eniten ostetaan uudehkoja kerrostalo- ja rivitalo-osakkeita. Nuoret eivät osta mielellään remontointia vaativia kohtia. Myöskään omakotitalot eivät ole ensiasunnon ostajien suosiossa.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien keski-ikä on tällä hetkellä noin 28 – 29 vuotta.

Lainakatto vaikuttaa

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller yhdistää aiempaa suurempiin ja hintavampiin ensiasuntoihin lainakaton muutokset. Ensiasunnon ostajien lainakatto on 95 %, kun se muilla on 90 %.

Ensiasunnon ostaja voi Millerin mukaan ostaa mahdollisimman suuren asunnon ottamalla ylärajaan asti lainaa. Velkaa saadaan siis enemmän suhteessa tuloihin ja asunnon arvoon. Miller kehottaakin lainan ottajaa miettimään omaa talouden hallintaa ja harkitsemaan tarkkaan maksimilainan ottamista.

Kolmannes asuntolainoista ensiasuntoon

Kolmannes Osuuspankin myöntämistä asuntolainoista on ensiasuntoa varten, kertoo Osuuspankin pankkitoiminnan tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie. Viime vuonna n. 40 % ensiasunnoista oli yhden hengen talouksia ja n. 60 % ostettiin toisen henkilön kanssa.

Christien mukaan lainatarjousta pyydetään yhä aikaisemmassa vaiheessa. Lainatarjous auttaakin miettimään, minkälaiseen asuntoon on varaa ja asunnon etsiminen helpottuu.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

ASP-tilit lähes kolminkertaistuneet

ASP-säästäminen on lisännyt suosiotaan. Esimerkiksi Osuuspankin ASP-tilien määrä on lähes kolminkertaistunut viiden vuoden aikana, kertoo Christie. Suosion lisääntymisen taustalla on vuoden 2015 muutos, jossa ASP-säästämisen aloitusikäraja nostettiin 30 vuodesta 39 vuoteen.

Ensiasunnon ostamisen suunnittelua yhä varhaisemmassa vaiheessa on lisännyt myös se, että jo 15-vuotiaat voivat nykyisin aloittaa ASP-säästämisen.

Danske Bankista kerrotaan, että ensiasunnon ostajat päätyvät tyypillisesti 20 vuoden asuntolainaratkaisuun, joka kattaa myös mahdolliset elämäntilanteiden muutokset.

Yhä useampi haluaa asua keskustassa

Pääkaupunkiseudulla ensiasunnon keskimääräinen hinta on noin 3 600 euroa neliöltä ja muualla Suomessa noin 1 900 euroa. Tilastokeskuksen mukaan eniten ensiasuntoja ostetaan Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Yleinen kaupunkitrendi näkyy kaikenikäisten ensiasunnon ostajien keskuudessa. Keskustassa halutaan asua yhä enemmän eikä lasten syntymän jälkeen automaattisesti muuteta rivitaloon tai omakotitaloon.

Etuan lainapalvelun avulla voit hakea maksutta uutta asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Haaveiletko ensiasunnosta? Lue tästä vinkkejä omarahoitusosuuden säästämiseen.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi