Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen korko 2022

14.2.2022
Asuntolainojen korko 2022 sisältää nousupaineita.

Asuntolainojen korko on ollut erittäin alhaalla matalan korkotason ja pankkien välisen kilpailun takia. Suomen Pankin tilaston mukaan uusien asuntolainojen keskikorko oli 0,80 prosenttia joulukuussa 2021. Asuntolainojen koroissa on nousupaineita.

Asuntolainojen korot voivat nousta vuonna 2022 kuluttajahintojen nousun eli inflaation vaikutuksesta. Korkojen nousun odotetaan olevan maltillista.

Asuntolainojen koroissa 2022 on nousupaineita

Yleisin asuntolainojen korko, 12 kuukauden euribor, on noussut sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti helmikuussa 2022 mahdollisesta rahapolitiikan tiukentamisesta inflaation hillitsemiseksi.

Arvioiden mukaan asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kk:n euribor nousisi plussan puolelle joulukuussa 2022, jonka jälkeen korkojen nosto olisi maltillista. Mutta jos kuluttajahinnat kallistuvat nopeasti, myös korot voivat nousta arvioitua nopeammin.

Näköpiirissä ei ole, että korot nousisivat lyhyellä aikavälillä useita prosenttiyksikköjä. Eli vaikka korot nousevat, ne edelleen olisivat maltillisella tasolla.

Mikä on asuntolainan korko tällä hetkellä

Tällä hetkellä uusien asuntolainojen kokonaiskorot ovat keskimäärin alle 1 prosentin. Voit tarkistaa reaaliaikaisen asuntolainan koron tällä hetkellä tästä.

On hyvä muistaa, että asuntolainan korko määräytyy aina asiakaskohtaisesti. Siten oman henkilökohtaisen asuntolainan marginaalin saa tietää vain lainatarjousta kysymällä.

Asuntolainojen korkomarginaalit Suomessa 6/2016-12/2021.

Asuntolainan korko ja kustannukset

Asuntolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainanhoitokuluista. Koska viitekorot ovat olleet pitkään miinuksella, käytännössä asuntolainan korko on vuosia ollut sama kuin asuntolainasta maksettava marginaali.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Nyt inflaation kiihtymisen seurauksena korkojen ennakoidaan ylittävän nollan rajan ensimmäistä kertaa vuosiin. Tällöin asuntovelalliset joutuvat maksamaan korkoa marginaalin lisäksi myös viitekorosta. Tämä viitekorko muuttuu 3 tai 12 kuukauden välein, kun taas pankin marginaali pysyy samana koko laina-ajan.

Marginaali on pankin palkkio siitä, että se lainaa asunnon ostajalle rahaa. Marginaali riippuu sekä sen hetkisestä lainojen hintatasosta että pankin tekemästä arviosta asiakkaan maksukyvystä. Siispä marginaali on aina asiakaskohtainen ja sama laina-asiakaskin voi saada eri pankista eri marginaalin.

Lainan marginaaliin vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, asiakkaan takaisinmaksukyky, ostettava asunto ja sen sijainti sekä kokonaisasiakkuus. (Voit lukea lisää täältä, mitkä asiat vaikuttavat asuntolainan hintaan eli marginaaliin.)

Huomioi asuntolainan kokonaiskustannukset

Marginaali on kuitenkin vain yksi osa lainakustannuksista. Lainan ottajan kannattaakin vertailla myös muita asuntolainaan liittyviä kustannuksia, esimerkiksi lainan nostamisesta ja hoitamisesta perittäviä maksuja sekä mitä etuja pankki keskittäjälle tarjoaa. Myös lainan takaisinmaksuohjelman joustavuus ja miten se muuntautuu eri elämäntilanteissa, on hyvä huomioida.

Asuntolainatarjousten vertailua helpottaa pankkien lainatarjouksen mukana toimittama ESIS-tietosivu. Se antaa yleiskuvan asuntolainan ehdoista, kuten todellisesta vuosikorosta. Vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset vuosikorkona ilmaistuna ja sen avulla on helpompi verrata asuntolainatarjouksia.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Asuntolainan kilpailutus netissä helppoa

Itselleen sopivimman asuntolainatarjouksen saa vain kilpailuttamalla pankkeja. Myös vanha asuntolaina kannattaa kilpailuttaa, koska pienikin ero lainamarginaalissa voi merkitä satojen eurojen säästöä vuodessa.

Kotimaisen Etua.fi:n lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi usean pankin kesken helposti ja maksutta. Voit joko hakea uutta asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaalin. Täytät vain lainahakemuksen verkossa, ja Etua välittää sen eteenpäin useille pankeille. Aikaa hakemuksen tekemiseen menee viisi minuuttia.

Saat muutaman arkipäivän kuluessa yhteydenoton pankeilta. Sitten valitset vain tarjouksista itsellesi sopivimman.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lue myös:
Mikä viitekorko kannattaa valita asuntolainaan

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi