Nordea ennakoi: Asuntolainojen korot nousevat keväällä 2019

|

Pitkä asuntolainojen nollakorkojen ajanjakso on lopuillaan. Nordea ennustaa, että esimerkiksi Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor muuttuu plusmerkkiseksi jo keväällä 2019. Korkojen nousu vaikuttaa myös asuntosijoittajiin.

Nordean yksityistalouden ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan asuntolainoista maksetaan korkoa ensi keväästä lähtien. Euroopan keskuspankin oletetaan nostavan korkoja ensi vuoden lopulla, mutta tämä näkyy Suomen asuntolainojen koroissa etuajassa.

Korkojen nousu osuu suomalaisiin asuntovelallisiin monia muita maita nopeammin. Yli 90 prosenttia suomalaisista asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

Vaikka korkojen nousu on maltillista, asuntovelallisen on hyvä varmistaa, onko oma talous tasapainossa ja kestääkö se korkojen nousua.

Nordean laskelmien mukaan keskimääräisellä 120 000 euron asuntolainalla yhden prosenttiyksikön koron nousu lisää lainanhoitokuluja n. 50 euroa kuukaudessa. Jos asuntolainaa on 300 000 euroa, niin yhden prosenttiyksikön nousu nostaa kustannuksia n. 140 euroa kuukaudessa.

Koronnousulla on vaikutuksia myös lainarahalla toimiville asuntosijoittajille.

Asuntokauppa on käynyt odotettua hitaammin

Hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odotettiin elpyvän nyt syksyllä. Mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ole näkynyt.
Asuntokauppaa on voinut hillitä heinäkuun 2018 alusta voimaan astunut asuntolainojen lainakatto ja odotukset korkojen noususta.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet maltillista nousuaan. Kasvukeskuksissa hinnat kohoavat, mutta muualla kehitys on negatiivista.

Yksiöiden hinnat ovat kohonneet muita asuntoja nopeammin. Taustalla on pidempään jatkunut asuntosijoittamisen suosion kasvu,
joka on kohdistunut nimenomaan pieniin asuntoihin.

Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Lopputuloksena voi olla matalampi marginaali.
Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali maksuttatästä.

Lähde:Nordea

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »