Halvin sijoitusasuntolaina asunnon ostoon

|
Sijoitusasuntolainaa harkitsevan kannattaa valmistautua hyvin lainaneuvotteluihin.

Sijoitusasuntolainan hakuun kannattaa valmistautua hyvin.

Yhä useampi yksityishenkilö on kiinnostunut hankkimaan sijoitusasunnon, onhan viisaasti valittu sijoitusasunto hyvä suoja inflaatiolle. Sijoitusasuntolainan saaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Sijoitusasuntoa varten lainaa harkitsevan kannattaakin tehdä tuottosuunnitelmat valmiiksi lainan hakua varten.

Millainen sijoitusasunto kannattaa ostaa ja mistä?

Sijoitusasunnon kannattavuuteen vaikuttaa moni asia: alueen hintataso, vastikkeet, tuleva vuokratuotto, asunnon ja taloyhtiön kunto ja mahdolliset remontit.

Asunnon sijaintia kannattaa pohtia tarkkaan. Syrjäisemmiltä seuduilta asunnon saa edullisesti, mutta asunnon jälleenmyynti voi olla hankalaa, samoin vuokralaisten saanti. Sijoitusasunnon hankkiminen kasvukeskuksista ja näiden kehyskunnista onkin varmempaa.

Kaiken kaikkiaan sijoitusasunto on kannattava, jos vuokra kattaa yhtiövastikkeen, lainan takaisinmaksun ja verot, ja rahaa jää vielä käteen.

Sijoitusasuntolainan marginaali

Sijoitusasuntolainan marginaaliin vaikuttaa moni asia. Kuten asuntolainoissa, sijoitusasuntolainoissakin pankit tekevät aina henkilökohtaisen lainatarjouksen ja marginaalin hinta riippuu niin pankista, hakijasta kuin itse sijoitusasunnosta. Yleensä sijoitusasuntolainan marginaali on korkeampi kuin tavallisissa asuntolainoissa, sillä pankit arvioivat sijoitusasuntoihin liittyvän tavallisia asuntoja enemmän riskejä.

Asuntolainaa myöntäessään pankit tarkastelevat useita tekijöitä. Ensiksi asuntosijoittajalla täytyy olla omia säästöjä tai muita vakuuksia. Sijoitusasunto yleensä toimii sitä varten otetun lainan vakuutena noin 60–70 prosentin edestä asunnon hinnasta. Ostajalla tulee olla loppusumma joko säästöinä tai muuna vakuutena. Eli jos esimerkiksi on ostamassa 100 000 euron sijoitusasunnon, pitäisi olla noin 30 000 euroa omia säästöjä tai muita vakuuksia.

Pankit myös testaavat lainanhakijan riskinsietokykyä esimerkiksi remontteja tai vuokratulon katkeamista varten. Lisäksi pankit arvioivat asuntoa, asunnon arvon kehitystä ja millä paikkakunnalla sijoitusasunto sijaitsee, eli miten helposti asunnon saa myytyä.

Halvin sijoitusasuntolaina löytyy kilpailuttamalla

Sijoitusasuntoon haettava laina kannattaa kilpailuttaa usean pankin kesken halvimman lainan löytämiseksi. Pienikin ero sijoitusasuntolainan marginaalissa tuo merkittäviä säästöjä koko laina-aikana.

Helpoin tapa kilpailuttaa sijoitusasuntolaina on täyttää yksi hakemus Etua.fi-lainapalvelussa. Hakemus välitetään useille pankeille, jotka tekevät tarjouksen suoraan asiakkaalle. Palvelumme on ilmainen eikä se velvoita mitenkään.

Kilpailuta sijoitusasuntolaina helposti ja ilmaiseksi Etua.fi-palvelussa.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »