Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokauppa on hidastunut

20.4.2018

Suurissa kaupungeissa hinnat nousevat silti

Maaliskuussa 2018 käytettyjä asuntoja myytiin 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntokaupan hidastumisesta huolimatta asunnot kallistuvat silti suurissa kaupungeissa. Maaliskuun aikana myytiin yhteensä 4 748 käytettyä asuntoa.

Viime vuoteen nähden asunnot kallistuivat eniten Uudellamaalla (12 %). Pienempää nousua (5–7 %) nähtiin Keski-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kun hintakehitystä verrataan tämän vuoden helmikuuhun, hintojen nousu näyttää tasaantuneen. Helsingissä hinnat pysyttelivät maaliskuussa helmikuun tasolla ja vastaavasti Espoossa hinnat laskivat 1,6 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Vantaalle hintakehitys poikkesi selvästi muusta pääkaupunkiseudusta ja hinnat nousivat peräti 5,4 prosenttia helmikuuhun nähdän

Helsingissä käytetyn kerrostalon keskimääräinen neliöhinta on 5 255 euroa, Espoossa 3 549 euroa ja Vantaalla 2 798 euroa.
Muissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2 227 euroa.

Hinnat laskivat eniten Kanta-Hämeessä (6 %), Etelä-Savossa (9 %), Kainuussa (12 %) sekä Kymenlaaksossa, jossa asunnot halpenivat peräti 14 %.

Asuntojen hintojen kehitys pidemmällä ajanjaksolla tuo esiin asuntomarkkinoiden pirstaloitumisen. Vuodesta 2010 koko Suomen keskiarvo on noussut 5%. Nousu on ollut selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla, jossa hinnat ovat nousseet lähes 15%. Samaan aikaan aikaan peräti yhdeksessä maakunnassa asuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2010.

Asuntojen hintakehitystä on usein vaikea ennustaa pidemmän ajanjakson aikana. Tilastojen valossa on kuitenkin selvää, että erot paikkakuntien välillä ovat kasvaneet. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asunnon ostajan tulee harkita asunnon ostoa tarkkaan. Asuntolainaa nostettaessa kannattaa varautua siihen, että asunnon hinta ei lähivuosina välttämättä nouse ja tämä on huomioitava lainan vakuuksia arvioitaessa. Lainaa ei automaattisesti saa 90 prosenttia ostettavan asunnon arvosta, vaan omia säästöjä tarvitaan enemmän.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Kilpailuta uusi tai nykyinen asuntolainasi tästä

Asuntolainan kilpailutus voi tuoda merkittäviä säätöjä. Pienikin ero lainan marginaalissa vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin jopa tuhansia euroja. Uuden lainan lisäksi myös nykyisen asuntolainan voi kilpailuttaa yhtä kätevästi yhdellä nettihakemuksella. Mikäli paras tarjous tulee jostain muualta kuin nykyisestä pankista, ei pankin vaihtoa kannata pelätä. Uusi pankki huolehtii nykyisen lainan poismaksamisesta ja muista käytönnön järjestelyistä.

Lähteet: Talouselämä, Taloustaito

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi