Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokauppa on hidastunut

20.4.2018

Suurissa kaupungeissa hinnat nousevat silti

Maaliskuussa 2018 käytettyjä asuntoja myytiin 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntokaupan hidastumisesta huolimatta asunnot kallistuvat silti suurissa kaupungeissa. Maaliskuun aikana myytiin yhteensä 4 748 käytettyä asuntoa.

Viime vuoteen nähden asunnot kallistuivat eniten Uudellamaalla (12 %). Pienempää nousua (5–7 %) nähtiin Keski-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kun hintakehitystä verrataan tämän vuoden helmikuuhun, hintojen nousu näyttää tasaantuneen. Helsingissä hinnat pysyttelivät maaliskuussa helmikuun tasolla ja vastaavasti Espoossa hinnat laskivat 1,6 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Vantaalle hintakehitys poikkesi selvästi muusta pääkaupunkiseudusta ja hinnat nousivat peräti 5,4 prosenttia helmikuuhun nähdän

Helsingissä käytetyn kerrostalon keskimääräinen neliöhinta on 5 255 euroa, Espoossa 3 549 euroa ja Vantaalla 2 798 euroa.
Muissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2 227 euroa.

Hinnat laskivat eniten Kanta-Hämeessä (6 %), Etelä-Savossa (9 %), Kainuussa (12 %) sekä Kymenlaaksossa, jossa asunnot halpenivat peräti 14 %.

Asuntojen hintojen kehitys pidemmällä ajanjaksolla tuo esiin asuntomarkkinoiden pirstaloitumisen. Vuodesta 2010 koko Suomen keskiarvo on noussut 5%. Nousu on ollut selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla, jossa hinnat ovat nousseet lähes 15%. Samaan aikaan aikaan peräti yhdeksessä maakunnassa asuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2010.

Asuntojen hintakehitystä on usein vaikea ennustaa pidemmän ajanjakson aikana. Tilastojen valossa on kuitenkin selvää, että erot paikkakuntien välillä ovat kasvaneet. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asunnon ostajan tulee harkita asunnon ostoa tarkkaan. Asuntolainaa nostettaessa kannattaa varautua siihen, että asunnon hinta ei lähivuosina välttämättä nouse ja tämä on huomioitava lainan vakuuksia arvioitaessa. Lainaa ei automaattisesti saa 90 prosenttia ostettavan asunnon arvosta, vaan omia säästöjä tarvitaan enemmän.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Kilpailuta uusi tai nykyinen asuntolainasi tästä

Asuntolainan kilpailutus voi tuoda merkittäviä säätöjä. Pienikin ero lainan marginaalissa vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin jopa tuhansia euroja. Uuden lainan lisäksi myös nykyisen asuntolainan voi kilpailuttaa yhtä kätevästi yhdellä nettihakemuksella. Mikäli paras tarjous tulee jostain muualta kuin nykyisestä pankista, ei pankin vaihtoa kannata pelätä. Uusi pankki huolehtii nykyisen lainan poismaksamisesta ja muista käytönnön järjestelyistä.

Lähteet: Talouselämä, Taloustaito

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi