Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Vertaislainat – mitä ne ovat ja kuinka ne toimivat?

3.6.2021
Vertaislainat

Vertaislainat ovat yksi lainavaihtoehto rahoittaa arjen hankintoja ja omia unelmia. Lue tästä, miten vertaislainaaminen toimii!

Mikä on vertaislaina?

Vertaislaina tarkoittaa yksityishenkilön toiselle antamaa lainaa. Vertaislaina yhdistää lainanottajan, jolla on tarve lisärahoitukselle, sekä lainanantajan, joka haluaa sijoittaa rahansa lainaamalla ne eteenpäin. Vertaislaina eroaa näin monista tutummista lainamuodoista, kuten kulutusluotoista, joissa lainaraha tulee pankilta tai rahoitusyhtiöltä.

Vertaislainan antaja on siis yksityishenkilö, joka haluaa löytää rahalleen tuottoa kerryttävän sijoituskohteen. Esimerkiksi osakkeiden ja rahastojen lisäksi vertaislainat ovat yksi mahdollinen vaihtoehto saada jo hankittu pääoma tuottamaan lisää. Vertaislainassa tuotto syntyy korkotuloista, sillä kuten missä tahansa muussakin lainassa, maksaa lainan nostanut henkilö lainasta korkoa.

Vertaislainoissa tuotto voi olla sijoittajalle parempi ja vakaampi kuin muissa sijoituksissa, mutta myös muiden sijoitusten tavoin niihin liittyy riskejä. Mikäli lainan nostanut henkilö ei kykene maksamaan lainaa takaisin, voi tämä johtaa sijoitetun rahasumman menetykseen. Sijoittaja voi kuitenkin pienentää riskejä sijoittamalla rahansa useaan lainaan esimerkiksi vain yhden sijasta.

Miten vertaislainaa voi hakea?

Vertaislainaa voivat hakea henkilöt, jotka tarvitsevat rahoitusta arjen menoihin tai omien haaveiden toteuttamiseen. Kuten muissakin lainoissa esimerkiksi lainan saamiseen ja koron suuruuteen vaikuttavat muun muassa lainanhakijan taloudellinen tilanne sekä aiemmat mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.

Vertaislainaa voi saada suoraan yksityishenkilöitä, mutta tavallisimmin vertaislainaa haetaan niitä välittäviltä lainayhtiöiltä. Nykyaikana lainaa etsivien henkilöiden ja sijoituskohdetta etsivien lainaajien on helppo kohdata toisensa esimerkiksi verkossa, ja siksi yksityishenkilöt voivat siis sopia vertaislainasta periaatteessa myös keskenään ilman välikäsiä.

Usein kuitenkin vertaislainoissa välittäjänä toimii jokin palveluntarjoaja, jonka kautta laina haetaan ja myönnetään. Välissä toimivat yhtiöt tekevät lainausprosessista molemmille osapuolille helpomman ja turvallisemman. Käyttämällä näitä palveluntarjoajia on sekä lainanantajalla että lainaa hakevalla asiakkaalla enemmän vaihtoehtoja, joista valita.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Nämä lainayhtiöt kokoavat siis yhteen eri yksityishenkilöiden tarjoamat lainat ja niiden ehdot, joista lainanhakijat voivat sitten valita itselleen sopivimman vaihtoehdon, sekä tarjoavat myös monesti sijoittajille mahdollisuuden valita, mihin se rahansa haluavat sijoittaa. Välikätenä toimivat yhtiöt veloittavat osan tuotosta korvauksena palvelustaan.

Paljonko vertaislainaa voi saada ja millä ehdoilla?

Vertaislainoissa lainan määrä ja sen ehdot voivat vaihdella suuresti riippuen mistä lainan hakee, sillä eri lainayhtiöillä on erilaiset käytännöt. Tavallisimmin vertaislainaa voi hakea muutamista satasista enintään joihinkin kymmeniin tuhansiin euroihin saakka.

Myös lainojen korot, takaisinmaksuaika ja muut ehdot vaihtelevat suuresti riippuen mistä lainan nostaa. Näihin vaikuttavat lainayhtiön toimintatapojen lisäksi myös rahan sijoittajan suunnitelmat.

Vertaislainaa voi kulutusluottojen ja muiden lainojen tavoin hakea esimerkiksi autoa, remonttia tai lomamatkaa varten. Lainanottaja voi päättää lainan käyttötarkoituksen itse.

Hae lainaa Etuan kautta ja säästät kilpailuttamalla eri lainatoimijat!

Lue myös:

Onko pankkilaina aina edullisin vaihtoehto? Näillä vinkeillä valitset sopivimman lainan

Lue seuraavaksi


remonttien hinnat remontin rahoitus

Mitä remontti maksaa? Katso tästä suosituimpien remonttien hinnat

2.6.2023

Mitä Suomessa remontoidaan eniten ja paljonko remonttiin tulisi varata rahaa? Katso tästä yleisempien remonttien hinnat. Suosituimpia remontteja ovat erilaiset asuntojen sisäremontit, joista kylpyhuoneremontti on yleisin. Myös keittiöremontteja tehdään paljon. Kesällä tehdään enemmän ulkotöitä, […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


luottokortit luottokortti

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla ja milloin kulutusluotolla?

14.9.2022

Luottokortti on monen lompakosta löytyvä maksuväline, joka antaa joustoa omaan talouteen. Mutta milloin kannattaa käyttää luottokorttia ja milloin on järkevämpää harkita muita maksutapoja? Mitä tarkoittaa luottokortti? Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia […]


Copyright © 2023 Etua.fi