Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Pankkilaina: Onko se aina edullisin vaihtoehto? Näillä vinkeillä valitset sopivimman lainan

27.4.2021
Onko pankkilaina edullisin laina?

Vaikka moni kääntyy ensisijaisesti tutun pankin puoleen laina-asioissa, on eri vaihtoehdot hyvä punnita itselleen parhaan lainaratkaisun löytämiseksi.

Tarvitsetko lainaa, mutta et ole varma, onko pankkilaina aina edullisin vaihtoehto? Moni on tottunut laina-asioissa kääntymään perinteisten pankkien puoleen, mutta nykyisin lainamarkkinoilla on myös muita vaihtoehtoja, jotka saattavat sopia paremmin lainanhakijan tarpeisiin ja tilanteeseen.

Jos tarvitset lainaa esimerkiksi autoa, venettä, remonttia tai muita suurempia hankintoja varten, kannattaa sopivaa lainavaihtoehtoa miettiessä ottaa huomioon ainakin tarvittavan lainan suuruus, toivottu takaisinmaksuaika, lainan käyttötarkoitus sekä mahdolliset vakuudet, joita voit tarjota lainan vakuudeksi.

Miten valita omaan tarpeeseen sopivin pankkilaina?

Arjen isommat hankinnat voi rahoittaa joko vakuudellisella tai vakuudettomalla lainalla. Perinteisillä pankeilla on nykyään usein monipuolinen valikoima erilaisia lainavaihtoehtoja, joihin kuuluvat esimerkiksi vakuudelliset pankkilainat ja vakuudettomat kulutusluotot.

Vakuudettomia kulutusluottoja myöntävät perinteisten pankkien lisäksi myös muut pankit ja rahoitusyhtiöt. Nämä muut lainanmyöntäjät voivat olla perinteisiä pankkeja nopeampia ja joustavampia vaihtoehtoja erityisesti kiireellisessä lainan tarpeessa, sillä vakuuksia tai takaajia ei tarvita ja lainan voi parhaimmillaan saada tilille jopa saman päivän aikana. 

Perinteisten pankkien tarjoamissa pankkilainoissa tai kulutusluotoissa mahdolliset lainasummat voivat olla tiukemmin rajattuja, kun taas muilta toimijoilta kulutusluottoa voi olla mahdollista hakea toivomalleen summalle aina 500 eurosta jopa 60 000 euroon saakka. Vakuudettomissa kulutusluotoissa lainan käyttötarkoituksen voi päättää itse eikä sitä tarvitse etukäteen ilmoittaa.

Myös takaisinmaksuaika kannattaa ottaa huomioon lainaa valitessa, sillä muilta pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä on mahdollista saada vakuudettomiin lainoihin huomattavasti pidempi laina-aika kuin perinteisiltä pankeilta. Pienemmissä lainasummissa perinteiset pankit tarjoavat laina-ajaksi usein enintään noin viittä vuotta, kun taas muualta lainaan voi saada parhaimmillaan takaisinmaksuaikaa lähes 20 vuotta.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Jos sinulla on tarjota lainaan vakuuksia, tulee vakuudellinen pankkilaina yleensä kulutusluottoa edullisemmaksi, sillä korko on usein matalampi kuin vakuudettomissa kulutusluotoissa.

Oma taloudellinen tilanne vaikuttaa pankkilainan saamiseen ja hintaan

Mistä sitten löytyy edullisin kulutusluotto tai pankkilaina? Kun haet lainaa, pankit ja rahoitusyhtiöt perustavat sinulle tekemänsä lainatarjouksen arvioonsa takaisinmaksukyvystäsi ja taloudellisesta tilanteestasi. Lainaa ei siis myönnetä kaikille asiakkaille samalla korolla, joten lainan hinta riippuu hakijasta ja lainanmyöntäjästä. 

Tästä syystä sinulle tehdyt lainatarjoukset voivat erota tarjotun koron ja lainasumman perusteella riippuen pankin sinusta tekemästä arviosta. Osa pankeista voi siis tarjota sinulle lainaa edullisemmalla korolla tai tarjota suurempaa summaa lainaa. Siksi lainaa hakiessa on tärkeä kilpailuttaa eri vaihtoehdot, sillä kilpailuttaminen on ainoa tapa saada selville sinulle edullisin lainavaihtoehto. 

Lainanhakijan tulee monesti myös täyttää erilaisia kriteerejä esimerkiksi iän, tulojen ja velkojen osalta, jotta hänelle voidaan myöntää lainaa. Esimerkiksi kulutusluottoa hakevan lainanhakijan tulee yleensä olla vähintään täysi-ikäinen henkilö, jolla on säännölliset kuukausitulot sekä vakituinen asuinpaikka Suomessa. Maksuhäiriömerkintä on useimmilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä este lainan myöntämiselle, mutta poikkeuksiakin on.

Eri pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on erilaiset kriteerit lainanhakijoille, joten pyytämällä lainatarjouksia mahdollisimman monesta pankista ja rahoitusyhtiöstä, parannat mahdollisuuksiasi löytää sopiva laina. Vaikka et nimittäin täyttäisi yhden pankin kriteerejä, voit saada lainatarjouksia muilta pankeilta.

Muista aina vertailla lainat

Päädyitpä mihin lainavaihtoehtoon tahansa, kannattaa lainat aina kilpailuttaa ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Pyytämällä useamman lainatarjouksen varmistat, että löydät varmasti lainan edullisimmalla mahdollisella korolla ja parhailla lainaehdoilla.

Vaikka asuntolainat kuuluvat vain perinteisten pankkien valikoimaan, myös asuntolainat kannattaa aina kilpailuttaa ja vertailla eri pankkien tarjoamat vaihtoehdot. Pankkien tarjoama viitekorko on jokaiselle asiakkaalle sama, mutta lainan marginaali on aina asiakaskohtainen. Ahkera kilpailuttaja voi siis saada lainansa huomattavasti edullisemmalla marginaalilla pyytämällä lainatarjouksen useammalta pankilta.

Lainojen kilpailuttaminen on helppoa ja ilmaista. Etuan kautta voit kilpailuttaa lainat kätevästi yhdellä hakemuksella eli sinun tarvitsee siis täyttää tietosi vain yhteen lomakkeeseen saadaksesi tarjouksia monelta eri lainantarjoajalta.

Vertaile lainat Etuan kautta ja löydä edullinen laina jo tänään!

Lue seuraavaksi


Miten säästää rahaa

Miten säästää rahaa? 6 helppoa tapaa tehdä arjen säästöä

20.9.2023

Haluaisitko, että sinulle jäisi enemmän rahaa käteen joka kuukausi? Näillä helpoilla vinkeillä voit kerryttää säästöä joka kuukausi – kokeile heti! 1. Ole tarkkana ruokaostoksilla ja vältä hävikkiä Kotitalouksissa syntyy paljon ruokahävikkiä, mikä tarkoittaa, […]


Lainojen yhdistäminen

Kannattaako lainojen yhdistäminen? Katso, kuinka voit hyötyä yhdistämällä vanhat lainasi

19.9.2023

Onko sinulla kertynyt useampia lainoja maksettavaksi takaisin? Yhdistämällä lainasi voit säästää rahaa joka kuukausi – lue tästä jutusta, kuinka se onnistuu! Miksi lainat kannattaa yhdistää? Onko sinulla useita lainoja, joiden lyhentäminen vie ison […]


remonttien hinnat remontin rahoitus

Mitä remontti maksaa? Katso tästä suosituimpien remonttien hinnat

2.6.2023

Mitä Suomessa remontoidaan eniten ja paljonko remonttiin tulisi varata rahaa? Katso tästä yleisempien remonttien hinnat. Suosituimpia remontteja ovat erilaiset asuntojen sisäremontit, joista kylpyhuoneremontti on yleisin. Myös keittiöremontteja tehdään paljon. Kesällä tehdään enemmän ulkotöitä, […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi