Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022
asuntolainan koron nousu

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua.

Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun inflaation ja keskuspankkien ohjauskorkojen noston seurauksena. Korkojen nousu tarkoittaa, että asuntolainan lainanhoitokulut kasvavat.

Miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa käytännössä

Koron muutokset vaikuttavat erityyppisiin asuntolainoihin eri tavoin. Annuiteettilainassa ja tasalyhennyslainassa viitekoron nousu nostaa asuntolainan lyhennyksiä, tasaerälainassa taas laina-aika pitenee. Lisäksi se vaikuttaa, mihin viitekorkoon oma asuntolaina on sidottu.

Suomessa yleisin asuntolaina on 12 kuukauden euriboriin sidottu muuttuva annuiteettilaina, missä lainan korko päivitetään kerran vuodessa. Tänä vuonna 12 kk:n euribor on noussut nopeasti ja asiantuntijat ennustavat euriborin nousevan seuraavan
1–2 vuoden aikana 1,5 prosentin tai jopa 2,5 prosentin tasolle. Inflaatio kuitenkin vaikeuttaa ennustamista eikä kukaan tiedä, miten paljon tai nopeasti korot nousevat.

Korkojen nousu vaikuttaa sitä enemmän, mitä suurempi asuntolaina on. Asuntovelallisen onkin hyvä ennakoida korkojen nousun vaikutusta omaan talouteen erityisesti kun asumiskustannukset ovat muutenkin kallistumassa. Ja jo pieneltä tuntuva koron nousu asuntolainassa voi merkitä suurta summaa vuodessa.

Suuntaa-antavia esimerkkejä asuntolainan koron nousun vaikutuksesta

Jos asuntolainaa on 100 000 euroa (laina-aika 20 vuotta) ja lainan korko nousee 0,7 prosentista 1,5 prosenttiin, annuiteettilainan kuukausierä kasvaa 434 eurosta 469 euroon eli 35 eurolla. Vuodessa asuntolainan korkomenoihin menisi noin 420 euroa enemmän.

Jo taas annuiteettilainaa on 200 000 euroa (laina-aika 20 vuotta) ja lainan korko nousee 0,7 prosentista 2 prosenttiin, annuiteettilainan kuukausierä nousee 868 eurosta 985 euroon eli 117 eurolla. Tällöin asuntolainan korkomenot kasvavat 1 404 euroa vuodessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miten koron muutoksiin voi varautua

Ensimmäiseksi voi tarkistaa, minkä tyyppinen asuntolaina itsellä on ja mihin viitekorkoon oma asuntolaina on sidottu. Tämän jälkeen voi laskea, miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa oman lainan lyhennyseriin. Sen voi tehdä esimerkiksi Etuan asuntolainalaskurin avulla ja katsoa, miten paljon annuiteettilainan kulut kasvavat, jos korko nousee esimerkiksi 1, 2 tai 3 prosenttiyksikköä.

Seuraavaksi voi tarkastella omaa taloudellista tilannetta ja pohtia pystyykö nousseet asuntolainan lyhennykset maksamaan kivuttomasti muiden menojen ohella. Jos oma talous kiristyy liiaksi, voi katsoa, onko kaikki menoerät tarpeellisia ja voiko jostain menoista karsia. Kilpailuttamalla sopimuksia voi myös säästää, ja kilpailuttamalla ainakin varmistaa, että esimerkiksi vakuutuksista tai asuntolainasta ei maksa liikaa.

Lisäksi asuntolainaan voi ottaa pankilta maksullisen korkosuojauksen, joita ovat esimerkiksi korkokatto, korkoputki ja kiinteä korko. Asuntolainaa voi myös lyhentää mahdollisimman paljon korkojen ollessa vielä kohtuullisia. Ja jos oma taloudellinen tilanne sallii, asuntolainan koron nousun vaikutuksia voi ennakoida säästämällä kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoksi.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto ja se kannattaa myös nousevien korkojen aikana. Viitekoron päälle pankki laskee oman palkkionsa lainasta ja näissä marginaaleissa on suurta vaihtelua pankkien välillä. Pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda tuntuvan säästön vuodessa.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Etua.fi-vertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi ja vertailla asuntolainatarjousten yhteydessä myös pankkien tarjoamien korkosuojausten hintoja. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta.

Lue myös: Kiinteäkorkoinen asuntolaina – kannattaako kiinteä korko?

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi