Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mökkilainoja nostettiin paljon – kesäkuussa mökkilainan keskikorko oli 0,93 %

4.8.2021
Mökkilainoja nostettiin runsaasti. Mökkilainan korko on hieman kalliimpi kuin asuntolainan.

Suomalaiset ovat innostuneet hankkimaan mökkejä, mikä näkyy mökkilainojen kysynnän kasvuna. Tammi-kesäkuussa uusi mökkilainoja on nostettu 600 miljoonalla eurolla, mikä on
31 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.

Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan tammi–kesäkuussa 2021 meni kaupaksi 1 849 rantamökkiä. Kyseisenä ajanjaksona tehtyjen mökkikauppojen mediaanihinta oli 90 000 euroa.  

Lisääntynyt mökkien kysyntä näkyy myös vapaa-ajan asuntojen hintojen nousuna. Tammi–huhtikuun välisenä aikana mökkien keskihinta nousi 21 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Mökkilainan korko 2021

Uusien mökkilainojen keskikorko oli 0,93 prosenttia kesäkuussa 2021. Siten mökkilainat ovat hieman kalliimpia kuin asuntolainat (kts. asuntolainojen marginaalit),

Mökkilainojen marginaali vaihtelee asiakaskohtaisesti aivan kuten asuntolainoissa. Lainan marginaaliin vaikuttavat mm. pankin arvio asiakkaan maksukyvystä, aiempi asiakassuhde pankissa sekä mökin varustelutaso ja sijainti.

Vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet vuodesta 2014 asti. Kesäkuussa 2021 nostettujen uusien lainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 18 vuotta ja 8 kuukautta. Tämä on kymmenen kuukautta enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Mökkien suosio ei ole vain korona-ajan ilmiö

Ihmiset ovat hakeutuneet korona-aikana väljemmille seuduille, mutta kiinteistövälittäjien mukaan korona ei yksinään selitä mökkien kysynnän kasvua. Välittäjien mukaan kyseessä on jo ennen koronaa alkaneesta ilmiöstä, missä ihmiset hakeutuvat luonnon pariin hektisen elämän vastapainoksi.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Tyypillinen mökin ostaja on 40–50-vuotias, mutta myös nuoret aikuiset ovat innostuneet mökkeilystä. Helsingissä ja pk-seudulla asuvat hakevat vapaa-ajan asuntoja 200 kilometrin säteellä kotiosoitteesta, kun muualla Suomessa asuville sopivan mökkimatkan raja kulkee 100 kilometrissä.

Helsinkiläiset ovat kiinnostuneimpia Etelä-Suomen rannikkoseuduista. Hanko, Raasepori ja Kemiönsaari ovat halutuimpia alueita. Myös Kanta-Häme, Päijät-Häme, Loviisa ja Saimaa vetävät puoleensa. Mikkelin seutu on ollut erityisen suosittu ja myös Pohjois-Suomessa laskettelukeskuksien läheisyydessä  kauppa on käynyt hyvin.

Kilpailuta mökkilaina

Haaveiletko omasta mökistä? Mökkilainaa haetaan kuten asuntolainaa, ja lainan vakuutena on ostettava mökki.

Mökkilaina kannattaa kilpailuttaa halvimman mökkilainan löytämiseksi. Helpoin tapa kilpailuttaa kesämökkilaina on täyttää yksi lainahakemus Etua.fi-asuntolainapalvelussa.

Hakemus välitetään useille pankeille, jotka tekevät tarjouksen suoraan asiakkaalle. Pankin tarjous ei sido sinua mihinkään.  Myöskään palvelumme ei velvoita mitenkään ja on lisäksi täysin ilmainen.

Kilpailuta kesämökkilaina helposti ja ilmaiseksi Etua.fi-palvelussa.

Lähteet: Suomen Pankki, SP-koti

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi