Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mitä käy, jos lainaa ei voi maksaa takaisin? – Tietoa luottotiedoista

1.9.2023

Joskus elämässä sattuu ja tapahtuu – edessä voi olla tilanne, jossa lainaa ei voikaan enää lyhentää samalla tavalla kuin aikaisemmin. Mitä tapahtuu, jos lainaa ei voikaan maksaa pois suunnitelman mukaisesti, ja miten prosessi etenee ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä?

Tutustutaan tässä artikkelissa luottotietojen menettämisen prosessiin sekä hyödyllisiin vinkkeihin tilanteessa, jossa lainan maksu häiriintyy.

Lue myös: Miten luottotiedot saa takaisin?

mitä käy, jos lainaa ei voi maksaa takaisin? Tietoa luottotiedoista

Elämä voi yllättää huolellisenkin taloudenhoitajan

Liki 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä luottotietorekisterissä. Lukemasta n. 40 000 koostuu yrityksistä, mutta loput – lähes 360 000 – koostuvat yksityishenkilöistä, joiden merkintään johtaneet olosuhteet vaihtelevat merkittävästi. Takana voi olla odottamattoman taloustilanteen muuttumisen aiheuttanut yritystoiminnan kaatuminen, läheisen menehtymisestä syntyvät kustannukset, petoksen uhriksi joutuminen, tai moni muu yllättävä elämäntilanne, jota edes huolellisin taloudenhoitaja ei osaisi ennustaa.

Oli tilanne mikä tahansa, on tärkeää pyrkiä pysymään tilanteessa rauhallisena ja selvittää vaihtoehtoja. Usein hetkellisistä maksuvaikeuksista selviää jo reilusti ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä, ja vaikka merkintä tulisi, ei elämä suinkaan pääty siihen.

Vuoden 2022 loppupuolella voimaan astunut uusi laki kohtuullisti myös luottotietomerkinnän aiheuttamia seuraamuksia huomattavasti, ja tänä päivänä maksuhäiriömerkintä poistuu rekisteristä jo n. 1 kuukauden kuluttua (ennen 2-3 vuotta) viimeisen maksuerän suorittamisesta.

Miten maksuhäiriömerkintä syntyy?

Suurin osa suomalaisista varmasti tuntee jossain määrin lainan maksusuoritusten viivästymisen tai kokonaan maksamatta jäämisen seuraukset, mutta prosessissa on monta eri vaihetta ja maksuhäiriöitä on erilaisia.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Maksuhäiriömerkinnän syntymiseen kuluu aina vähintään 60 päivää erääntyneen laskun maksamatta jättämisestä, ja vähintään 21 päivää viimeisimmästä maksumuistutuksesta. Maksuhäiriömerkinnän syntymiseen vaikuttaa kuitenkin useampi tekijä, ja monessa tapauksessa prosessi voi kestää jopa kuukausia.

Maksuhäiriömerkintä voidaan kirjata kolmesta eri syystä:

  1. Ulosotto toteaa velallisen varattomaksi – Jos velkaasi on yritetty periä perintätoimiston kautta eikä maksusuorituksia kuulu, siirretään lasku ulosottoon. Ulosottoviranomainen arvioi tilanteesi ja pyrkii järjestelemään velkasi käytettävissä olevilla omaisuuserillä. Jos ulosottoviranomainen toteaa arvioinnin yhteydessä velallisen varattomaksi, ilmoittaa viranomainen luottorekisteriin ja maksuhäiriö kirjataan.
  2. Käräjäoikeuden päätös – Velkoja voi hakea käräjäoikeudesta laskulle tai velalle maksutuomion. Lasku on usein maksutuomiota haettaessa ollut perinnässä jo kuukausia, ja velalliselle on ilmoitettu prosessin alkamisesta sekä sen eri vaiheista useaan kertaan. Jos velkaa ei sovitella, määrää käräjäoikeus velalliselle maksutuomion, josta kirjataan maksuhäiriömerkintä.
  3. Luotonantajan ilmoitus – Kulutusluotoissa luotonantajalla on oikeus ilmoittaa velallisen maksuhäiriöstä suoraan luottotietorekisteriin, jos myöhästynyt maksu on ollut maksamatta vähintään 60 päivää, ja viimeisimmästä maksumuistutuksesta on kulunut vähintään 21 päivää. Jos maksua ei suoriteta näiden aikamääreiden puitteissa, voi velkoja ilmoittaa asiasta luottorekisteriin, josta kirjataan maksuhäiriömerkintä.

Luottotietorekistereitä ylläpitää suomessa Suomen Asiakastieto OY sekä Dun & Bradstreet OY (ent. Bisnode OY).

Lue lisää: Suomen Asiakastieto – Tietoa luottotiedoistaDun & Bradstreet OY

Miten luottotietomerkinnän voi välttää?

Omaa taloustilannetta on tärkeää seurata jakuvasti ja pyrkiä ennakoimaan mahdollisia maksuvaikeuksia jo ennen kuin ne pääsevät syntymään jos kontollasi on mitä tahansa maksuvelvoitteita – kun tilanne alkaa näyttämän siltä, että maksujen suoriutuminen voi hankaloitua lähitulevaisuudessa, kannattaa olla yhteydessä laskun lähettävään tahoon ja kertoa tilanteesi mahdollisimman aikaisin.

Jos tilanne on väliaikainen ja tiedät suoriutuvasi maksuista vaikkapa muutaman kuukauden kuluttua, on lainanmaksusta usein mahdollista sopia kohtuullisuuden rajoissa luotonmyöntäjän kanssa. Mitä nopeammin olet yhteydessä velkojaan, sen paremmassa asemassa olet maksujärjestelyiden onnistumisen suhteen – muista, että sinun maksukykysi turvaaminen on myös pankin etujen mukaista, joten pankki pyrkii varmasti auttamaan parhaansa mukaisesti.

Pankki voi myös neuvoa sinua ja tarjota ratkaisua omista palveluistaan, jos sellaisia on saatavilla.

Mitä tehdä, jos maksut ovat jo myöhässä?

Jos olet tilanteessa, jossa laskujen maksut ovat jo viivästyneet etkä kykene suoriutumaan seuraavien kuukausien velvoitteista, on tärkeää pysyä rauhallisena, tarkastella omaa taloutta kriittisesti, ja ryhtyä laatimaan toimintasuunnitelmaa velkatilanteen ratkaisemiseksi.

Jos kaipaat tarkempia ohjeita laskujen maksamiseen ja maksuongelmien selvittämiseen, voit hakea veloituksetonta neuvontaa Takuusäätiön kautta. Takuusäätiö tarjoaa puhelinneuvontaa, chat-neuvontaa, sekä kattavia ohjeita vaikeidenkin maksuongelmien ratkaisemiseen.

Lue kaikki ohjeet: Takuusäätiö – Ohjeita veloista selviytymiseen

Yhdistelylaina voi auttaa ennakointivaiheessa

Monelle suomalaiselle on kertynyt monia yksittäisiä lainoja joiden yhdistetty summa ei välttämättä ole kovinkaan suuri, mutta koska lainaa maksetaan usealle eri luotonantajalle, on lainojen yhdistetty kuukausierä usein varsin korkea velkamäärään suhteutettuna.

Yhdistelylaina voi olla yksinkertainen tapa selviytyä useammasta samanaikaisesta lainasta, sillä lainasummien yhdistäminen yhdeksi lainaksi mahdollistaa yleensä merkittävästi pienemmän kuukausierän kuin useampi yksittäinen laina.

Lue myös: Lainojen yhdistäminen on järkevää – yhdistelylaina tuo Juhalle satoja euroja säästöä

Myös yhdistelylainaa hakiessa tulee tarkastella omaa maksukykyä kriittisesti, aivan kuten mitä tahansa lainaa hakiessa – lainojen korkotasoja on hyvä vertailla, ja lainantarjoajat kannattaa aina kilpailuttaa. Yhdistelylainan myöntämisen edellytyksiin kuuluu myös se, että sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää.

Yhdistelylaina voi sopia sinulle esimerkiksi tilanteessa, jossa maksukykysi riittää vielä nykyisten lyhennystesi maksamiseen, mutta taloustilanteesi ei kestäisi nykytilassa suuria yllättäviä kuluja – lainat yhdistelemällä voit pienentää lainojen kokonaiserää, jotta säästöön ja muihin kustannuksiin jää enemmän rahaa kuukausittain.

Muista aina kilpailuttaa lainantarjoajat yhdistelylainaa hakiessa – Kilpailuta ja hae yhdistelylainaa heti!

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Copyright © 2024 Etua.fi