Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa jopa kuukaudessa

6.4.2022
Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu.

Maksuhäiriömerkintää koskeva lakiuudistus hyväksyttiin eduskunnassa huhtikuun alussa. Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu.

Jatkossa myös jokainen maksuhäiriömerkintä käsitellään itsenäisenä eli uusi maksuhäiriömerkintä ei pidennä vanhan merkinnän säilytysaikaa. Merkinnän säilytysajan lyhentäminen koskee sekä henkilö- että yritysluottotietoja.

Lakimuutoksen tarkoituksena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Maksuhäiriömerkintä kun voi vaikeuttaa esimerkiksi vakuutuksen, vuokra-asunnon tai jopa työpaikan saamista. Luottotietolain uudistuksella halutaan puuttua sellaisiin kohtuuttomiin tilanteisiin, missä maksuhäiriömerkintä säilyy, vaikka velka on maksettu.  

Uudistuksen myötä maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietojen ylläpitäjät ovat saaneet tiedon velan maksamisesta. Nyt maksuhäiriömerkintä kestää kahdesta neljään vuotta ja uusi merkintä voi pidentää säilytysaikaa.

Milloin uusi luottotietolaki astuu voimaan

Maksuhäiriömerkintää koskevaa uuden luottotietolain tarkkaa voimaantulopäivää ei vielä tiedetä. Maksuhäiriömerkintöjä koskee kuitenkin kuuden kuukauden siirtymäaika: Jos laki vahvistetaan kesään mennessä, muutokset voivat astua voimaan loppuvuodesta 2022.

Luottotietolakia sovelletaan takautuvasti. Tämä tarkoittaa, että kaikki sellaiset maksuhäiriömerkinnät häviävät, joiden velan maksusta on kulunut kuukausi.

Myös positiivista luottotietorekisteriä valmistellaan

Myös positiivinen luottotietorekisteri on valmisteilla. Sen oli alun perin tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan kuin uusi luottotietolaki, mutta maksuhäiriömerkintöjä koskevaa lakia nopeutettiin.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Positiivinen luottotietorekisteri on tietokanta, mihin on tarkoitus tallentaa tietoja yksityishenkilöiden tuloista ja luotoista. Rekisteristä rahoitusyhtiöt voivat reaaliaikaisesti tarkistaa lainanhakijan lainamäärät ja luottotiedot, jolloin luotonantajat voivat nykyistä helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa lainansa takaisin.

Tällä hetkellä hallituksen esitys positiivisesta luottotietorekisteristä on valiokuntakäsittelyssä. Laki on tarkoitus saada voimaan elokuussa 2022, mutta positiivinen luottotietorekisteri tulisi käyttöön vasta keväällä 2024.

Kotitalouksien ylivelkaantumista torjutaan

Uusi luottotietolaki ja positiivinen luottotietorekisteri kuuluvat hallituksen kotitalouksien ylivelkaantumista ehkäiseviin toimenpiteisiin. Muita toimia ovat esimerkiksi asuntolainojen takaisinmaksuajan rajaaminen 30 vuoteen. Sen sijaan velkakattoa, mikä olisi asettanut kotitalouksien veloille ylärajan vuositulojen pohjalta ja vaikeuttanut asuntolainan saantia, ei ole tulossa.

Taloyhtiölainoja aiotaan kyllä rajoittaa. Uudisrakentamisessa käytettävien taloyhtiölainojen pituudelle aiotaan asettaa 30 vuoden enimmäisaikarajoite, minkä lisäksi lyhennysvapaat kiellettäisiin ensimmäiset viisi vuotta rakennuksen valmistumisesta. Lisäksi uudisrakentamisessa taloyhtiölainan osuudelle asetettaisiin 60 prosentin rajoite suhteessa myytävien asuntojen velattomaan hintaan.

Lue myös: Luottotiedot takaisin

Lähteet: Eduskunta.fi, Kauppalehti, Yle

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Mikä on paras luottokortti? – Luottokorttivertailu 2024 

4.4.2024

Etua Oy selvitti Suomessa käytettävien luottokorttien luottorajat, lainakorot ja vuosimaksut vuonna 2024.


Copyright © 2024 Etua.fi