Luottotiedot takaisin

|
Luottotiedot takaisin saannin nopeus riippuu saadusta maksuhäiriömerkinnästä.

Luottotietojen takaisinsaanti riippuu saadusta maksuhäiriömerkinnästä, joita on eripituisia. Lue lisää luottotietojen takaisinsaannista tästä.

Luottotiedot voi saada takaisin nopeimmillaan heti kun velka on maksettu. Maksuhäiriömerkintöjä on kuitenkin erilaisia.

Luottotiedot takaisin – näin se tapahtuu

Luottotietojen takaisinsaantia ei voi nopeuttaa, sillä luottotiedot menettää määräajaksi. Luottotiedot takaisin voi saada vain maksamalla velan mahdollisimman nopeasti ja huolehtimalla, että uusia maksuhäiriömerkintöjä ei tule.

Tavallisesti luottotiedot menetetään kolmeksi vuodeksi eli maksuhäiriömerkintä näkyy omissa luottotiedoissa kolme vuotta. Jos tänä aikana saa uuden maksuhäiriömerkinnän, pidentää se ajan neljään vuoteen. Mutta jos on vain yksi maksuhäiriömerkintä ja maksaa velan pois, voi merkintä poistua kahden vuoden jälkeen. Velan maksaminen e siis poista saatua maksuhäiriömerkintää, mutta voi lyhentää merkinnän voimassaoloaikaa.

Niin sanotun suppean ulosoton ollessa kyseessä luottotiedot saa takaisin heti, kun lasku on maksettu. Samoin sosiaalisesta luotosta, yksityishenkilön velkajärjestelystä ja Takuusäätiön takauksesta johtuva merkintä poistuu, kun laina on maksettu takaisin.

Luottotietojen palautuminen

Luottotietojen palautuminen on mahdollista, kun maksuhäiriömerkinnän aika umpeutuu. Jos on maksanut maksuhäiriöön johtuneen velan pois, kannattaa omiin luottotietoihin pyytää ref-merkintä. Tätä voi pyytää kirjallisesti sitten kun on esittää todistus velan takaisinmaksusta.

Tieto maksetusta velasta voi helpottaa joidenkin asioiden hoitoa, esimerkiksi asunnon vuokraamista. Erityisesti kirjaus maksetusta velasta on tärkeää, jos on vain yksi maksuhäiriömerkintä. Tällöin maksuhäiriömerkintä poistuu kahdessa vuodessa kolmen vuoden sijaan. Samoin jos kyseessä on suppea ulosotto tai velka vanhentunut, poistuu maksuhäiriömerkintä heti kun velka on maksettu.

Omat luottotiedot voi tarkistaa kahdesta luottotietorekisteriä ylläpitävästä yrityksestä: Suomen Asiakastiedosta ja Bisnode Finlandista. Joskus velka näkyy vain toisessa luottotietorekisterissä ja siksi omat luottotiedot kannattaa pyytää molemmista yrityksistä. Luottotietojen tarkistaminen on maksutonta kerran vuodessa.

Maksuhäiriömerkintää ei saa hetkessä

Maksuhäiriömerkintä ei tule tietämättä eikä luottotietoja menetä hetkessä. Maksuhäiriömerkintä syntyy, jos on jättänyt laskun tai muun velan maksamatta ja tilanne on jatkunut pidempään.

Maksuhäiriömerkintä kirjataan rekisteriin sen jälkeen, kun laskua ei ole maksettu ja sille on haettu maksutuomio käräjäoikeudesta. Tämä ennen maksamatonta laskua on yritetty periä jo monta kertaa.

Maksuhäiriömerkinnän kestoon harkitaan muutosta. Jos lakimuutos toteutuu, voi tulevaisuudessa luottotiedot saada takaisin kuukauden päästä siitä, kun velat on maksettu. Jatkossa myös jokainen maksuhäiriömerkintä olisi itsenäinen, eikä pidentäisi maksuhäiriömerkinnän kestoa.

Elämä ilman luottotietoja on hankalampaa

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monin tavoin. Ilman luottotietoja voi olla vaikeaa saada esimerkiksi vuokra-asuntoa, vakuutuksia, puhelin- ja nettiliittymää. Se voi myös estää työn saannin, varsinkin töitä, joissa käsitellään rahaa.

Luottokortteja, osamaksua ja vakuudetonta lainaa ei voi saada, sillä maksuhäiriömerkinnän tarkoitus on pysäyttää velkaantuminen. Myös opintolainan tai asuntolainan saanti voi estyä.  Lainaa ei saa niin kauan kuin merkintä on voimassa riippumatta siitä, onko velat maksettu.

Sovi velkojan kanssa uudesta maksusuunnitelmasta

Laskun lähettäjään kannattaa olla yhteydessä heti, kun ei pysty maksamaan laskua tai lyhentämään lainaa takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti. Velkojan kanssa on usein mahdollista sopia uudesta maksusuunnitelmasta, sillä myös velkojan intressinä on saada sopimalla ratkaisu ennen oikeudellisia toimenpiteitä. Eli jos et ole maksanut laskuja ja saat tästä muistutuksia, ota heti yhteyttä velkojaan.

Omaan talouden hallintaan on hyvä muutenkin kiinnittää huomiota, ja budjetointi on yksi keino siihen. Kuukausimenot eivät saisi olla suuremmat kuin kuukausittaiset tulot, ja yllättäviin menoihin olisi hyvä olla säästettynä vararahastoa.

Uudella lainalla ei myöskään tulisi maksaa vanhojen lainojen lainakuluja. Jos on kertynyt useampi kulutusluotto, osamaksusopimus tai luottokorttivelka, voi harkita näiden yhdistämistä yhdeksi kokonaisuudeksi. Voit lukea luottojen yhdistämisestä täältä

Lue myös: Onko oman talouden hallinta vaikeaa? Laita budjettisi kuntoon näillä vinkeillä

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »