Onko oman talouden hallinta vaikeaa? Laita budjettisi kuntoon näillä vinkeillä.

|

Oman talouden hallinta voi tuntua vaikealta asialta, mutta sitä se ei ole. Näillä vinkeillä saat taloutesi tasapainoon. 

Oman talouden hallinnassa auttaa tulojen ja menojen seuranta.

Oman talouden hallinta ei ole monimutkaista. Jo omien kulujen seuraaminen auttaa pitämään tulot ja menot tasapainossa.

Oman talouden hallinnassa auttaa tulojen ja menon tarkastelu

Oman talouden hallinta kannattaa aloittaa omien kulutustottumusten tarkastelulla. Omia menoja voi seurata päivittäin, viikottain tai kuukausittain. Tärkeintä on löytää itselle sopiva rutiini.

Ensimmäiseksi on hyvä selvittää oma raha- ja velkatilanne. Luottokorttimaksujen, osamaksujen ja kulutusluottojen määrä on hyvä selvittää, samoin kuin oma maksukyky laskujen ja velkojen takaisinmaksuun.

Budjetin laadinta auttaa näkemään, mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu kuukausittain. Omia kulutustottumuksia katsomalla voi myös löytää yllättäviä menoeriä ja säästökohteita.

Talouden suunnittelu onnistuu kynällä ja paperilla, mutta hyvä keino on kirjata tulot ja menot taulukkoon. Netissä on myös monia ilmaisia taloussuunnitelmapohjia, esimerkiksi Marttojen sivuilla. Nykyään oman talouden hallintaan on myös monia mobiilisovelluksia. 

Karsi turhia menoja

Suoratoistoista, noutokahveista, ruokakuluista ja muista pienistä menoeristä voi koostua suurikin summa kuukaudessa. Turhat menot voi karsia tai ainakin laittaa katkolle.

Kilpailuta sopimuksesi

Puhelinliittymien, nettiyhteyksien, sähkösopimusten, vakuutusten ja muiden palveluntarjoajien maksuissa on eroja. Siksi hintojen vertailu ja säännöllinen kilpailuttaminen hyödyttää.

Laita menot tärkeysjärjestykseen

Kun näet milloin saat tuloja ja milloin laskut erääntyvät, niin maksa laskut ja lainat ajallaan. Jos rahat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun, voit yrittää neuvotella velkojien kanssa uuden maksusopimuksen.

Yhdistele lainasi

Yhdistelylainan hakeminen kannattaa, jos sinulla on useita kulutusluottoja,  osamaksusopimuksia tai luottokorttivelkaa. Yksi isompi laina monen pienen lainan sijaan helpottaa oman talouden hallintaa. Yhdistelylainalla voit säästää korkokuluja, kuukausi- ja tilinhoitomaksuja.

HAE ETUAN YHDISTELYLAINAA TÄSTÄ!

Lue asiakkaidemme kokemuksia yhdistelylainoista:

Yhdistelylainalla säästät lainanhoitokuluissa – näin Päivillä jää säästöön satasia kuussa

Lainojen yhdistäminen on järkevää – yhdistelylaina tuo Juhalle satoja euroja säästöä

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »