Onko oman talouden hallinta vaikeaa?

|

Laita budjettisi kuntoon näillä vinkeillä.

Vinkit oman talouden hallintaanLomalla rahankäyttö on monille meistä huolettomampaa. Matkat, festarit, syömiset ja juomiset ovat voineet kurittaa taloutta niin paljon, että kukkaron pohja näkyy loman jälkeen. Arjen koittaessa rahaa pitäisi kuitenkin löytyä erääntyvien laskujen maksuun. Näillä vinkeillä saat taloutesi tasapainoon loman jälkeen.

Tee suunnitelma velkojen takaisinmaksuun

Ensimmäiseksi on hyvä katsoa tosiasioita silmiin ja selvittää oma raha- ja velkatilanne. Luottokorttimaksujen, osamaksujen, pikavippien ja kulutusluottojen määrä on hyvä selvittää, samoin kuin oma maksukyky laskujen ja velkojen takaisinmaksuun.

Budjetin laadinta auttaa näkemään, mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu kuukausittain. Omia kulutustottumuksia katsomalla voi myös löytää yllättäviä menoeriä ja säästökohteita.

Talouden suunnittelu onnistuu kynällä ja paperilla, mutta hyvä keino on kirjata tulot ja menot taulukkoon. Netissä on monia ilmaisia taloussuunnitelmapohjia, esimerkiksi Marttaliitolla.

Karsi turhia menoja

Suoratoistoista, noutokahveista, ruokakuluista ja muista pienistä menoeristä voi koostua suurikin summa kuukaudessa. Turhat menot voi karsia tai ainakin laittaa katkolle.

Kilpailuta sopimuksesi

Puhelinliittymien, nettiyhteyksien, sähkösopimusten, vakuutusten ja muiden palveluntarjoajien maksuissa on eroja. Siksi hintojen vertailu ja säännöllinen kilpailuttaminen hyödyttää.

Laita menot tärkeysjärjestykseen

Kun näet milloin saat tuloja ja milloin laskut erääntyvät, niin maksa laskut ja lainat ajallaan. Jos rahat eivät riitä kaikkien velkojen maksuun, voit yrittää neuvotella velkojien kanssa uuden maksusopimuksen.

Yhdistele lainasi

Yhdistelylainan hakeminen kannattaa, jos sinulla on useita kulutusluottoja, pikavippejä tai osamaksuja. Yksi isompi laina monen pienen lainan sijaan helpottaa oman talouden hallintaa. Yhdistelylainalla voit säästää korkokuluja, kuukausi- ja tilinhoitomaksuja.

Hae Etuan yhdistelylainaa tästä.