Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mistä lainaa yli 75-vuotiaana? – Näin haet lainaa eläkkeellä

6.9.2023

Rahoituksen tarve ei katso ikää tai elämäntilannetta. Monesti kuulee sanottavan, että eläkeläisenä ei saa enää lainaa, mutta todellisuudessa lainansaannin yläikärajaa ei juuri koskaan ole määritelty lainkaan. Tutustutaan tässä artikkelissa eritoten Etuan palvelun kautta yli 75-vuotiaille myönnettäviin lainoihin sekä ikään liittyviin väärinkäsityksiin.

Lue myös: Mistä lainaa eläkeläiselle? – löydä edullinen laina kilpailuttamalla

Miten yli 75-vuotiaana saa lainaa? Voiko yli 75-vuotiaana hakea asuntolainaa?

Vaikuttaako ikä lainan myöntämiseen?

Pelkkä ikä ei vaikuta lainahakemuksen hyväksymiseen. Rahoituksen myöntävä pankki käsittelee kaikkia vastaanottamiaan hakemuksia yhdenvertaisesti, ja jokaiselle hakijalle tehdään henkilökohtaisten tietojen perusteella kokonaisarvio luottokelpoisuudesta sekä lainanmaksukyvystä.

Yhdenvertaisuuslain säädökset kieltävät minkä tahansa alan yritystä syrjimästä asiakkaita iän lisäksi monen muun piirteen perusteella, ja myös pankkien on otettava huomioon yhdenvertaisuuslain pykälät luottopäätöstä tehdessään. Näin ollen jokainen hakemus käsitellään erikseen, ja luottopäätös tehdään aina pankin tekemän henkilökohtaisen riskiarvion perusteella – ikä ei kuitenkaan yksinään ole este lainahakemuksen täyttämiselle, eikä lainan myöntämiselle.

Pankkien tulee kuitenkin noudattaa myös rahoitusalan säädöksiä, joiden mukaan luotonmyöntäjän tulee aina arvioida jokainen rahoitushakemus huolellisesti niin, että rahoituksen hakija kykenee selviytymään maksusuorituksista koko lainasopimuksen ajan. Säädösten mukaan pankkien tulee arvioida mm. hakijan tulotasoa, tulonlähdettä, sekä muita oleellisia tekijöitä.

Pankin näkökulmasta eläkkeellä oleminen ei kuitenkaan ole luottokelpoisuutta tai maksukykyä heikentävä tekijä – monet luotonmyöntäjät peräti kehuvat, että eläke on yksi varmimmista tulonlähteistä, ja näin ollen pankin kannalta positiivinen asia.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Luottopäätökset tehdään siis yli 75-vuotiaille tehdään samoin perustein kuin minkä tahansa ikäiselle, eli aiemmin mainitun henkilökohtaisten tietojesi pohjalta tehtävän kokonaisarvion perusteella. Suomessa pankkien lainanmyöntämisprosesseja sekä niissä käytettäviä menetelmiä valvoo Finanssivalvonta.

Lue myös: Miksi en saa lainaa? Katso yleisimmät syyt lainahakemuksen hylkäämiseen

Vaikuttaako ikä lainan määrään tai maksuaikaan?

Pelkkä ikä itsessään ei vaikuta myöskään laina-aikaan tai -määrään. Eläkeläisten tulotasot ovat kuitenkin usein työssäkäyvää väestöä alhaisempia, joka voi vaikuttaa myönnettävän luoton määrään sekä laina-aikaan.

Luotonmyöntäjän tulee varmistua siitä, että myönteisen luottopäätöksen saaneella henkilöllä on valmiudet selviytyä lainan maksueristä, joten tulojen määrä vaikuttaa oleellisesti myönnettävissä olevaan lainan määrään sekä laina-aikaan.

Mistä lainaa voi hakea yli 75-vuotiaana?

Lainaa voi hakea myös eläkeiässä miltä tahansa luotonantajalta aivan kuten työikäisenäkin. Myönnettävä lainamäärä ja sopiva laina-aika selviää ainoastaan pyytämällä luottopäätös rahoitusyhtiöltä.

Luottopäätökseen voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten:

  • Hakijan tulotaso
  • Tulonlähde
  • Tulojen säännöllisyys
  • Mahdolliset käytettävissä olevat vakuudet (esim. asuntolaina)
  • Hakijan muu varallisuus
  • Hakijan muut lainat sekä elämisen kustannukset

Etuan palvelun avulla voit kilpailuttaa lainantarjoajat ja saada yhdellä hakemuksen luottopäätöksen sekä lainatarjouksen useammalta pankilta helposti ja nopeasti.

Hae lainaa ja kilpailuta lainantarjoajat nyt!

Voiko yli 75-vuotiaana saada asuntolainaa?

Asuntolainahakemuksen täyttämiseen ei ole yläikärajaa, joten myös asuntolainan hakeminen on mahdollista minkä ikäisenä tahansa. Aivan kuten muissa luotoissa, tehdään luottopäätös myös asuntolainahakemuksen kohdalla käytettävissä olevien tietojen pohjalta tehdyn kokonaisarvion perusteella.

Ikä ei kuitenkaan ole este asuntolainan myöntämiselle, jos pankki katsoo muiden ehtojen täyttymisen lisäksi tulotasosi sekä käytettävissäsi olevat vakuudet riittäviksi.

Milloin eläkeläiselle ei myönnetä lainaa?

Eläkeläisiä koskevat samat ehdot kuin työssäkäyviä lainanhakijoita, eli hakemus voidaan hylätä esimerkiksi jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä tai hakijan tulotaso ei luotonmyöntäjän arvion mukaan riitä lainan maksusuoritusten hoitamiseen. Myös olemassa olevat velat sekä käytettävissä olevat vakuudet voivat vaikuttaa luoton myöntämiseen.

Etkö saanut lainatarjousta omasta pankistasi? Kilpailuta lainantarjoajat Etuan kautta ja voit saada yhdellä hakemuksella useamman lainatarjouksen kerralla – Täytä hakemus nyt!

Usein kysyttyä – Lainaa yli 75-vuotiaalle

Voiko yli 75-vuotiaana hakea asuntolainaa?

Kyllä voi. Ikä ei ole este lainahakemuksen täyttämiselle, ja luottopäätös tehdään hakijan tietojen pohjalta tehtävän kokonaisarvion perusteella.

Mistä voin hakea lainaa yli 75-vuotiaana?

Voit hakea lainaa miltä tahansa luotonmyöntäjältä, aivan kuten minkä tahansa ikäisenä. Helpoiten haet lainaa täyttämällä lainahakemuksen Etuan palvelun kautta. Voit saada yhdellä hakemuksella useamman lainatarjouksen.

Vaikuttaako ikä lainan määrään tai laina-aikaan?

Ikä ei itsessään vaikuta lainan määrään tai laina-aikaan. Pankki tekee luottopäätöksen aina hakemuskohtaisesti, ja päätökseen vaikuttavat samat tekijät kuin muillakin hakijoilla.

Miksi minulle ei myönnetty lainaa?

Hakemasi lainasumma voi olla liian suuri, tulosi voivat olla liian alhaiset, tai luottotiedoissasi voi olla merkintä. Perusteita lainahakemuksen hylkäämiselle voit tiedustella hakemuksen arvioineelta luotonmyöntäjältä.

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Copyright © 2024 Etua.fi