Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mistä lainaa 18-vuotiaalle?

4.9.2023
Mistä lainaa 18-vuotiaalle?

18-vuotiaalle voidaan myöntää lainaa tietyin ehdoin. Lue lisää tästä.

18-vuotias voi saada lainaa, kunhan hakijalla on vakaat tulot sekä moitteeton maksuhistoria.

Milloin 18-vuotiaalla voi olla tarvetta lainalle?

18-vuotias voi pohtia lainan ottamista monessa eri tilanteessa, sillä kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollista tukea lapsiaan rahallisesti eikä säästöjäkään ole ehtinyt juuri kertyä.

Ajokortin hankinta ja auton osto ovat tyypillisiä tilanteita, missä 18-vuotias hakee lainaa. Erityisesti auton hankintaan liittyvät kulut ovat suuria, ja tällöin laina voi olla tarpeen.

Nuori voi hakea lainaa opiskelua ja ensimmäistä asuntoa varten. Tietokoneen, elektroniikan sekä huonekalujen ostoon voi tarvita lisärahoitusta, samoin vuokratakuuseen.

Harrastuskulujen kattamiseen voidaan myös hakea lainarahaa. Esimerkiksi urheilussa tai musiikin harrastamisessa voidaan tarvita melko hintaviakin välineitä.

Lisäksi laina voi tulla kyseeseen äkillisissä menoissa, kuten auton korjaamisessa tai terveysmenojen rahoittamisessa. Onpa 18-vuotias ottanut lainaa yrityksen perustamiseenkin tai muun isomman projektin toteuttamiseen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Mistä lainaa 18-vuotiaalle?

18-vuotias voi hakea lainaa valtion takaamana opintolainana, vakuudellisena pankkilainana tai vakuudettomana kulutusluottona, jos vain lainan saannin perusedellytykset muuten täyttyvät. Vakuudellisen ja vakuudettoman kulutusluoton saannin minimivaatimukset ovat, että hakija on vähintään 18-vuotias, hänellä on riittävät ja säännölliset tulot ja hän on hoitanut raha-asiansa hyvin.

Vakuudellista pankkilainaa varten tarvitaan omaisuutta lainan vakuudeksi ja sitä varten vanhemmat voivat antaa asunnon, mökin tai kiinteistön lainan vakuudeksi. Tämän lisäksi voi olla takaus, mutta henkilötakauksen käyttö lainan vakuutena on vähentynyt.

Isompaa hankintaa voi myös rahoittaa liikkeen tarjoamalla rahoituksella. Kolmas vaihtoehto on kulutusluotto. Tämä on yleensä netistä haettava laina, joka myönnetään ilman vakuuksia.

Onpa sitten rahoittamassa hankintaansa pankin lainalla tai kaupan tarjoamalla rahoituksella, lainan sopimusehdot kannattaa lukea läpi. Eri lainatyypit eroavat niin kulujen kuin vaadittavien vakuuksien suhteen ja ehdot vaihtelevat lainayhtiöittäin.

Valtion takaama opintolaina on edullisempi vaihtoehto kuin muut lainat, sillä korko on alhainen ja takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päätyttyä. Opintolainaan voi saada valtiontakauksen, jos saa opintorahaa tai aikuiskoulutustukea.

Vakuudettomissa kulutusluotoissa ei nimensä mukaisesti vaadita vakuuksia tai takaajia, ja siksi niissä on vakuudellisia lainoja korkeampi korko. Liikkeiden tarjoamissa osamaksurahoituksissa ehdot vaihtelevat kaupoittain. Näissä osamaksuissa on usein korotonta maksuaikaa tietyn ajan, minkä jälkeen rahoitus voi olla yllättävän kallista.

Lue lisää: Kulutusluotto vai liikkeen rahoitus -kumpi kannattaa? 

Autolaina 18-vuotiaalle

Auton osto on yleisempiä syitä 18-vuotiaalle hakea lainaa. Oma pankki voi myöntää autolainaa 18-vuotiaalle tietyin ehdoin ja jos on ostamassa autoa jostain liikkeestä, tarjoaa se yleensä osamaksurahoitusta. Jos taas on ostamassa autoa yksityiseltä, vakuudeton kulutusluotto voi olla ainoa tapa rahoittaa auto.

Vakuudeton autolaina on helppo vaihtoehto alemman hintaluokan autoa ostavalle ja auton hankintaa lyhyellä aikataululla harkitsevalle.  Vakuudetonta autolainaa varten ei tarvitse olla vakuuksia tai käsirahaa, ja lainan saa käyttöönsä nopeasti.

Lue myös: Autolainan korko on noussut rajusti 

Mitä tarvitaan, jotta voi hakea lainaa 18-vuotiaana?

Minimivaatimukset lainan hakemiselle 18-vuotiaana on samat kuin muillekin. Lainaan hakuun vaaditaan täysi-ikäisyyden lisäksi säännöllisiä ja riittäviä tuloja, puhtaita luottotietoja ja hyvin hoidettuja raha-asioita. Lisäksi täytyy olla vakituinen osoite Suomessa, suomalainen pankkitili ja verkkopankkitunnukset.

Pankit ja lainayhtiöt tekevät aina hakijakohtaisen lainapäätöksen. Lainayhtiöiden päätöksiin vaikuttaa lainanhakijan kokonaistilanne kuten tulot, menot, työtilanne, maksuhistoria ja lainojen määrä. Näiden tietojen pohjalta lainayhtiö arvioi hakijan lainan takaisinmaksukykyä.

Ennen lainan hakemista on hyvä pohtia niin lainan tarpeellisuutta kuin omaa taloudellista tilannetta. Jos pakollisten kuukausittaisen menojen jälkeen kykenee maksamaan lainaa takaisin ilman ongelmia, on lainan haku järkevällä pohjalla.

Kuinka todennäköistä on saada lainaa 18-vuotiaana?

Lainan saaminen 18-vuotiaana voi olla haastavaa, sillä silloin ei välttämättä ole riittäviä ja säännöllisiä tuloja sujuvan lainan takaisinmaksun varmistamiseksi. Tästä syystä monilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä on alaikärajana 20 vuotta tai 23 vuotta. On kuitenkin pankkeja, jotka myöntävät lainaa 18-vuotiaille.

18-vuotiaalle lainan saanti on vaikeampaa myös siksi, että hakijalla ei ole vielä kertynyt luottohistoriaa. Tällöin pankki ei voi arvioida hakijan luottokelpoisuutta ja lainan myöntäminen nuorelle on pankin näkökulmasta riskialttiimpaa.

Jos hakijalla on tarjota lainaan vakuuksia tai takaajia, voi lainan saaminen olla helpompaa. Vakuuksien hankkiminen voi olla kuitenkin hankalaa.

Pienempien lainojen saaminen 18-vuotiaalle on todennäköisempää kuin suurien. Mutta hieman suuremmankin lainan, kuten autolainan saaminen ei ole täysin poissuljettu, jos hakijalla on vain säännölliset ja riittävät tulot.

Esimerkiksi jos on osa-aikaisesti työskentelevä opiskelija, on lainan saanti mahdollista, kunhan palkkatulot ovat riittävät. Todennäköisyys saada lainaa 18-v. vain kasvaa, jos hakijalla on vakituinen kokopäivätyö ja tuloja tarpeeksi lainan kuukausittaiseen takaisinmaksuun.

Pankit arvioivat lainanantoa aina asiakaskohtaisesti. Näin lainan saamisen saa loppupeleissä selville vain lainaa hakemalla. Lainan hakeminen ei sido nostamaan tarjottua lainaa.

Ja jos jostain pankista on saanut jo kielteisen lainapäätöksen, voi lainaa saada vielä toisesta rahoitusyhtiöstä. Lainayhtiöiden luotonantoperusteet nimittäin vaihtelevat pankeittain ja jos lainaa todella tarvitsee, kannattaa sitä kysyä useammasta paikasta.

Kilpailuta ja vertaile lainojen korkoja halvimman mahdollisen lainan saamiseksi

Lainojen korot voivat vaihdella paljon rahoitusyhtiöittäin, joten on tärkeää vertailla eri lainanantajien tarjouksia. Vakuudettomia kulutusluottoja on vaivatonta kilpailuttaa lainavertailupalvelun, kuten Etuan avulla. Sinun tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus nettisivuillamme ja saat lainapäätöksen useasta pankista samalla kertaa.

Ennen lainan hakemista on hyvä laskea omat kuukausittaiset tulot ja menot, jotta pystyt määrittelemään, kuinka suurta lainaa voit kuukausittain maksaa ongelmitta takaisin. Apuna voit käyttää sivuillamme olevaa lainalaskuria. Muuttamalla laskurissa lainan määrää ja laina-aikaa näet, kuinka suuri kuukausierä lainasta tulee kuukausittain lyhennettäväksi.

Kun tiedät lainan määrän ja takaisinmaksuajan, siirry hakemuslomakkeeseen. Täytä kaikki tiedot, tarkista ja lähetä hakemus. Sitten voit jäädä odottamaan tarjouksia. Palvelumme on ilmainen eikä velvoita mihinkään.

Voiko 18-vuotias ottaa lainaa?

18-vuotias voi ottaa lainaa, kunhan sinulla on vakituinen osoite Suomessa, sinulla on säännölliset ja riittävät kuukausitulot, puhtaat luottotiedot ja realistinen suhtautuminen lainan takaisinmaksuun.

Ennen lainahakemuksen täyttämistä on hyvä laskea omat kuukausittaiset tulosi ja menosi, jotta tiedät, kuinka suurta lainaa voit kuukausittain maksaa ongelmitta takaisin. Lainayhtiöt tekevät aina asiakaskohtaisen lainapäätöksen ja lainan saannin tietää vain lainaa hakemalla.

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi