Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan stressitesti määrää asuntolainan suuruuden

28.12.2021
Asuntolainan stressitesti on pankkien tekemä maksuvaralaskelma asiakkaan asuntolainan takaisinmaksukyvystä.

Asuntolainan stressitestin avulla pankit päättävät, kuinka suuren asuntolainan hakija voi saada. Lue lisää, miten pankit tekevät asuntolainan stressitestin.

Asuntolainan stressitesti on perustana pankkien asuntolainapäätökselle eli sille, kuka voi saada asuntolainaa ja kuinka paljon.

Asuntolainan stressitestillä pankit arvioivat lainan takaisinmaksukykyä

Asuntolainan stressitesti on pankkien jokaiselle asuntolainahakijalle tekemä maksuvaralaskelma siitä, riittävätkö hakijan tulot lainan lyhentämiseen myös korkojen noustessa. Tämän stressitestin pankit tekevät 6 %:n korkotasolla.

Asuntolainoja maksetaan takaisin pitkään, keskimäärin yli 20 vuotta. Tänä aikana korkotasot ehtivät muuttua. Siksi pankkien täytyy Finanssivalvonnan eli Fivan stressitestin suositusten mukaisesti varmistua siitä, että lainanottaja kykenee maksamaan asuntolainaa takaisin myös korkotason noustessa.

Asuntolainaneuvottelussa pankki tekee laskelman siitä, miten asiakas kykenee maksamaan takaisin asuntolainaa, jos lainan korko nousee 6 %:iin laina-ajan ollessa 25 vuotta. Nyrkkisääntönä on, että enintään noin kolmasosa nettotuloista saisi kulua asuntolainan lyhennyksiin. 

Asuntolainan myönnössä kokonaisuus ratkaisee. Jos hakijalle jää asuntolainan lyhennysten ja muiden menojen jälkeen ainoastaan vähän rahaa elämiseen, liittyy pankin näkökulmasta tähän riskejä. Tällöin asiakas saa todennäköisesti vähemmän asuntolainaa kuin hakija, jolla jää pakollisten menojen jälkeen enemmän rahaa käyttöön.

Voit tehdä asuntolainan stressitestin laskurilla

Asuntolainalaskurin avulla voi tehdä itselleen asuntolainan stressitestin. Laskurin avulla voi hahmotella suuntaa-antavasti koron nousun vaikutusta asuntolainan kuukausierään ja katsoa, millainen asuntolainan kuukausierä olisi eri asuntolainan määrillä, korkotasoilla ja laina-ajoilla.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Laskurin avulla voi katsoa, miten paljon lainanhoitomenot kasvavat, jos korko nousee
1–2 prosenttiyksikköä. Esimerkiksi jos 200 000 euron ja 20 vuoden annuiteettilyhenteisessä asuntolainassa korko nousee 0,7 prosentista 2 prosenttiin, kasvaa kuukausierä 868 eurosta 985 euroon.

Kun on tehnyt asuntolainan stressitestin laskurilla, voi arvioida omaa korkojen nousun sietokykyä ja tarvittaessa varautua korkojen nousuun. Pankit tarjoavat maksullisia tuotteita korkosuojaukseen, mutta ilmainen keino on säästää puskurirahastoa asuntolainan lyhennyksen ohella.

Asuntolainan kilpailuttaminen säännöllisin väliajoin on myös järkevää. Vanha asuntolaina kannattaa kilpailuttaa aika ajoin, sillä pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa. Erityisesti asuntolainan pitkän takaisinmaksuajan kuluessa maksetulla marginaalilla on merkitystä.

Kilpailuta asuntolaina Etua.fi-palvelussa

Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi maksutta. Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa tästä.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluotonvälittäjä.

Lue myös:

Asuntolainan määrä ja tulot – kuinka paljon asuntolainaa voi saada?

Asuntolainan korkosuojaus – mitä korkosuojaus tarkoittaa ja miten korkojen nousulta voi suojautua?

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi