Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan stressitesti määrää asuntolainan suuruuden

28.12.2021
Asuntolainan stressitesti on pankkien tekemä maksuvaralaskelma asiakkaan asuntolainan takaisinmaksukyvystä.

Asuntolainan stressitestin avulla pankit päättävät, kuinka suuren asuntolainan hakija voi saada. Lue lisää, miten pankit tekevät asuntolainan stressitestin.

Asuntolainan stressitesti on perustana pankkien asuntolainapäätökselle eli sille, kuka voi saada asuntolainaa ja kuinka paljon.

Asuntolainan stressitestillä pankit arvioivat lainan takaisinmaksukykyä

Asuntolainan stressitesti on pankkien jokaiselle asuntolainahakijalle tekemä maksuvaralaskelma siitä, riittävätkö hakijan tulot lainan lyhentämiseen myös korkojen noustessa. Tämän stressitestin pankit tekevät 6 %:n korkotasolla.

Asuntolainoja maksetaan takaisin pitkään, keskimäärin yli 20 vuotta. Tänä aikana korkotasot ehtivät muuttua. Siksi pankkien täytyy Finanssivalvonnan eli Fivan stressitestin suositusten mukaisesti varmistua siitä, että lainanottaja kykenee maksamaan asuntolainaa takaisin myös korkotason noustessa.

Asuntolainaneuvottelussa pankki tekee laskelman siitä, miten asiakas kykenee maksamaan takaisin asuntolainaa, jos lainan korko nousee 6 %:iin laina-ajan ollessa 25 vuotta. Nyrkkisääntönä on, että enintään noin kolmasosa nettotuloista saisi kulua asuntolainan lyhennyksiin. 

Asuntolainan myönnössä kokonaisuus ratkaisee. Jos hakijalle jää asuntolainan lyhennysten ja muiden menojen jälkeen ainoastaan vähän rahaa elämiseen, liittyy pankin näkökulmasta tähän riskejä. Tällöin asiakas saa todennäköisesti vähemmän asuntolainaa kuin hakija, jolla jää pakollisten menojen jälkeen enemmän rahaa käyttöön.

Voit tehdä asuntolainan stressitestin laskurilla

Asuntolainalaskurin avulla voi tehdä itselleen asuntolainan stressitestin. Laskurin avulla voi hahmotella suuntaa-antavasti koron nousun vaikutusta asuntolainan kuukausierään ja katsoa, millainen asuntolainan kuukausierä olisi eri asuntolainan määrillä, korkotasoilla ja laina-ajoilla.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Laskurin avulla voi katsoa, miten paljon lainanhoitomenot kasvavat, jos korko nousee
1–2 prosenttiyksikköä. Esimerkiksi jos 200 000 euron ja 20 vuoden annuiteettilyhenteisessä asuntolainassa korko nousee 0,7 prosentista 2 prosenttiin, kasvaa kuukausierä 868 eurosta 985 euroon.

Kun on tehnyt asuntolainan stressitestin laskurilla, voi arvioida omaa korkojen nousun sietokykyä ja tarvittaessa varautua korkojen nousuun. Pankit tarjoavat maksullisia tuotteita korkosuojaukseen, mutta ilmainen keino on säästää puskurirahastoa asuntolainan lyhennyksen ohella.

Asuntolainan kilpailuttaminen säännöllisin väliajoin on myös järkevää. Vanha asuntolaina kannattaa kilpailuttaa aika ajoin, sillä pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa. Erityisesti asuntolainan pitkän takaisinmaksuajan kuluessa maksetulla marginaalilla on merkitystä.

Kilpailuta asuntolaina Etua.fi-palvelussa

Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi maksutta. Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa tästä.

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluotonvälittäjä.

Lue myös:

Asuntolainan määrä ja tulot – kuinka paljon asuntolainaa voi saada?

Asuntolainan korkosuojaus – mitä korkosuojaus tarkoittaa ja miten korkojen nousulta voi suojautua?

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi