Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

12 kuukauden euribor lyhyempiä euriborkorkoja epävakaampi edellisen vuoden aikana

8.4.2022
Euriborkorkojen muutokset

Edellisen vuoden aikana kolmen ja kuuden kuukauden euribor korot ovat pysyneet vakaampina ja nousua on tapahtunut vähemmän verrattuna 12 kuukauden euriboriin.

12 kuukauden euriborissa eniten vaihtelua

Viimeisen vuoden aikana 12 kuukauden euribor on ollut muita lyhyempiä euribor korkoja epävakaampia ja noususuhdanteisempi. Vuoden 2021 maaliskuun alusta vuoden 2022 helmikuun loppuun kestäneellä tarkastelujaksolla 12 kuukauden euribor oli noussut 0,13 prosenttiyksikön verran.

Lyhyemmät, kolmen ja kuuden kuukauden euriborit ovat edellisen vuoden aikana pysyneet vakaampina verrattuna 12 kuukauden euriboriin. Kolmen kuukauden euribor oli pysynyt samalla tasolla vuoden takaiseen, kun taas kuuden kuukauden euriborissa muutos viime vuoteen oli +0,02.

Euribor on euroalueen tärkein viitekorko, jota käytetään rahamarkkinoilla lainoihin ja talletuksiin. Euriborkorkoa käytettäessä korko pysyy samana joko kolme, kuusi tai 12 kuukautta, jonka jälkeen se tarkastetaan ja päivitetään ajankohtaiseen markkinakorkoon.

Viitekorkojen nousu voi näkyä suomalaisten asuntolainoissa

Asuntolainojen todellinen kokonaiskorko muodostuu asiakaskohtaisesta marginaalista, viitekorosta ja muista lainakuluista, kuten tilinhoitomaksuista. 12 kuukauden euribor on Suomessa suosituin asuntolainoissa käytetty viitekorko, ja euriborkorkojen oltua miinuksella viime vuosina on asuntolainan hinta koostunut pääasiassa marginaalista.

Vaikka toistaiseksi viitekorot ovat pysyneet miinusmerkkisinä, voi 12 kuukauden euriborin kehitys vertailujakson aikana enteillä korkojen nousun jatkumista myös tulevaisuudessa. Viitekorkojen mahdollinen nousu vaikuttaa suoraan myös suomalaisten asuntolainojen lyhennyskuluihin, jos marginaalin lisäksi maksettavaa tulee myös viitekorosta.

Korkojen nousun vaikutus ei kuitenkaan näy välttämättä omassa asuntolainassa heti, sillä 12 kuukauden euriborissa korko päivitetään vain kerran vuodessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miten valita sopivin viitekorko asuntolainaan?

Asuntolainaa nostaessa valitaan lainaan joko vaihtuva markkinakorko, kuten 12 kuukauden euribor, tai kiinteä korko. 12 kuukauden euriborissa korko tarkistetaan ja päivitetään kerran vuodessa, kun taas kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan. Lainaan voi olla mahdollista valita myös sekä kiinteä että vaihtuva korko, niin että osa lainasta on sidottu kiinteään korkoon ja osassa korko vaihtuu markkinakorkojen muutosten mukaan.

Kaikille sopivaa, yhtä oikeaa viitekorkoa ei ole olemassa, vaan aina kannattaa valita omaan elämäntilanteeseen ja maksukykyyn sopivin korkovaihtoehto.

Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, joka on lyhyitä euriborkorkoja ennakoitavampi ja korko on etukäteen tiedossa aina vuodeksi kerrallaan. 12 kuukauden euribor siis reagoi lyhyempiä viitekorkoja hitaammin niin korkojen nousuun kuin laskuun. Korkojen noustessa kerran vuodessa tarkistettava korko suojaa korkojen nousulta pidemmän aikaa, mutta korkojen laskiessa hyöty näkyy omassa lyhennyserässä myös hitaammin.

Vaihtuvaan markkinakorkoon sidotussa lainassa on hyvä varautua korkojen mahdolliseen nousuun ja varmistaa, että lainan lyhentäminen onnistuu myös korkojen noustessa. Kiinteä korkoiset lainat ovat riskittömämpiä, sillä korko pysyy aina samana markkinakorkojen muutoksista riippumatta. Markkinakorkojen ollessa edullisia tai miinuksella on kiinteä korkoinen laina kuitenkin kalliimpi vaihtoehto.

Lue myös:

Euribor 3 kk, 6 kk vai 12 kk – mikä on paras viitekorko asuntolainaan?

Asuntolainan korkosuojaus – mitä korkosuojaus tarkoittaa ja miten korkojen nousulta voi suojautua?

Lue seuraavaksi


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – asuntolainojen marginaalit pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi