Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

12 kuukauden euribor lyhyempiä euriborkorkoja epävakaampi edellisen vuoden aikana

8.4.2022
Euriborkorkojen muutokset

Edellisen vuoden aikana kolmen ja kuuden kuukauden euribor korot ovat pysyneet vakaampina ja nousua on tapahtunut vähemmän verrattuna 12 kuukauden euriboriin.

12 kuukauden euriborissa eniten vaihtelua

Viimeisen vuoden aikana 12 kuukauden euribor on ollut muita lyhyempiä euribor korkoja epävakaampia ja noususuhdanteisempi. Vuoden 2021 maaliskuun alusta vuoden 2022 helmikuun loppuun kestäneellä tarkastelujaksolla 12 kuukauden euribor oli noussut 0,13 prosenttiyksikön verran.

Lyhyemmät, kolmen ja kuuden kuukauden euriborit ovat edellisen vuoden aikana pysyneet vakaampina verrattuna 12 kuukauden euriboriin. Kolmen kuukauden euribor oli pysynyt samalla tasolla vuoden takaiseen, kun taas kuuden kuukauden euriborissa muutos viime vuoteen oli +0,02.

Euribor on euroalueen tärkein viitekorko, jota käytetään rahamarkkinoilla lainoihin ja talletuksiin. Euriborkorkoa käytettäessä korko pysyy samana joko kolme, kuusi tai 12 kuukautta, jonka jälkeen se tarkastetaan ja päivitetään ajankohtaiseen markkinakorkoon.

Viitekorkojen nousu voi näkyä suomalaisten asuntolainoissa

Asuntolainojen todellinen kokonaiskorko muodostuu asiakaskohtaisesta marginaalista, viitekorosta ja muista lainakuluista, kuten tilinhoitomaksuista. 12 kuukauden euribor on Suomessa suosituin asuntolainoissa käytetty viitekorko, ja euriborkorkojen oltua miinuksella viime vuosina on asuntolainan hinta koostunut pääasiassa marginaalista.

Vaikka toistaiseksi viitekorot ovat pysyneet miinusmerkkisinä, voi 12 kuukauden euriborin kehitys vertailujakson aikana enteillä korkojen nousun jatkumista myös tulevaisuudessa. Viitekorkojen mahdollinen nousu vaikuttaa suoraan myös suomalaisten asuntolainojen lyhennyskuluihin, jos marginaalin lisäksi maksettavaa tulee myös viitekorosta.

Korkojen nousun vaikutus ei kuitenkaan näy välttämättä omassa asuntolainassa heti, sillä 12 kuukauden euriborissa korko päivitetään vain kerran vuodessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miten valita sopivin viitekorko asuntolainaan?

Asuntolainaa nostaessa valitaan lainaan joko vaihtuva markkinakorko, kuten 12 kuukauden euribor, tai kiinteä korko. 12 kuukauden euriborissa korko tarkistetaan ja päivitetään kerran vuodessa, kun taas kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan. Lainaan voi olla mahdollista valita myös sekä kiinteä että vaihtuva korko, niin että osa lainasta on sidottu kiinteään korkoon ja osassa korko vaihtuu markkinakorkojen muutosten mukaan.

Kaikille sopivaa, yhtä oikeaa viitekorkoa ei ole olemassa, vaan aina kannattaa valita omaan elämäntilanteeseen ja maksukykyyn sopivin korkovaihtoehto.

Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euriboriin, joka on lyhyitä euriborkorkoja ennakoitavampi ja korko on etukäteen tiedossa aina vuodeksi kerrallaan. 12 kuukauden euribor siis reagoi lyhyempiä viitekorkoja hitaammin niin korkojen nousuun kuin laskuun. Korkojen noustessa kerran vuodessa tarkistettava korko suojaa korkojen nousulta pidemmän aikaa, mutta korkojen laskiessa hyöty näkyy omassa lyhennyserässä myös hitaammin.

Vaihtuvaan markkinakorkoon sidotussa lainassa on hyvä varautua korkojen mahdolliseen nousuun ja varmistaa, että lainan lyhentäminen onnistuu myös korkojen noustessa. Kiinteä korkoiset lainat ovat riskittömämpiä, sillä korko pysyy aina samana markkinakorkojen muutoksista riippumatta. Markkinakorkojen ollessa edullisia tai miinuksella on kiinteä korkoinen laina kuitenkin kalliimpi vaihtoehto.

Lue myös:

Euribor 3 kk, 6 kk vai 12 kk – mikä on paras viitekorko asuntolainaan?

Asuntolainan korkosuojaus – mitä korkosuojaus tarkoittaa ja miten korkojen nousulta voi suojautua?

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi