Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan korkosuojaus – mitä korkosuojaus tarkoittaa ja miten korkojen nousulta voi suojautua?

21.2.2022
Asuntolainan korkosuojaukseen on monia tapoja

Pohditko asuntolainan korkosuojauksen ottamista? Lue tästä, mitä tarkoittaa korkosuojaus ja miten omaa maksukykyä voi turvata mahdolliselta korkojen nousulta.

Asuntolainan korkosuojaus on pankilta ostettava vakuus, joka turvaa mahdolliselta asuntolainan koron nousulta. Korkosuojaus on alkanut kiinnostamaan asuntolainan ottajia samaa tahtia kun puheet inflaation kiihtymisestä ja korkojen noususta ovat lisääntyneet.

Asuntolainojen korot voivat nousta, jos kuluttajahintojen nousu eli inflaatio kiihtyy. Koska Euroopan Keskuspankin (EKP) tavoitteena on pitää inflaatio keskipitkällä aikavälillä noin kahden prosentin tuntumassa, voi EKP hillitä hintojen nousua ohjauskoron nostolla. Tämän seurauksena asuntolainojen korot voivat nousta.

Mitä tarkoittaa asuntolainan korkosuojaus

Asuntolainan korkosuojauksella turvataan omaa maksukykyä asuntolainan koron nousulta. Korkosuojauksen saa vain osaan asuntolainasta ja sen voi ottaa myös vanhaan lainaan.

Asuntolainan korkosuojaus toimii samalla tapaa kuin vakuutus. Pankkien mukaan asuntovelallinen saa korkosuojan vastineeksi mielenrauhaa ja turvallisuutta, kun tietää, että asuntolainan korko ei nouse sopimuksen voimassaoloaikana.

Korkosuojauksen hyöty riippuu pitkälti siitä, miten paljon korot nousevat. Jos korot eivät nouse paljoa, pankki voittaa. Jos korot pompahtavat ylös, pankit tekevät tappiota.

Maailmantaloudessa ja markkinoilla tapahtuvista muutoksista taas riippuu se, miten nopeasti korot nousevat. Tällä hetkellä pankkien asiantuntijat odottavat maltillista korkojen nousua. Arvioiden mukaan euribor voi nousta positiiviseksi loppuvuonna 2022 ja lähivuosina euribor arvioidaan asettuvan noin prosentin tasolle.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miten korkojen nousu vaikuttaa asuntolainan kuluihin

Suomessa yleisin asuntolainan lyhennystapa on muuttuva annuiteetti. Siinä maksetaan asuntolainaa takaisin saman suuruisina erinä, joihin sisältyvät sekä lainapääoman lyhennys että korko.

Muuttuvassa annuiteetissa maksuerä muuttuu lainan koron muuttuessa, mutta laina-aika pysyy samana. Esimerkiksi 12 kuukauden euriboriin sidotun lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa, jolloin myös maksuerän suuruus voi muuttua.

Siksi monen asuntovelallisen asumismenot voivat nousta, jos 12 kuukauden euribor nousee positiiviseksi. Esimerkiksi jos 100 000 euron 20 vuoden pituisen asuntolainan vuosikorko on 0,7 prosenttia, kuukausittainen maksuerä on 447 euroa. Jos korko olisi 2,7 prosenttia, kuukausittainen maksuerä nousisi 540 euroon eli olisi 93 euroa suurempi.

Asuntolainan korkosuojauksen hinta

Helsingin Sanomat (2/2022) kysyi kolmelta pankilta, millaisia kuluja asuntolainan korkosuojaukseen liittyy 25 vuoden ja 200 000 euron suuruisessa lainassa. Nämä pankkien antamat esimerkkihinnat perustuvat keskihintoihin ja -marginaaleihin. Varsinaiset korkosuojatarjoukset ovat aina asiakaskohtaisia.

Osuuspankki tarjoaa korkokattoja eri korkotasoon. Suosituin keino suojata asuntolainaa on 10 vuoden korkosuojaus 0,01 prosentin katolla. Tällöin asuntolainan viitekorko ei nouse yli 0,01 prosentin korkosuojauksen aikana, vaikka euribor nousisi yli prosenttiin. Asuntolainan korkosuojaus maksetaan OP:ssa korkeampana kokonaismarginaalina.

Esimerkin 200 000 euron asuntolainan kuukausierä (ilman korkosuojausta 0,7 prosentin marginaalilla) olisi 728 euroa. Nykyisten markkinahintojen mukaan suojatun lainan kuukausierä olisi 807 euroa kuukaudessa. Kokonaiskorko olisi noin 1,6 prosenttia ja korkokatto maksaisi 79 euroa kuussa enemmän kuin suojaamaton asuntolaina. Vielä viime kesänä korkosuojauksen hinta olisi maksanut 41 euroa kuukaudessa (jos viitekorko olisi pysäytetty 0,01 prosenttiin).

Danske Bank tarjoaa korkoputkea, jossa korolle on asetettu ala- ja yläraja. Tällä hetkellä Danskella on seitsemän vuoden korkoputken alaraja 0,63 prosenttia ja katto 1,99 prosenttia. Kymmenen vuoden korkoputken lattia on 0,68 prosenttia ja katto 2,14 prosenttia. Viime kesänä kymmenen vuoden korkoputken lattia olisi ollut 0,20 prosenttia ja katto 1,44 prosenttia.

Korkolattia on suojauksesta maksettava hinta ja korkoputki koskee lainan viitekorkoa. Tämän lisäksi maksetaan pankin kanssa sovittu korkomarginaali.

Nordea tarjoaa esimerkin 200 000 euron lainalle joko seitsemän vuoden pituista korkokattoa tai viiden vuoden pituista kiinteään korkoa. Viiden vuoden kiinteäkorkoisen lainan kokonaiskorko olisi 1,60 prosenttia sisältäen 0,75 prosentin marginaalin.

Nordea tarjoaa korkokattoa seitsemälle vuodelle, jolloin viitekorko ei nousisi yli 1,50 prosentin. Tämän päälle asiakas maksaa esimerkkilainasta 0,75 prosentin marginaalin. Suojaus maksaisi 200 000 euron lainalle noin 25 euroa kuukaudessa ja noin 300 euroa vuodessa koko laina-ajalle laskettuna.

Viime kesänä Nordea tarjosi korkokattoa, missä olisi saanut seitsemän vuoden kiinteäkorkoisen lainan 0,9 prosentin kokonaiskorolla. Tämä olisi siis sisältänyt 0,7 prosentin marginaalin.

Millä tavalla asuntolainan korkojen nousuun voi varautua

Asuntolainan korkojen nousuun voi varautua monin tavoin. Pankit tarjoavat suojaukseen muun muassa korkokattoa, kiinteää korkoa ja korkoputkea.

Pankin tarjoaman korkosuojan lisäksi on muitakin tapoja turvata omaa maksukykyä. Asuntolainaa voi lyhentää mahdollisimman paljon matalien korkojen aikana. Osan lainasta voi ottaa myös kiinteällä korolla, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Lisäksi koronnousun vaikutuksia voi ennakoida säästämällä kuukausittain itselleen sopivan summan puskurirahastoksi.

Asuntolainalaskurilla voi testata omaa korkojen nousun sietokykyä. Laskurilla voi katsoa, miten paljon lainanhoitomenot kasvavat, jos korko nousee esimerkiksi 1 tai 2 prosenttiyksikköä. Laskurin paljastamien kustannusten ja nykyisten lainankustannusten erotuksen voi sitten laittaa säästöön.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Vanha asuntolainakin kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin, sillä jopa pieni säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Kilpailuta asuntolaina

Eri pankeilla on erilaisia tuotteita korkosuojaukseen. Etua.fi-vertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi ja vertailla asuntolainatarjousten yhteydessä myös pankkien tarjoamien korkosuojausten hintoja. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta.

Lue myös: Kiinteäkorkoinen asuntolaina – kannattaako kiinteä korko?

Korkosuojaus ja muut asuntolainan oheistuotteet – tutustu ehtoihin ennen ostoa


Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi