Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Vuokraturvan Metsola: monet asunnot Suomessa kuin käytettyjä autoja, joiden arvo ei nouse vaan laskee

26.11.2019

Omistusasuntoa on totuttu Suomessa pitämään vähintäänkin arvonsa säilyttävänä vanhuuden turvana ja lasten perintönä. Suuressa osassa Suomea tämä ajatus on tarpeen nyt päivittää, kirjoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola blogissaan.

Suomen sotien jälkeinen talousihme ja 1980-luvulla alkanut lainamarkkinoiden vapautuminen saivat pitkään asuntojen hinnat nousemaan koko maassa. Tämä kehitys katkesi viime vuosikymmenellä pienillä muuttotappiopaikkakunnilla, jotka vielä 90-luvun lamasta noustessa olivat päässeet nauttimaan samasta asuntojen hintojen noususta kuin muukin maa.

Kuluvalla vuosikymmenellä asuntojen reaalihinnat alkoivat hitaasti laskea myös useimmissa keskisuurissa kaupungeissa. Taitekohta ajoittui vuoteen 2010. Syy tähän kehitykseen löytyy kaupungistumisesta, joka kuluvalla vuosikymmenellä on entistä selkeämmin alkanut vetää väkeä suurimpiin kasvukeskuksiin myös keskisuurista kaupungeista.

Asunnolla voi jatkossa tienata vain muuttovoittoalueilla

Metsolan mukaan omistusasumisella voi jatkossa tienata vain alueilla, joille muuttovoitto kasaantuu. Näiden kasvukeskusten ulkopuolella sijaitseviin asuntoihin on opittava suhtautumaan kuin autoihin. Niillä on käyttöarvoa ja usein myös jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, mutta mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä alemmas arvo painuu.

Ainakin puolet suomalaisista asunnoista sijaitsee Metsolan mukaan alueilla, joilla käytettyjen asuntojen hinnat eivät tule jatkossa ehkä koskaan enää nousemaan. Metsola ennakoi, että pankkisääntelyyn liittyvä Basel IV tulee osaltaan voimistamaan tätä kehitystä, koska pankkien on jatkossa entistä hankalampi lainottaa taantuvien alueiden asuntoja.

Asuntojen hintojen lasku huolestuttaa suomalaisia

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen on huolissaan asuntonsa hintakehityksestä. Kaikista suomalaisista omistusasunnon omistajista noin 23 % pelkää asuntonsa arvon alenevan lähitulevaisuudessa. Eläkeikäisillä tämä osuus on yli 35 %.

Maaseudun pikkupaikkakunnilla peräti joka kolmas omistusasunnon omistaja pelkää asuntonsa arvon laskevan. Pääkaupunkiseudulla tätä pelkäsi vain 14 %.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkosen mukaan pelko asuntojen hintojen laskusta on ymmärrettävä. Väki vanhenee, syntyvyys alenee ja ihmiset muuttavat isoihin kaupunkeihin. Lisäksi joidenkin paikkakuntien kurjistuminen ja asuntojen hintojen laskeminen on ikään kuin noidankehä ja itseään vahvistava negatiivinen kierre.

Asuntojen arvonlasku on myös yhteiskunnallinen ongelma, kun asunnon hinnan laskiessa ihmisten on vaikeampi muuttaa töiden perässä kasvukeskuksiin. Siitä kärsivät Suomen talouskasvu ja työllisyys.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.


Lähteet: Vuokraturva, YLE

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi