Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Voiko lainaa saada maksuhäiriömerkinnästä huolimatta?

5.1.2019

On yleisesti tunnettu tosiasia, että mitään ei saa elämässä täysin ilmaiseksi. Ja mitä enemmän johonkin panostaa, sitä enemmän saa yleensä takaisin. Ja arvaatko jo, miten nämä periaatteet liittyvät tämän blogin aihepiireihin?

Kyllä, arvasit oikein – yleensä lainaa voi saada vain, jos on onnistunut pitämään luottotietonsa kunnossa. Lainaa ei siis voi saada automaattisesti tuosta noin vain, vaan sen eteen on aina nähtävä vaivaa tavalla tai toisella. Mitä paremmin huolehdit raha-asioistasi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada lainaa.

Pankit ja rahoitusyhtiöt keräävät tietoja eri lähteistä ja pyrkivät arvioimaan asiakkaan kykyä ja halua maksaa hänelle mahdollisesti myönnettävä uusi laina takaisin sovitussa ajassa. Yhtenä tietolähteenä on Asiakastiedon kyselyjärjestelmä, jonka käyttöön pyydetään lainanhakijan suostumus. Kyselyjärjestelmän kautta lainayritykset vaihtavat tietoa asiakkaan aikaisemmista luotoista ja niiden hoitamisesta. Hoitamalla nykyiset lainasi ajallaan osoitat lainayrityksille, että olet luotettava takaisinmaksaja.

Maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli lainaa ei huomautuksista huolimatta makseta. Maksuhäiriömerkinnän saaminen edellyttää vähintään 2 kuukauden myöhästymistä eräpäivästä ja että viimeinen maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä. Luottotietoja ei voi menettää siis pelkän laskun tai velanmaksun vähäisen viivästymisen vuoksi, vaan viiveen on oltava vähintään 2 kuukautta. Merkintä luottotiedoissa säilyy yleensä 2–4 vuotta. Mikäli velkaa ei ole maksettu pois, voidaan merkintä uudistaa, joten luottotietojen palautuminen edellyttää vanhojen velkojen hoitamista.

Voinko sitten saada lainaa, jos minulla on merkintä luottotiedoissa? Merkintä ei ole ehdoton este luoton, vakuutuksen, vuokra-asunnon tai liittymäsopimuksen saamiseksi. Jokainen luotonmyöntäjä tai muu sopimuksen tekijä päättää itse, luottaako sellaisen ihmisen, jolta on aiemmin jäänyt laskuja ja lainoja maksamatta, maksukykyyn. Käytännössä merkintä luottotiedoissa vaikeuttaa uuden lainan saamista merkittävästi, ja yleensä esimerkiksi vakuudetonta lainaa ei ole enää mahdollista saada, ja myöskään Etuan palvelun kautta lainan saaminen ei enää onnistu.

Maksuhäiriömerkintä ei ole este velkojen järjestelemiselle. Esimerkiksi Takuusäätiön takaaman pankkilainan, sosiaalisen luoton tai maksusopimuksen perimistoimiston kanssa saa merkinnästä huolimatta. Eri vaihtoehtoja kannattaa siis selvittää, vaikka maksuhäiriömerkintä olisi jo päässyt syntymään. Hoitamalla asia kuntoon nopeutat merkinnän poistumista rekisteristä.

Luottotietojen pitäminen kunnossa helpottaa omien talousasioiden hoitamista. Toimi fiksusti ja maksa lainat takaisin viivyttelemättä. Mikäli et jostain syystä pysty hoitamaan lainoja sovitusti, hanki apua kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä. Ota myös viipymättä yhteyttä lainayrityksiin ja pyri neuvottelemaan uudesta maksuaikataulusta. Voit myös hakea yhdistelylainaa ja yhdistää nykyiset pienemmät lainat edullisemmaksi lainaksi. Ennen uuden lainan ottamista varmista, että uusi laina varmasti alentaa lainakustannuksia.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Copyright © 2024 Etua.fi