Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023
Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Varainsiirtovero laskee hallituksen uuden lakiesityksen myötä, poistaen ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapauden. Vielä vuoden 2023 loppuun ensiasunnon ostaja voi kuitenkin välttää varainsiirtoveron, mikäli täyttää tietyt kriteerit.

Mikä on varainsiirtovero?

Varainsiirtoverolla viitataan veroon, jonka ostaja maksaa ostaessaan kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin. Yleensä ostaja tekee oma-aloitteisesti varainsiirtoveroilmoituksen. 

Varainsiirtoveroprosentit määräytyvät seuraavasti (lähde: Vero.fi): 

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero (4%): Näitä ovat esimerkiksi tontti ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset – kuten omakotitalo – tai maa-alue ja sillä mahdollisesti sijaitseva kesämökki (myös määräalat ja määräosat) sekä pelkkä rakennus tai rakennelma.

Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero (2%): Näitä ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, golfosake, lomaosake ja venepaikka.

Varainsiirtovero muista arvopapereista kuin asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista (1,6): Näitä ovat esimerkiksi osakeyhtiön osakkeet (ns. liikeosakkeet), jotka olet hankkinut muuten kuin arvopaperipörssistä – esimerkiksi puhelinosakkeet.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Mikä on varainsiirtoverovapaus ja miksi hallitus esittää sen poistamista?

Varainsiirtoverovapaus viittaa veroetuun, jota ensiasunnon ostaja on pystyneet hyödyntämään tähän saakka, kunhat tietyt ehdot ovat täyttyneet. Kyseisiin ehtoihin lukeutuvat ainakin seuraavat seikat (lähde: Vero.fi):

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää. 

Poistamalla varainsiirtoveroon liittyvän vapauden hallitus yrittää ainakin osin rahoittaa verokantojen alentamista. Varainsiirtoverovapauden poistaminen heikentää ensiostajien asemaa asuntomarkkinoilla, ja se on osa isompaa varainsiirtoveroon liittyvää lakimuutosta. Hallituksen esityksen mukaan varainsiirtoverotus alenisi asunto-osakkeiden, kiinteistöjen ja arvopaperien osalta.

Ensiasunnon ostaja voi vielä hetken hyödyntää varainsiirtoverovapautta – kilpailuta asuntolaina Etua.fi:n palvelun kautta

Ensiasunnon ostajalla on vuoden 2023 loppuun asti aikaa hyödyntää varainsiirtoveroon liittyvää vapauttaan. Korkojen nousujen takia myytävien asuntojen määrä on vähentynyt dramaattisesti edellisiin vuosiin verrattuna, mutta tämä on samalla laskenut asuntojen myyntihintoja etenkin pääkaupunkiseudulla. 

Nykyinen markkinatilanne saattaakin palvella nimenomaan ensiasunnon ostajia. Etuoven lokakuun markkinakatsauksen mukaan nyt onkin suhteellisen hyvä aika ostaa asunto. Koska asuntomarkkinat totuttelevat edelleen uuteen korkotilanteeseen, asuntojen markkinointiajat ovat pidentyneet huomattavasti ja antaneet ostajille enemmän harkinta-aikaa ja neuvotteluvaraa hintojen suhteen.

Mikäli löydät unelmakotisi loppuvuoden aikana, sinulla on oiva tilaisuus kilpailuttaa asuntolaina Etua.fi:n palvelussa. Etua.fi on ainut vertailupalvelu, jossa asuntolainan pystyy kilpailuttamaan.

Hallituksen esittämä muutos varainsiirtoveroon hyödyksi muille asunnon ostajille – vertailemalla löydät uuden lainan kotiasi varten

Vaikka hallituksen esittämä varainsiirtoveron muutos heikentäisi ensiasunnon ostajien asemaa asuntomarkkinoilla, muita asunnon ostajia se hyödyttää. Toisaalta uusi lakimuutos tulisi voimaan vasta vuoden 2024 alusta, joten kokeneemmilla asunnon ostajilla on varaa odottaa ja katsoa, miten markkinatilanne kehittyy. Alla olevasta taulukosta näet miten hallituksen uusi lakiesitys vaikuttaisi eri hintaisten asuntojen varainsiirtoveromaksuihin:

Varainsiirtovero eri asuntohinnoilla lakimuutoksen jälkeen, jolloin ensiasunnon ostaja ei hyödy enää verovapaudesta.

Hallituksen esittämän varainsiirtoveromuutoksen tullessa voimaan asunnon ostajat, poislukien ensiasunnon ostajat, säästävät jopa tuhansia euroja varainsiirtoveron alenemisen myötä. Mikäli olet kiinnostunut ostamaan uuden kodin, voit vertailla asuntolainat maksutta palvelumme kautta.

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi