Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asumiskustannukset Suomessa: viidennes suomalaisista käyttää yli puolet nettotuloistaan asumiseen

20.7.2018
Lähihoitajat ja yrittäjät hakevat eniten kulutusluottoja

Asumiskustannukset vievät ison osan tuloista Suomessa ja monet joutuvat käyttämään asumiseen enemmän rahaa kuin mitä kokevat kohtuulliseksi.

Tutkimuksen mukaan noin 70 % pitäisi kohtuullisena käyttää asumiseen enintään 30 % nettotuloistaan, kun todellisuudessa jopa viidennes vastaajista joutuu käyttämään vähintään puolet nettotuloistaan asumiseen.

Asumisen edullisuutta ja laatua arvostetaan

Asumista tarkastelevassa tutkimuksessa pyydettiin vastaajia myös kertomaan, mitä he arvostavat uudessa asunnossa. Asuntoa ostettaessa tai vaihtaessa tärkeimpiä asunnon valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat asumiskustannusten lisäksi raikas sisäilma, hyvä äänieristys ja tehokkaat pohjaratkaisut.

Muita tärkeiksi koettuja asioita olivat tilava parveke tai oma piha, säilytystila ja energiatehokkuus. Myös asuinalueen turvallisuus ja rauhallisuus, lähipalvelut ja hyvät liikenneyhteydet koettiin tärkeiksi.

Nuorilla korostuu edullisuuden merkitys, kun taas vanhemmat arvostavat luonnonläheisyyttä ja alueen mainetta.

Asumisväljyys

Tutkimuksessa pyydettiin ottamaan kantaa myös asumisväljyyteen. Vastausten keskiarvo oli noin 30 m2/ asukas kerrostaloasunnossa, 35 m2/asukas rivitaloasunnossa ja 40 m2 omakoti-/ paritalossa.

Pientalojen osalta hajontaa oli eniten, sillä jopa 39 % vastaajista arvioi sopivaksi asunnon kooksi omakoti-/ paritalossa vähintään 50 m2/asukas. Pienempi asukaskohtainen tila hyväksytään etenkin kerrostaloasunnossa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuminen vie merkittävän osan tuloista

Tutkimuksesta ilmenee, että monet joutuvat käyttämään asumiseen enemmän rahaa kuin mitä kokevat kohtuulliseksi. 22 % vastaajista katsoo, että asumiskustannusten kohtuullinen osuus nettotuloista olisi 20 % ja 47 % mielestä kohtuullinen osuus olisi 30 %. Kuitenkin
esim. 21 % vastaajista kertoo asumisen vievän vähintään 50 % kotitalouden nettotuloista.

Tutkimus myös vahvistaa aiempien tutkimusten antamaa kuvaa, että yhä useampi arvostaa kaupunkimaista asumista. Näyttääkin siltä, että suomalaisten asumistoiveet ja -vaatimukset vaihtelevat entistä enemmän vastaajien välillä.

Osa vastaajista arvostaa asumista kaupungin keskustoissa lähellä palveluista, toisille on tärkeää luonnonrauha ja asumisen väljyys. Erilaiset toiveet tulisikin ottaa huomioon asuinalueiden suunnittelussa ja kaupunkien kaavoittamisessa.

Kun asuntolainan hakeminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa kilpailuttaa pankit yhdellä kätevällä nettihakemuksella. Voit kilpailuttaa myös remonttilainasi tai kodin sisustamiseen tarvittavan lisärahoituksen tästä.

Lähde: Bonavan tutkimus: parempi asuminen

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi