Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asumiskustannukset Suomessa: viidennes suomalaisista käyttää yli puolet nettotuloistaan asumiseen

20.7.2018
Lähihoitajat ja yrittäjät hakevat eniten kulutusluottoja

Asumiskustannukset vievät ison osan tuloista Suomessa ja monet joutuvat käyttämään asumiseen enemmän rahaa kuin mitä kokevat kohtuulliseksi.

Tutkimuksen mukaan noin 70 % pitäisi kohtuullisena käyttää asumiseen enintään 30 % nettotuloistaan, kun todellisuudessa jopa viidennes vastaajista joutuu käyttämään vähintään puolet nettotuloistaan asumiseen.

Asumisen edullisuutta ja laatua arvostetaan

Asumista tarkastelevassa tutkimuksessa pyydettiin vastaajia myös kertomaan, mitä he arvostavat uudessa asunnossa. Asuntoa ostettaessa tai vaihtaessa tärkeimpiä asunnon valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat asumiskustannusten lisäksi raikas sisäilma, hyvä äänieristys ja tehokkaat pohjaratkaisut.

Muita tärkeiksi koettuja asioita olivat tilava parveke tai oma piha, säilytystila ja energiatehokkuus. Myös asuinalueen turvallisuus ja rauhallisuus, lähipalvelut ja hyvät liikenneyhteydet koettiin tärkeiksi.

Nuorilla korostuu edullisuuden merkitys, kun taas vanhemmat arvostavat luonnonläheisyyttä ja alueen mainetta.

Asumisväljyys

Tutkimuksessa pyydettiin ottamaan kantaa myös asumisväljyyteen. Vastausten keskiarvo oli noin 30 m2/asukas kerrostaloasunnossa, 35 m2/asukas rivitaloasunnossa ja 40 m2 omakoti-/paritalossa.

Pientalojen osalta hajontaa oli eniten, sillä jopa 39 % vastaajista arvioi sopivaksi asunnon kooksi omakoti-/paritalossa vähintään 50 m2/asukas. Pienempi asukaskohtainen tila hyväksytään etenkin kerrostaloasunnossa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuminen vie merkittävän osan tuloista

Tutkimuksesta ilmenee, että monet joutuvat käyttämään asumiseen enemmän rahaa kuin mitä kokevat kohtuulliseksi. 22 % vastaajista katsoo, että asumiskustannusten kohtuullinen osuus nettotuloista olisi 20 % ja 47 % mielestä kohtuullinen osuus olisi 30 %. Kuitenkin
esim. 21 % vastaajista kertoo asumisen vievän vähintään 50 % kotitalouden nettotuloista.

Tutkimus myös vahvistaa aiempien tutkimusten antamaa kuvaa, että yhä useampi arvostaa kaupunkimaista asumista. Näyttääkin siltä, että suomalaisten asumistoiveet ja -vaatimukset vaihtelevat entistä enemmän vastaajien välillä.

Osa vastaajista arvostaa asumista kaupungin keskustoissa lähellä palveluista, toisille on tärkeää luonnonrauha ja asumisen väljyys. Erilaiset toiveet tulisikin ottaa huomioon asuinalueiden suunnittelussa ja kaupunkien kaavoittamisessa.

Kun asuntolainan hakeminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa kilpailuttaa pankit yhdellä kätevällä nettihakemuksella. Voit kilpailuttaa myös remonttilainasi tai kodin sisustamiseen tarvittavan lisärahoituksen tästä.

Lähde: Bonavan tutkimus: parempi asuminen

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi