Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Talouskasvu ja lämmin kesä piristivät venealaa Suomessa

12.2.2019

Vene, venelaina, venerahoitusPienten moottoriveneiden ja vesijettien lisäksi suurten, yli yhdeksänmetristen moottoriveneiden myynti jatkoi kasvuaan. Samalla suurten perämoottoreiden myyntimäärät ovat kasvaneet.

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin Suomessa viime vuonna 3 844 kappaletta. Eniten rekisteröitiin moottoriveneitä, joita merkittiin rekisteriin 2 824. Lukumääräisesti suurin kasvu oli vesijettien rekisteröinneissä, joka ylitti Suomessa ensimmäistä kertaa yli tuhannen kappaleen rajan (+313 kpl/45 %).

Mökkiveneiden ja sähkömoottoreiden myynti kasvoi

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalon mukaan viime vuoden lämmin kesä vauhditti erityisesti pienten moottoriveneiden ja vesijettien myyntiä.

”Pieniä veneitä ei viime kesänä jäänyt kauppiaille ja alle kuusimetristen moottoriveneiden toimitukset lisääntyivät edellisvuodesta peräti 23 prosenttia”, Pajusalo kertoo.

Pienten veneiden suosiosta kertoo myös sähköperämoottoreiden myynnin nopea kasvu. Sähkömoottoreita myytiin vuonna 2018 lähes 6000 kappaletta, kun edellisenä vuonna määrä oli 3500.

”Helppokäyttöinen ja edullinen sähkömoottori vaikuttaa sekä korvanneen pieniä polttomoottoreita että nousseen soutuveneen lisävarusteeksi. Sähkömoottoreita käytetään myös suosiotaan kasvattaneissa heittokalastusveneissä keulamoottoreina,” Pajusalo arvioi.

Kotimaan venemyynti kasvussa

Talouskasvu, kuluttajien vahva luottamus sekä lämmin ja aurinkoinen kesä nostivat kotimaan venealaa kasvuun. Koko toimialan tuotteiden ja palvelujen kotimainen euromääräinen myynti nousi 10 % ja alan kokonaisliikevaihto kasvoi 4 %.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Moottoriveneiden rekisteröinneissä pienten, 5,5 m ja pienempien, veneiden rekisteröintimäärät laskivat. Kaikkia veneitä ei tarvitse kuitenkaan rekisteröidä. Lämpimän kesän ansiosta mökkiveneiden kauppa kävi erittäin hyvin ja moottori- ja pienveneiden tukkutoimitusmäärät nousivat 23 %. Pienten veneiden kaupassa oli siis nähtävissä siirtymää veneisiin, joita ei tarvitse rekisteröidä. Vastaavasti isojen, yli 9 m moottoriveneiden myynti jatkoi kasvuaan.

Myös perämoottoreissa näkyi kaksi trendiä: Isojen perämoottorien myynnin kasvu ja pienten perämoottorien myynnin lasku. Kotimaahan toimitettiin vuonna 2018 viisi prosenttia vähemmän moottoreita kuin vuotta aiemmin. Sähkömoottoreiden myynti kasvoi tukkutoimitustilastojen valossa yli 70 %. Sähkömoottoriteknologian nopea kehitys onkin edesauttanut sähköpropulsion tuloa vaihtoehdoksi erityisesti soutuveneisiin ja pieniin moottoriveneisiin.

Purjeveneiden myynti jäi edelleen hyvin pieneksi. Yli 20-jalkaisia uusia purjeveneitä ja moottoripursia ensirekisteröitiin vain 15 kappaletta.

”Huippuvuosiin verrattuna uusien purjeveneiden myynti on edelleen hyvin vähäistä, mutta markkinalla on pitkästä aikaa positiivisemmat odotukset. Purjeveneet ovat kehittyneet erittäin paljon viime vuosina ja Suomen purjevenekanta on jo hyvin vanhaa. Käytettyjen purjeveneiden markkinat ovat erittäin vilkkaat, joten myös uusille purjeveneille on patoutunutta kysyntää ”, Pajusalo kertoo.

Kokonaisuudessaan Pajusalo arvioi alkaneen vuoden mahdollisuuksia edelleen lupaaviksi.

”Suomen talous on jatkanut nousua, joskin kasvu hidastunee ja myös kuluttajien luottamus on tullut alaspäin viime vuoden huipputasosta. Veneala on jälkisyklinen, kuluttajien luottamus on edelleen korkealla ja veneteollisuuden vientinäkymät ovat edelleen positiiviset. Suurimmat riskit ovat poliittisia ja venealan vaatimus onkin kauppasotien välttäminen.”

Kotimaan venerekisteröinnit ja pienveneiden kauppa

– Venerekisteröinnit nousivat 2018 kappalemääräisesti 7,5 % päätyen 3844 rekisteröityyn veneeseen.
– Eniten rekisteröitiin moottoriveneitä (2715 kpl), vesijettejä rekisteröitiin 1005 kpl ja RIB/ilmatäytteisiä veneitä 52 kpl.
– Lukumääräisesti suurin kasvu oli vesijettien rekisteröinneissä, joka ylitti Suomessa ensimmäistä kertaa yli tuhannen kappaleen rajan (+313 kpl/45 %).
– Purjeveneiden ja moottoripurjehtijoiden kokonaismyynti Suomessa (yli 20 jalkaa) jäi 15 veneeseen, mikä on huippuvuosiin verrattuna hyvin vähän.
– Pienveneiden tukkumyynti (5,5 m veneet ja alle) nousi edellisvuoden tasolta 2007 kappaleeseen (+23 %).

Suosituimmat venemerkit 2018

Kymmenen myydyintä venemerkkiä ovat Buster, Yamarin, Faster, Silver, Suvi, AMT ja Finnmaster. Mallitasolla tarkasteltuna Suomen venekauppa on pienvenevoittoista. Suosituimpia ovat avoveneet, erityisesti pulpettiveneet ja bowriderit. Alumiiniveneiden suosio näkyy mallikohtaisissa rekisteröintitilastoissa selvästi.

Moottoriveneiden ensirekisteröinnit 2018

Merkki kpl 2018 kpl 2017 Muutos %
1. Buster 410 362 13,3
2. Yamarin (sis. Cross) 369 507 –27,2
3. Faster 222 214 3,7
4. Silver 184 189 –2,6
5. Suvi (sis. Palta) 160 147 8,8
6. Terhi 142 190 –25,3
7. AMT 116 106 9,4
8. Finnmaster (sis. Husky) 78 76 2,6
9. Bella 75 100 –25,0
10. Falcon 65 0

Venerahoitus

Tarvitsetko lainaa venettä varten? Lainoja vertailu kannattaa, sillä jälleenmyyjäliikkeen tarjoama rahoitus ei välttämättä ole halvin vaihtoehto. Kilpailuttamalla venelainan Etua.fi -palvelun avulla, voit saada lainatarjouksen jopa samana päivänä. Lainan kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa eikä se sido mihinkään.

Kilpailuta venelainasi tästä


Lähteet:
Finnboat, Totalvene.fi

Lue seuraavaksi


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Lainavertailu näyttää, mistä löytyy kulutusluotto tai yhdistelylaina

Kasaantuvatko laskut? Lainavertailu näyttää, mistä löytyy laina edullisella korolla.

24.1.2023

Loppuvuoden menot ovat nakertaneet monen rahapussiin ison loven, ja vuoden alussa kerääntyy paljon laskuja. Yhdistelylainasta tai kulutusluotosta on hyötyä, kun tarvitset apua välttämättömien menojen kanssa. Lainavertailun avulla löydät lainan nopeasti. Monen huolenaiheena on […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi