Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Sähköisen maksamisen turvatoimia lisätään, vahva tunnistautuminen pakolliseksi

13.9.2019

Syyskuun puolivälissä, 14.9.2019, astuu voimaan Euroopan unionin maksupalveludirektiivi (PSD2). Tämä direktiivi edellyttää maksamisessa vahvaa tunnistautumista.

EU:n mukaan painetut tunnuslukulistat on helposti kopioitavissa ja direktiivin tarkoitus on lisätä maksupalvelujen turvallisuutta ja kuluttajansuojaa.

Vahva tunnistautuminen tulee pakolliseksi kaikessa sähköisessä maksamisessa ja koskee myös monia muita sähköisiä palveluita. Lisävarmistus vaaditaan verkkopankissa, verkkokaupoissa, mobiilisovelluksissa sekä viranomaisten verkon kautta käytettävissä palveluissa.

Finanssivalvonta sallii vielä tilapäisiä helpotuksia vahvan tunnistamisen toteuttamiseen verkkokaupan korttimaksamisessa. Helpotukset ovat kuitenkin tilapäisiä, jotta verkkopalvelut saadaan päivitettyä noudattamaan uusia vaatimuksia.

Maksajan on otettava käyttöön oman pankin vahvan tunnistautumisen välineet

Pankit ovat kehittäneet määräykset täyttävää vahvempaa tunnistautumista jokainen omalla tavallaan. Jos pankkien tarjoamissa tunnistautumisissa on ongelmia, kannattaa tarkistaa muutokset oman pankin nettisivuilta tai ottaa yhteyttä omaan pankkiin.

Nordea ja Danske Bank poistavat perinteiset tunnuslukulistat kokonaan, myös suomi.fi -tunnistuksessa. Sekä Nordea ja Danske Bank ovat siirtyneet kirjautumisessa älypuhelimen tunnistussovellukseen tai tunnuslukulaitteeseen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Osuuspankin op.fi-verkkopalvelussa avainlukulistaa voi käyttää edelleen op.fi-verkkopalveluun ja verkkomaksamiseen, mutta tarvittaessa vaaditaan tekstiviestivahvistus. OP-mobiilissa tunnistaudutaan Mobiiliavaimella.

S-pankin asiakkaat, jotka eivät käytä älypuhelinta, voivat myös jatkossa kirjautua pankkitunnuksia vaativiin palveluihin tunnuslukutaulukon, käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Älypuhelinasiakkaat voivat tunnistautua vahvasti S-mobiililla.

Pankit kehittävät vahvoja tunnistautumiskeinoja edelleen. Tunnistustekniikka on edistymässä käyttäjän yksilöitävän ominaisuuden keinoihin kuten sormenjälki- ja kasvontunnistukseen.

Vahvaa tunnistautumista ei edellytetä toistuvissa pienissä maksuissa

Vahvaa tunnistautumista ei tarvita toistuvissa pienissä maksuissa, esimerkiksi Netflixin tyyppisen verkkopalvelun kuukausimaksuissa. Poikkeuksia ovat myös esimerkiksi ostot asemien matkalippuautomaateista tai parkkialueiden pysäköintiautomaateista, lähimaksut 50 euroon saakka sekä omien tilien väliset maksut.

Pieniä ostoksia voi maksaa sähköisesti 30 euroon saakka. Peräkkäin pieniä maksuja voi kuitenkin tehdä vain viisi kertaa peräkkäin tai 100 euron arvosta. Tämän jälkeen pankki pyytää vahvaa tunnistautumista. Vahva tunnistautuminen myös ohittuu, jos asiakas on itse luokitellut omassa pankissaan maksunsaajan luotettavaksi toimijaksi.

Väärinkäytösten omavastuu pienenee

Verkkohuijauksissa asiakkaan tilanne helpottuu uuden direktiivin myötä. Asiakkaan omavastuu alenee 150 eurosta 50 euroon. Edellytyksenä on, että kuluttaja ei ole menetellyt tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. 

Väärinkäytöstilanteissa myös pankin palautusvastuu tiukkenee. Varat on palautettava yhden pankkipäivän kuluessa siitä, kun pankki on saanut ilmoituksen oikeudettomasta maksutapahtumasta. Pankki voi kuitenkin jatkaa selvittelyjä, ja vaatia asiakkaalta palautettua määrä takaisin, jos ilmoitus väärinkäytöksestä osoittautuu aiheettomaksi.

Vahva tunnistautuminen pitäisi vähentää väärinkäytöksiä. Käyttäjän toiminnalla on kuitenkin suurin merkitys verkkohuijausten välttämisessä.

On hyvä muistaa, että pankki tai muu viranomainen ei tiedustele koskaan asiakkaan verkkopankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla. On myös hyvä olla tietoinen siitä, millä sivustoilla liikkuu ja mitä tietoja millekin sivustolle syöttää.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Etua.fi palveluun on turvallista syöttää henkilökohtaiset tiedot. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota asiakkaiden tietojen suojaamiseen ja käytämme vahvaa SSL-salausta, jota pankitkin käyttävät.

Lähteet: FIVA, Kauppalehti, Taloustaito

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi