Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Sähköisen maksamisen turvatoimia lisätään, vahva tunnistautuminen pakolliseksi

13.9.2019

Syyskuun puolivälissä, 14.9.2019, astuu voimaan Euroopan unionin maksupalveludirektiivi (PSD2). Tämä direktiivi edellyttää maksamisessa vahvaa tunnistautumista.

EU:n mukaan painetut tunnuslukulistat on helposti kopioitavissa ja direktiivin tarkoitus on lisätä maksupalvelujen turvallisuutta ja kuluttajansuojaa.

Vahva tunnistautuminen tulee pakolliseksi kaikessa sähköisessä maksamisessa ja koskee myös monia muita sähköisiä palveluita. Lisävarmistus vaaditaan verkkopankissa, verkkokaupoissa, mobiilisovelluksissa sekä viranomaisten verkon kautta käytettävissä palveluissa.

Finanssivalvonta sallii vielä tilapäisiä helpotuksia vahvan tunnistamisen toteuttamiseen verkkokaupan korttimaksamisessa. Helpotukset ovat kuitenkin tilapäisiä, jotta verkkopalvelut saadaan päivitettyä noudattamaan uusia vaatimuksia.

Maksajan on otettava käyttöön oman pankin vahvan tunnistautumisen välineet

Pankit ovat kehittäneet määräykset täyttävää vahvempaa tunnistautumista jokainen omalla tavallaan. Jos pankkien tarjoamissa tunnistautumisissa on ongelmia, kannattaa tarkistaa muutokset oman pankin nettisivuilta tai ottaa yhteyttä omaan pankkiin.

Nordea ja Danske Bank poistavat perinteiset tunnuslukulistat kokonaan, myös suomi.fi -tunnistuksessa. Sekä Nordea ja Danske Bank ovat siirtyneet kirjautumisessa älypuhelimen tunnistussovellukseen tai tunnuslukulaitteeseen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Osuuspankin op.fi-verkkopalvelussa avainlukulistaa voi käyttää edelleen op.fi-verkkopalveluun ja verkkomaksamiseen, mutta tarvittaessa vaaditaan tekstiviestivahvistus. OP-mobiilissa tunnistaudutaan Mobiiliavaimella.

S-pankin asiakkaat, jotka eivät käytä älypuhelinta, voivat myös jatkossa kirjautua pankkitunnuksia vaativiin palveluihin tunnuslukutaulukon, käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Älypuhelinasiakkaat voivat tunnistautua vahvasti S-mobiililla.

Pankit kehittävät vahvoja tunnistautumiskeinoja edelleen. Tunnistustekniikka on edistymässä käyttäjän yksilöitävän ominaisuuden keinoihin kuten sormenjälki- ja kasvontunnistukseen.

Vahvaa tunnistautumista ei edellytetä toistuvissa pienissä maksuissa

Vahvaa tunnistautumista ei tarvita toistuvissa pienissä maksuissa, esimerkiksi Netflixin tyyppisen verkkopalvelun kuukausimaksuissa. Poikkeuksia ovat myös esimerkiksi ostot asemien matkalippuautomaateista tai parkkialueiden pysäköintiautomaateista, lähimaksut 50 euroon saakka sekä omien tilien väliset maksut.

Pieniä ostoksia voi maksaa sähköisesti 30 euroon saakka. Peräkkäin pieniä maksuja voi kuitenkin tehdä vain viisi kertaa peräkkäin tai 100 euron arvosta. Tämän jälkeen pankki pyytää vahvaa tunnistautumista. Vahva tunnistautuminen myös ohittuu, jos asiakas on itse luokitellut omassa pankissaan maksunsaajan luotettavaksi toimijaksi.

Väärinkäytösten omavastuu pienenee

Verkkohuijauksissa asiakkaan tilanne helpottuu uuden direktiivin myötä. Asiakkaan omavastuu alenee 150 eurosta 50 euroon. Edellytyksenä on, että kuluttaja ei ole menetellyt tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. 

Väärinkäytöstilanteissa myös pankin palautusvastuu tiukkenee. Varat on palautettava yhden pankkipäivän kuluessa siitä, kun pankki on saanut ilmoituksen oikeudettomasta maksutapahtumasta. Pankki voi kuitenkin jatkaa selvittelyjä, ja vaatia asiakkaalta palautettua määrä takaisin, jos ilmoitus väärinkäytöksestä osoittautuu aiheettomaksi.

Vahva tunnistautuminen pitäisi vähentää väärinkäytöksiä. Käyttäjän toiminnalla on kuitenkin suurin merkitys verkkohuijausten välttämisessä.

On hyvä muistaa, että pankki tai muu viranomainen ei tiedustele koskaan asiakkaan verkkopankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla. On myös hyvä olla tietoinen siitä, millä sivustoilla liikkuu ja mitä tietoja millekin sivustolle syöttää.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Etua.fi palveluun on turvallista syöttää henkilökohtaiset tiedot. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota asiakkaiden tietojen suojaamiseen ja käytämme vahvaa SSL-salausta, jota pankitkin käyttävät.

Lähteet: FIVA, Kauppalehti, Taloustaito

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi