Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Oma vai vuokra-asunto – kumpi tulee halvemmaksi? Katso hintavertailu asumismuotojen välillä

11.12.2020

Hintavertailu oman ja vuokra-asunnon välillä

Onko vuokralla vai omassa asunnossa asuminen taloudellisesti järkevämpää? Laskimme tähän juttuun hintaesimerkin kolmesta kaupungista.

Oletko harkinnut oman asunnon hankkimista vuokralla asumisen sijasta? Kuukausittain vuokran maksuun käyttämääsi summaa voisit käyttää myös asuntolainan lyhentämiseen, jolloin kerrytät itsellesi asuntovarallisuutta.

Vaikka vuokrasummalla voisikin lyhentää asuntolainaa, tuleeko samankokoisessa asunnossa asuminen edullisemmaksi vuokra- vai omistusasunnossa? Katso alta hintavertailu Helsingin, Turun ja Tampereen osalta.

Helsingissä kovimmat hinnat ja vuokrat

Helsingissä myytävien asuntojen keskihinta neliöltä liikkuu hieman vajaassa 6 000 eurossa. Neliöhinnaltaan kalliimpia ovat kerrostaloasunnot, kun taas omakoti-, rivi- ja paritaloissa neliöhinnat ovat huomattavasti edullisempia ja suunnilleen samassa hintaluokassa keskenään. Vuokrahinnat Helsingissä taas ovat kuukaudessa tyypillisesti noin 27 euroa yksiöissä, noin 20 euroa kaksioissa ja kolmioissa hieman yli 18,3 euroa neliömetriä kohden.

Neliöiden mediaanilla laskettuna 55 neliön kaksiolle tulisi hintaa noin 330 000 euroa, kun taas samankokoisessa asunnossa vuokra olisi keskimääräiseen neliöhintaan perustuen noin 1 100 euroa. Etuan asuntolainalaskurilla laskien 330 000 euron asuntolainan kuukausittainen lyhennyserä olisi arviolta hieman alle 1 500 euroa lainoille tyypillisellä 20 vuoden laina-ajalla ja yhden prosentin kokonaiskorolla.

Näin paljon maksaa asuminen Tampereella ja Turussa

Tampereella myytävien asuntojen mediaani on neliöltä noin 4 300 euroa. Tampereella kerrostaloista maksetaan neliöltä eniten ja omakotitaloista vähiten. Keskihinnalla 55 neliön kaksiolle tulisi hintaa noin 235 000 euroa, johon tarvittavasta asuntolainasta kertyisi aiemmassa esimerkissä käytetyllä laina-ajalla ja korolla kuukaudessa lyhennettävää noin 1 050 euroa. Vuokrattavien kaksioiden keskihinta taas on Tampereella noin 16 euroa eli 55 neliön asunnossa vuokra olisi hieman alle 900 euroa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Turussa asuntoja myydään noin 4 000 euron keskihinnalla ja kerrostalot ovat sielläkin neliöhinnaltaan kalleimpia. 55 neliön kaksio maksaisi siis Turussa keskimäärin noin 2 200 euroa, jolloin lainaa tulisi kuukaudessa lyhennettäväksi hieman alle 1 000 euroa. Kaksioiden keskihinta on neliöltä Turussa vain noin 13,5 euroa eli vuokran suuruus samankokoisessa asunnossa olisi keskimäärin noin 740 euroa.

Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asunnot ovat melko kalliita, minkä vuoksi asuntolainan lyhentäminen tulee kyseisissä esimerkeissä vuokraa kalliimmaksi. Annetut esimerkit ovat kuitenkin vain suuntaa antavia laskelmia, sillä asuntojen ja vuokrien hinnoissa on suuria eroja myös kaupunkien sisällä. Asuntolainan hintaan taas vaikuttaa esimerkiksi asiakaskohtainen marginaali.

Asumismuotojen plussat ja miinukset

Omistusasunto on monille tavoite, sillä se tuo esimerkiksi vakautta ja taloudellista turvaa. Asunto on myös sijoitus, joka pitkällä tähtäimellä lisää usein varallisuutta. Omasta asunnosta saa itse laittaa oman näköisensä ja tehdä haluamiaan muutoksia.

Yksi oman asunnon ostamisen haasteista ovat vaaditut säästöt ja vakuudet, sillä asuntoa ei voi hankkia pelkästään lainarahalla. Mikäli haaveilet omasta asunnosta tulevaisuudessa, mutta et ole vielä aloittanut säästämistä, kannattaa sinun tehdä itsellesi säästösuunnitelma mahdollisimman pian. Mitä enemmän sinulla on omaa rahaa, sitä vähemmän tarvitset lainaa ja vakuuksia.

Tällä hetkellä asuntolainaa saa melko edullisesti, sillä lainan marginaalit ovat alhaiset ja yleisimmät lainoissa olevat viitekorot ovat pitävät kokonaiskoron matalana. Pääkaupunkiseudulla uuden asuntolainan voi Etuan marginaalivertailun perusteella saada jopa 0,55 prosentin marginaalilla ja alle prosentin kokonaiskorolla.

Taloudellisen tilanteen heikkenemisen, kuten työttömäksi joutumisen, seurauksena lainan lyhentämisestä voi tulla haastavaa eikä lainasta pääse hetkessä eroon. 

Vuokra-asunnon hyviin puoliin taas kuuluvat helppous ja joustavuus, sillä asuntoon ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, ja omistaja huolehtii asunnon kunnon ylläpidosta.

Vuokralla asuminen on taloudellisesti asunnon hankkimista joustavampaa, sillä vuokralainen voi pienentää kulujaan muuttamalla pienempään asuntoon helpommin kuin omassa asunnossa asuva. Vuokralainen voi kuitenkin joutua lähtemään mieluisesta asunnosta, jos vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen.

Pyydä asuntolainatarjousta ja muuta unelmiesi asuntoon!

Lähteenä myytävien ja vuokrattavien asuntojen hinnoissa on käytetty Etuovi.comin ja Vuokraovi.comin lukuja.

 

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi